1. Startsiden
 2. Barn og medier

Snakk om spill

Mange barn spiller dataspill og det kan føre til frustrasjon mellom foreldre og barn om man ikke forstår hverandre. Jo tidligere du viser interesse og engasjerer deg i det barna gjør i spill - jo lettere blir det å sette grenser og få en hyggelig hverdag.

 1. Nesten alle norske barn spiller
 2. Ordboka for deg som har barn som spiller dataspill
 3. Pengebruk i spill
 4. Gratisspill kan koste mye
 5. Lootbokser: der pengespill møter dataspill
 6. Slik setter du opp foreldrekontroll og innstillinger for kjøp
1

Nesten alle norske barn spiller

Som alle andre hobbyer er dataspill en kultur med egne aktiviteter, språk, kjendiser og historie. Ofte handler det om å være en del av et større miljø hvor de lærer, skaper og utveksler informasjon. Utfordringen hjemme er ofte at det er et relativt nytt fenomen, og en hobby det er vanskeligere for foreldre å være en aktiv del av.

Gutter spiller mer enn jenter

I Norge spiller 76 prosent av jentene og 96 prosent av guttene i alderen 9 - 18 år spill. Selv om de fleste barn og unge spiller, er det forskjeller i hva slags spill og plattformer som tas i bruk, samt hvor mye tid og penger som legges i det. Jenter er svært aktive på smarttelefoner og nettbrett, mens guttene foretrekker å spille på konsoller som Xbox, Playstation og Nintento. PC-plattformen er derimot mer kjønnsnøytral, men det er en stor overvekt gutter som driver med E-sport.

Snakk om spill

Lotteritilsynet og Medietilsynet jobber sammen gjennom en handlingsplan mot spilleproblemer fra regjeringen. Snakk om spill er et fellesprosjekt for foreldre og familier som handler om utfordringer knyttet til dataspill og pengespill. 

2

Ordboka for deg som har barn som spiller dataspill

Det er mange ord og begreper som brukes i ulike dataspill. Noen er spesifikke for et type spill, andre er mer generelle i gaming. Vi har ordboka som hjelper deg å holde oversikten.

Denne ordboka er levende og vil bli bygget ut etter som vi kommer med nye filmer og tips. Del gjerne med en annen mamma eller pappa som også trenger litt påfyll.

3

Pengebruk i spill

Det er mye du kan kjøpe i spill selv om spillet er gratis å laste ned. Dette kan være veldig fristende, særlig for barn.

Nye brett og mer innhold: En del gratisspill gir deg mulighet til å betale for å få tilgang til nye brett eller områder i spillet. I noen spill går du tom for «energi», og du kan enten vente en viss tid til du får «ny dose», eller bruke penger for å få spille videre med en gang.

Kortpakker: I noen sportsspill kan du kjøpe kortpakker som gir deg eksempelvis nye spillere. Det er tilfeldig hvilke spillere du får i disse pakkene, og det er liten sannsynlighet for å få de sjeldne spillerne.

Skins: I noen spill kan du endre utseende på karakteren du spiller med, eller endre hvordan våpenet ditt ser ut ved å bruke skins. Skins kan man vinne gjennom å spille, eller kjøpe direkte i spillets nettbutikk. For mange kan et kult skin på karakteren sammenlignes med å ha på seg nye klær – det gir status.

Spillpenger: I mange spill finnes det en spillvaluta, som du kan tjene opp ved å spille spillet, eller ved å kjøpe for ekte penger. Disse spillpengene kan brukes på alt vi har nevnt over, og enda mer.

Ta praten om pengebruk i spill

Det er viktig at foreldre er klar over at mange spill legger opp til kjøp underveis, og tar praten om pengebruk i spill med barna tidlig. Over halvparten av barn og unge 9 – 18 år som spiller, har brukt penger i spill, eller fått foreldre til å kjøpe noe for seg. Nesten fire av ti som har kjøpt noe med ekte penger i et spill, spurte ikke foreldrene sine først sist gang de gjorde et slikt kjøp.

Kjøp i spill er betydelig vanligere blant gutter enn jenter. Blant dem som spiller har 56 prosent av guttene og 15 prosent av jentene kjøpt spillgjenstander de visste hva var. 46 prosent av guttene har kjøpt en overraskelse i spillet, mot fem prosent av jentene. Det er også en høyere andel gutter enn jenter som har fått foreldre til å kjøpe ting i spill for seg (40 prosent mot 21 prosent). Kilde: Barn og medier 2020 (delrapport 3).

4

Gratisspill kan koste mye

I mange populære spill kan du kjøpe mer innhold i spillet. Det er du som forelder og ansvarlig forbruker som må sette grenser.

