Aldersgrenser på kino

Medietilsynet setter aldersgrensene på film som skal vises på kino i Norge.

Publisert 09.01.2012

Følgende aldersgrenser gjelder for filmer som skal vises på kino (klikk på lenkene under for mer informasjon om hver enkelt aldersgrense):

 

Aldersgrensene er juridisk bindende og må følges av kinoene eller andre som viser filmen. Hvis barnet er i følge med voksne, kan barn inntil tre år yngre enn aldersgrensen få bli med. Dette gjelder ikke 18-årsgrensen, som er absolutt.

Ingen filmer kan forbys for visning av Medietilsynet. Filmer som ikke er vurdert kan settes opp på kino under forutsetning av at de vises med 18-årsgrense. Kinoen og distributøren er strafferettslig ansvarlig for innholdet. Les mer om film og forbud i lenken til høyre.

Fraråding

Av og til fraråder Medietilsynet foreldre å ta med seg barn under aldersgrensen på en film. En fraråding er ment som en ekstra veiledning til foreldre/foresatte om å være særlig på vakt i forhold til filmens innhold og virkemidler. Dersom Medietilsynet fraråder foreldre til å ha med seg barn under aldersgrensen på kino, finner du dette i filmdatabasen.

Hvorfor kan en film som passer best for voksne bli tillatt for alle?

Aldergrenser er ikke et uttrykk for hvem filmen egner seg for. En film som passer for voksne kan bli tillatt for alle fordi filmen ikke inneholder scener som kan være skadelige for barn.

Lov om film og videogram sier at Medietilsynet skal legge avgjørende vekt på om filmen kan påvirke barns sinn eller rettsoppfatning på en skadelig måte.

Medietilsynets sakkyndige bruker begrepet skadelighet når noe kan skape angst, vekke uro eller virke skremmende på barn, eller bidra til å skape forvirring hos barn rundt verdier som samfunnet ser på som fundamentale. I vurderingen legges det vekt på hvordan filmopplevelsen kan virke på barn i kinosalen, og hvordan barn kan bearbeide filmen i etterkant.

Les mer om aldersgrenser og egnethet i menyen til høyre.