15-årsgrensen

Innhold og tematikk som kan være problemtaisk for aldersgruppen 11 - 14 år, vil gjøre at en film blir vurdert til en 15-årsgrense.

Publisert 14.08.2013

Eksempel på slik tematikk kan være realistiske eller autentiske innslag eller skildringer av krig, katastrofer, omsorgssvikt og overgrep. Nærgående seksuelle skildringer og skildringer av mishandlinger og drap vil også vanligvis føre til at en film blir vurdert til en 15-årsgrense. Innslag med skrekk- eller horroreffekter plasserer også normalt i denne alderskategorien.

I utgangspunktet regnes ellers 15-åringer som voksne tilskuere i den forstand at jenter og gutter i denne aldersgruppen normalt har god forståelse av virkemidler, sjanger og referanser til ulikt medieinnhold og uttrykk.

Eksempler på filmer med 15-årsgrense er filmer med sterke innslag fra krig eller katastrofer som for eksempel familedramaet rundt tsunamien som rammet Thailand i 2004; The Impossible (2012) og dommedagsgrøsseren World War Z (2013), filmer med store mengder actionvold som i A Good Day to Die Hard (2012), brutale og detaljerte voldsinnslag som i Seven Psycopaths (2012), realistiske tortur og terrorskildringer som i thrilleren Zero Dark Thirty (2012) eller filmer med skrekkeffekter av typen Mama (2013) eller Paranormal Activity 1, 2, 3 og 4 (2007-2012). Eksempel på filmer med tematikk og/eller innhold som kan virke forstyrrende på 11-åringer, og derfor er gitt en 15-årsgrense, er blant annet Paradis: Tro (2012) og Paradis: Håp (2013). Det samme gjelder filmer som Spring Breakers (2012) og Project X (2011) som begge er gjennomgående seksualisert i uttrykket og inneholder handlinger som vil framstå som grenseoverskridende og forstyrrende på 11-åringer.  

Innhold/uttrykk i filmer som kan bli gitt en 15-årsgrense

Stemning

Vold

Seksualitet

Annen tematikk

Gjennomgående dyster stemning

Angstskapende stemning

Sjangertypisk (action)
Detaljert/nærgående/
blodig
Realistisk Krigsskildringer
Mishandling
Tortur
Horror-effekter 

Nærgående, men ikke eksplisitte seksuelle skildringer

Krig*
Katastrofer*
Omsorgssvikt*
Overgrep/incest*
Selvmordstematikk*

 

 

* Disse temaene vil i mange tilfeller virke forstyrrende eller urovekkende på barn og unge under 15 år, men avhengig av presentasjonsformen kan innslag av denne art både kvalifisere til en høyere eller lavere grense.