I dag finnes det mange spill som er gratis å laste ned og gratis å spille.

Problemet er at det i mange slike spill kommer tilbud om å kjøpe spillvaluta, gjenstander, ekstra innhold eller annet som gjør spillet morsommere. I noen spill er det nærmest umulig å komme seg opp på et høyt nivå uten bruk av penger. Det som ser ut som små beløp kan fort bli til store summer, hvis man ikke passer på og følger med.

De ulike spillplattformene har egne betalingsløsninger, hvor du må legge inn et bankkort. Her bør du som foreldre endre innstillingene slik at ikke barnet kan kjøpe fritt, men at du beholder kontrollen. Det er samtidig viktig å snakke med barnet om bruk av penger i spill, at det er ekte penger som brukes og at dere blir enige om en eventuell grense for hvor mye som er greit å bruke.

Spill som man laster ned gratis har ofte mulighet for kjøp i spill, da det er måten spillutvikleren tjener penger på. Spill kan komme i flere versjoner – gratis med tilbud om kjøp i spill, gratis med visning av reklame i spill, en betalversjon hvor du får tilgang til en større versjon i spillet uten at du må betale noe mer inne i spillet, eller en kombinasjon av disse. Det er lurt at både barn og foreldre er klar over de ulike «forretningsmodellene» og tar sine forholdsregler.

Barn kan bli fristet til å bruke store beløp

Har dine barn spilt spill der du kan kjøpe bokser eller skattekister som kan gi deg fordeler i spillet? Nesten alle onlinespill har slike bokser. Det kalles lootbokser. Se reportasje om lootbokser på NRK Supernytt.

Å samle på skins kan fort bli en dyr hobby for barn og unge. Det finnes eksempler på at barn og unge har brukt mange tusen kroner på dataspill, som i utgangspunktet er gratis å spille. Les mer om skins-gambling på fagbloggen til Lotteritilsynet, når blir dataspill til pengespill?

Her er noen råd på veien

 • Sjekk om spillet du laster ned har «Betal i spillet» tilbud i spillet. Dette fremkommer i dokumentasjonen ved «Kjøp i app»
 • Snakk med barnet om dette og bli enige om regler for hvordan familien skal forholde seg til tilbud om kjøp når en spiller.
 • Vurder om du skal sperre/begrense denne muligheten til slike kjøp gjennom innstillinger på telefonen/spillkonsollen.
5

Lootbokser: der pengespill møter dataspill

Lootbokser er en fellesbetegnelse på det vi kan kalle virtuelle forundringspakker på norsk. De kan komme i ulike former, for eksempel loot crates (skattekister) i Call of Duty, eller kortpakker i FIFA. Hva de kan inneholde varierer også fra spill til spill.

Slik fungerer lootbokser

Først må du betale for å få boksen, uten at du kjenner til innholdet. Du vil alltid få noe, men om det er det du egentlig ønsket eller trengte i spillet, er ikke sikkert. Ulike spill har altså forskjellige typer lootbokser – fellesnevneren er at du må betale penger for å få det – og du vet ikke med sikkerhet hva du får.

Hvorfor har spillene lootbokser?

Tidligere var det slik at du kunne få slikt innhold som belønning for oppdrag i spillene.  Nå har dette blitt en del av mange spills forretningsmodell, og er en måte for spillutviklerne å tjene penger, da spillene ofte er gratis eller billige å kjøpe. Du kan kjøpe lootbokser med ekte penger, og i noen spill med valutaen i spillet. I noen spill kan du opparbeide slik valuta ved å spille, mens i andre kan du kjøpe spillvalutaen for ekte penger, eller kanskje kun for ekte penger. Om lootboksen koster rosa diamanter eller gulldubloner spiller ikke så stor rolle hvis du må kjøpe denne valutaen for ekte penger for å skaffe deg en lootboks.

Hvorfor er lootbokser problematisk?

Noen sammenligner lootbokser med å kjøpe et lodd. Hvert lodd vil gi en gevinst, men hva du faktisk får kommer ikke til kjenne før etter at du har betalt. Det er ingen sperrer på hvor mange lootbokser du kan kjøpe eller åpne på rad. Disse mekanismene kan være problematiske og fristende nok for voksne, og særlig for barn. Kjøpepresset, presset om å bli bedre og få tak i det beste, kan føre til at mange kjøper mer enn de har råd til, eller får lov til.

