11-årsgrensen

Filmer med en utrygg stemning eller en tematikk som kan virke opprivende eller forstyrrende på barn mellom 7 og 11 år, er typiske eksempler på filmer som får en 11-årsgrense.

Publisert 14.08.2013

Tematikk som kan være vanskelig å håndtere for barn under 11 år er ofte knyttet til voksensfæren, for eksempel skildringer av samlivskonflikter, seksuelle handlinger eller sterke følelsesutbrudd.

Voldshandlinger i en humoristisk eller urealistisk sammenheng aksepteres normalt i filmer for barn og unge over 11 år. Dette gjelder for eksempel innhold som er baserte på velkjente historier, bøker, tegneserier eller lignende, og der handlingen er lagt til et tydelig fantasiunivers. Eksempel på slike filmer er Hobbiten – en uventet reise (2012), The Amazing Spider-Man (2012) og The Twilight Saga – Breaking Dawn part 1 & 2 (2011 og 2012).

Filmer kan også gis en 11-årsgrense på grunn av handlinger eller dialog som kan virke forstyrrende eller forvirrende på barn under grensen. Eksempler på dette er henholdsvis den amerikanske komedien Ted (2012) og den norske komedien Tina og Bettina - the Movie (2012). Blant filmer som er gitt 11-årsgrense på grunn av opprivende eller forstyrrende tematikk finner vi for eksempel det danske dramaet Jakten (2012), Beasts of the Southern Wild (2012) og dokumentarfilmen Liv & Ingemar (2012).

Innhold/uttrykk i filmer som kan bli gitt en 11-årsgrense

Stemning

Vold

Seksualitet

Annen tematikk

Dyster eller utrygg stemning

Noe frykt (karakterer, scener eller musikk) 

Slapstick
Parodisk
Urealistisk
Sjangertypisk (fantasi/eventyr)

Nakenhet
Intimitet


Lite nærgående skildringer av alminnelig seksualitet


På barn og unges premisser

 

Samlivskonflikter*
Sterke følelsesutbrudd*
Ulykker*
Dødsfall*

 

* Disse temaene vil i mange tilfeller virke forstyrrende eller urovekkende på barn under 11 år, men avhengig av presentasjonsformen kan innslag av denne art både kvalifisere til en høyere eller lavere grense.