Gode råd om dataspill

Tips til foreldrene
Klikk på bildet for større visning

Publisert 21.04.2008

1. Respekter aldersanbefalingene

Enkelte spill kan være uegnede for barn. Derfor er alle spill merker med aldersanbefaling i henhold til det europeiske PEGI-systemet. I tillegg til aldersanbefalingen brukes også symboler som beskriver om spillet for eksempel inneholder vold. Selv om anbefalingene bare er veiledende, bør de respekteres.

2. Spill selv og gjerne sammen med ditt barn

For å forstå hvordan spillene er bygd opp og hva som er morsomt, er det viktig at man selv spiller. Spiller du sammen med barnet ditt, får du økt forståelse for barnets opplevelser. Har du yngre barn kan du med fordel plassere spillkonsollen i et felles oppholdsrom.

3. Det er forskjell på spill

Det finnes mange forskjellige typer og sjangere av spill. Noen spill kan man sette seg ned med og få utbytte av i noen minutter, mens andre krever lengre spilletid. Forsøk å finne ut litt mer om hvilke typer spill ditt barn er interessert i. For eksempel onlinespill på PC, eller kanskje bilracing på Playstation?

4. Bli enige om hvor lenge og hvilke spill barnet får spille

Bestem hvor lang tid per dag og hvilke tider på døgnet barnet får spille dersom spillingen begynner å ta tid fra lekser, venner eller andre aktiviteter. Be barnet komme med et eget forslag. Ofte er det mer restriktivt enn hva de voksne ville forvente.

5. Hold oversikt over løpende kostnader

For visse onlinespill er det en fast abonnementsavgift per måned i tillegg til det man betaler for å kjøpe selve spillet.  Det finnes også onlinespill med "virtuell valuta" som man kjøper med ekte penger, for eksempel via SMS. Sørg for å ha oversikt over hvilke ekstra kostander et bestemt spill fører med seg før du kjøper det.

6. Utveksle erfaringer med andre voksne

Snakk med andre voksne og foreldre om hvilke regler og grenser de benytter og hvilke spill som passer for akkurat ditt barn. Bruk gjerne foreldremøter eller andre naturlige møtesteder til å snakke med hverandre om dette.

Kontakt

Foreldrekontroll - Slik gjør du det!

Alle konsoller har systemer som både lar deg sette begrensninger på hva slags spill som kan spilles, hvor lenge en kan spille og onlinemuligheter. Under finner du enkle instruksjonsmanuler på norsk.

Playstation Playsafe

Playstation 3

Xbox 360

Nintendo Wii/3DS/DSI

Windows 7