På Youtube finnes det kanaler som viser frem at de åpner lootbokser i bestemte spill, og det er lett å la seg rive med av spenningen og entusiasmen. Man får av og til se at noen åpner og får tak i noe sjeldent, som de kan tjene penger på ved å selge det videre – for ekte penger. I mange spill er det sperret for denne type transaksjoner, men det er mulig i noen spill, selv om spillutviklerne selv ikke tillater videresalg. Hvis man kan vinne noe som kan overføres til å bli ekte penger, er systemet å regne for å være et lotteri. Foreløpig er lootbokser i dataspill innenfor det vi kaller gråsonen av pengespill, og dagens pengespill-lovverk rammer ikke dataspill.

Hva bør du som forelder gjøre?

Når barn spør om å få kjøpe lootbokser eller annet innhold i spill, er det viktig at foreldrene følger nøye med på at kortet som brukes til kjøpet ikke blir lagret i profilen til barnet uten at du vet det. Noen plattformer lagrer denne informasjonen automatisk, og man må inn på selve profilen for å slette kortet igjen. Her er det fort gjort å glemme seg, og vi oppfordrer foreldre til å være ekstra våkne når det gjelder dette. Sett eventuelt opp en foreldrekontroll slik at du som forelder får beskjed når noen prøver å gjennomføre et kjøp, slik at du kan ta stilling til dette når det dukker opp. Ta en god prat med barna om hvor mye penger som er greit å bruke i et spill, og om pengene skal gå av ukelønn.

6

Slik setter du opp foreldrekontroll og innstillinger for kjøp

Når barn og unge spiller og det popper opp mulighet for å kjøpe virtuelle penger eller ekstra innhold i spillet er det både fristende og potensielt dyrt. Vi viser deg hvordan du setter opp foreldrekontroll for spill og kjøp i spill.

Slik setter du opp foreldrekontroller på konsoller og spillplattformer

Foreldrekontroller gjør det mulig å begrense pengebruk, innhold og i visse tilfeller tidsbruk. I listen under finner du veiledninger til hvordan du kan sette opp på de vanligste spill-plattformene:

For månedlig forbruksgrense på Playstation 4

 1. Gå til [Innstillinger] > [Foreldrekontroller/Familieadministrasjon] > [Familieadministrasjon]
 2. Velg brukeren du vil angi en forbruksgrense for, og velg deretter [Programmer/Enheter/Nettverksfunksjoner] under Foreldrekontroller.
 3. Velg [Månedlig forbruksgrense] og trykk på X.

For Xbox One – Spør en forelder-funksjonen

 1. Trykk på Xbox-knappen for å åpne guiden.
 2. Gå til [System] > [Innstillinger]
 3. Under [Konto] velger du [Familieinnstillinger] > [Administrer familiemedlemmer] og merker deretter kontoen for familiemedlemmet du vil endre innstillinger for.
 4. Velg [Personvern og nettsikkerhet] < [Xbox Live personvern] > [Vis detaljer og tilpass]
 5. For innstillingen [Kjøpe og laste ned] angir du På eller Av for Spør en forelder.

For Steam på PC

 1. Logg inn på Steam-kontoen barnet bruker.
 2. Klikk på [Steam menu] øverst i meny-kolonnen.
 3. Åpne [Settings]
 4. Gå til [Family]-tab’en på venstre side av vinduet som åpner seg.
 5. Klikk [Family View]
 6. Velg innhold og funksjoner du ønsker skal være tilgjengelige gjennom PIN-beskyttet Family View.
 7. Velg og bekreft din nye PIN.
 8. For å unngå kjøp i spill skal boksen ved [Steam store] IKKE være huket av (under Online content & features).

Slik endrer du innstillinger for mobilen for kjøp i spill

For iOS-programvare (iPhone, iPad etc.)

 1. Åpne «innstillinger». Fra «generelt»- menyen velger du restriksjoner.
 2. Angi evt. PIN-kode dersom du har brukt restriksjoner før. Hvis ikke velger du «aktiver restriksjoner» og setter en PIN-kode.
 3. Sett bryteren ved siden av «kjøp i program» til 0. På den måten vil det ikke være mulig å utføre kjøp i app overhodet.

For Android

 1. Åpne Google Play.
 2. Trykk «meny» og deretter «innstillinger».
 3. Trykk på «krev autentisering før kjøp».
 4. Velg «for alle kjøp vis Google Play på denne enheten»

Familiedeling - ta kontroll over barnas kjøp

Du kan også sette opp «Familiedeling» på barnas telefon – dette gir deg som forelder mulighet for å dele kjøp og godkjenne barnas kjøp. Når et familiemedlem foretar et kjøp, belastes kjøpet direkte fra kontoen til den som har opprettet familiedelingen.