Ofte stilte spørsmål

Barn og unge

Hvordan skal jeg tolke aldersgrensene på spill?

Norge følger som de fleste andre Europeiske land PEGIs selvreguleringssystem. Her finner man aldersgrensene 3, 7, 12, 16 og 18 år, i tillegg til innholdssymboler. Merkesystemet kan i utgangspunktet leses på samme måte som film: det er ikke tilrådelig å være yngre enn aldersgrensen på grunn av innholdet. Ferdigheter eller anbefalinger har ingenting med aldersgrensene å gjøre.

Det vil si at et spill med 12 års aldersgrense ikke nødvendigvis passer for en 12-åring, da spillet kan være langt mer komplekst enn hva som vil fange en 12-årings interesse. Det betyr også at en 10-åring fint kan klare å spille et 18 års spill, selv om spillet på ingen måte er tiltenkt barn. På andre siden kan en 50-åring få mye glede av et 7-års spill. 

Hvis du besøker PEGIs hjemmesider og søker opp et spill – som for eksempel nylanserte Brink – vil du se alders, - og innholdsmerkingen, og grunnlaget for denne:

 Brink PEGI

PEGI-merkingen er et godt utgangspunkt som viser en minimums aldersgrense, og gir innblikk i noe av innholdet. Om dataspillet passer for deg, din mor, dine barn eller dine venner fordrer at du kanskje kikker på noen trailere og sjekker om type spill er noe for deg: 

- Er det et onlinespill?
- Er det et strategispill?
- Kan vi spille flere sammen? 

For noen praktiske råd om gaming og dataspill - klikk her

Når kan barn begynne å bruk PC?

Vi i Medietilsynet ser ikke et problem med at barn får bruke digitale verktøy fra ung alder av, men dess yngre barnet er dess mer oppfølging kreves det av foreldrene. Å ta del i barns digitale lek fra ung alder av kan også være en fin måte for voksne å holde seg oppdatert på og gir muligheten til å veilede og få inn gode vaner for bruk fra en tidlig alder.


Du kan lese mer om barn og unges bruk av digitale medier på nettsidene til Medietilsynets Trygg bruk-senter.

Bør man være anonym på nettet?

Man bør oppføre seg på nett som man ville gjort ellers. Bruk gjerne ditt ordentlige navn men vær forsiktig med å gi bort eller legge ut opplysninger om adresse, telefonnummer osv til folk du ikke kjenner.

Om du derimot skal diskutere eller søke råd om veldig personlige ting på nettet bør du vurdere å være anonym.  For eksempel om du er inne på nett-tjenester hvor du kan stille spørsmål knyttet til din seksualitet eller din helse, så er det greit å være anonym.På nettsidene til Medietilsynets Trygg bruk-prosjekt kan du lese mer om barn og unges bruk av digitale medier.

Hvorfor vil sønnen min på 11 år spille 18-årsspill?

PEGI 18 årVi får ofte bekymrede henvendelser og spørsmål knyttet til yngre barn som spiller eller gjerne vil spille dataspill merket 18 år. Hvorfor vil sønnen eller datteren min på 11 år spille 18-årsspill? Er det noe galt med barna, og hva kan jeg gjøre?

Dataspill er laget for å være spennende, stimulerende og utfordrende. Motivasjonen som gjør at så mange synes dataspill er gøy er fordi du hele tiden står på kanten til å vinne. Ved å spille litt til, prøve litt til, få med deg vennene dine og samarbeide er det alltid en mulighet for å komme litt lenger eller vinne spillet. Dette er en fantastisk motivator – og gjør at mennesker synes dataspill rett og slett er gøy!

http://www.worth1000.com/Dataspillene som er merket (især) 18 år har et voksent innhold – beregnet på voksne spillere. Men de har også noe annet: svært god kvalitet. Den gjennomsnittlige dataspilleren er en mann på rundt 30 år. Dette betyr at dataspill i første rekke er laget for menn på 30 år – dette selger mest. Grafikken, lydene – selve spilldesignet er ubestridt best her. Og i tillegg er det gjerne et litt mer voldelig, eksplisitt innhold – noe som har fristet barn så lenge medier har eksistert, om det gjelder bøker, tegneserier, film eller spill.

Nei, det er ikke noe galt med sønnen din – han har bare lyst til å spille “de kule” spillene som “de store” gutta spiller. Dette skiller seg ikke noe fra andre aktiviteter eller hendelser barn ønsker å delta på fra de er små – selv om de ikke bør. Det kan for eksempel være at de har lyst til å kjøre bil, gå alene til butikken på kvelden, bestemme middagen selv – eller slutte med pianotimer fordi det ikke er så gøy akkurat nå. Dataspill er hobby, en aktivitet, et pedagogisk verktøy, en barneaktivitet, en voksenaktivitet, og det er GØY! Uten veiledning og råd, god voksenstøtte og deltakelse vil barn søke det mest spennende, utfordrende, spillet med de råeste lydene og effektene. Og hvorfor ikke – høres ikke det gøy ut?

Voksenstøtten og deltakelsen er utrolig viktig, også på spill. Følg aldersmerkingen som er satt av PEGI. Nei, det er ikke noe galt med sønnen din – men det er heller ikke noe galt i å si nei. 18-års spill er for voksne, og barn har rett til å være barn.

Hvilket ansvar har jeg som blogger?

En blogger bør tenke på seg selv som en redaktør, og fjerne stygge og ufine kommentarer så snart han eller hun oppdager dem. En blogger må også tenke over hva han eller hun skriver på sin egen blogg. Krenkelser er ulovlig og kan politianmeldes. Dette gjelder også å skrive stygt eller baksnakke andre. Husk også å få tillatelse om du skal legge ut bilder eller video av andre enn deg selv.

Blogging er en fin mulighet til å få sagt sin mening, men husk og gjør det med respekt for andre – ha en positiv tilnærming og husk å ha det gøy! Barneombudet har laget noen fine bloggtips som vi anbefaler deg som blogger å se på: http://www.barneombudet.no/bloggtips

God blogging:-)Du kan lese mer om barn og unges bruk av digitale medier på nettsidene til Medietilsynets Trygg bruk-senter.

10 år, og gammel nok for Facebook?

Facebook har 13 års aldersgrense. Vi i Medietilsynet anbefaler at man følger retningslinjene fra produsentene, både når det gjelder nettsamfunn, spill og filmer. Vi vet at en del unge under 13 år bruker Facebook og dermed oppgir feil alder for å kunne bruke tjenesten. Dette bryter med Facebook sine retningslinjer. Vi oppfordrer ikke unge til å lyve på alderen selv om det ikke forbudt å gjøre dette på Facebook.

Vi ønsker at unge skal være i stand til å ta gjennomtenkte valg når de er alene på nettet. Det aller viktigste for oss i Medietilsynet er at foreldre og unge har en åpen dialog om nettbruk. Dialog gir både barn, unge og foreldre økt refleksjon og gjør det lettere å bli enig om hva som er lov og ikke på nettet. For til syvende og sist er det foreldrene som bestemmer hva barna får lov til å gjøre, både på og utenfor Internett.Besøk gjerne nettsidene til Medietilsynets Trygg bruk-senter for å lese mer om barn og unges bruk av digitale medier.

Kontakt

Lenker