DAB+ i bil
Det finnes ulike adapter- og antenneløsninger for å få DAB+ i bilen. Det er ikke alle løsninger som passer alle biler. Det kan derfor være lurt å spørre en bil- eller elektronikkforhandler om råd om hvilken løsning som er best egnet for din bil.
Husk at for adapterløsninger kan monteringskostnader komme i tillegg til prisen på radioen, og at det er lurt å be om et prisoverslag på montering. Her følger en kort beskrivelse av de vanligste metodene for å digitalisere bilradioen.
Enkel adapter
Enkle adaptere monteres på overflaten i bilen og er enkle å ta i bruk. settes vanligvis rett i sigarettenneren/12V- uttaket og radiosignalene sender til bilradioen enten trådløst (FM, Bluetooth) eller via kabel (AUX, USB). Kanal- og programinformasjon vises på adapteren. Disse adapterløsningene kan brukes i alle biler med tilgjengelig 12V-uttak, og du kan gjøre monteringen selv. Du kan også gå til en profesjonell installatør.
Delvis integrert adapter
Delvis integrerte adaptere vil ha både skjulte og synlige deler. Mottakeren monteres skjult og en vanlig strømtilkobling er via sigarettenneren/12V-uttaket. Radiosignalene sender til bilradioen enten trådløst (FM, Bluetooth) eller via kabel (AUX, USB). Delvis integrerte løsninger fungerer generelt i alle typer biler med 12V-uttak og kan monteres på egenhånd. Du kan også gå til en profesjonell installatør..
Fullintegrert adapter
Fullintegrerte adaptere har kun skjulte deler. Mottakeren monteres skjult og får vanligvis strøm fra bilens elektriske anlegg og radiosignalene sender til bilradioen enten trådløst (FM, Bluetooth) eller via kabel (AUX, USB). Radioen kan i mange tilfeller betjenes gjennom rattbetjeningen. Fullintegrerte adaptere krever som oftest montering fra en profesjonell installatør.
Utskifting av radioen
I mange biler kan du bytte hele radioen. Fordelen med å bytte hele radioen er at man får alt i ett og slipper to enheter i bilen. Ny radio monteres normalt av installatør, men noen vil kunne montere en slik radio selv.
Antenner
I bil er du avhengig av riktig montert antenne for å få signalmottak. Det finnes flere ulike antenneløsninger. Den enkleste løsningen er en vindus-/glassantenne som klebes fast på innsiden av frontruten. En annen løsning er å montere antennen på taket av bilen – enten ved å bytte ut eksisterende FM-antenne eller å montere en separat pisk-antenne. En ytterligere løsning som kan fungere i en del tilfeller, er en såkalt splitter som konverterer bilens FM-antenne til en kombinert FM/DAB-antenne. Denne monteres skjult bak radioen.
Korrekt antennemontering og valg av antennetype er essensielt for kvaliteten på mottaket av signaler. En vindus-/glassantenne gir tilstrekkelig mottak de fleste steder, men kjører du ofte i områder med svakere signaler kan det være nødvendig med en antenne montert på utsiden av bilen. I større kjøretøyer som buss og lastebil anbefales det å montere en utvendig antenne og ikke en vindus-/glassantenne.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet utførte sommeren 2016 en test av en rekke DAB-antenner og –mottakere. Resultatene viser at antennetype og montering har størst betydning for mottaket av radiosignaler.
Signalforstyrrelser
En erfaring fra radioskiftet så langt er at radiosignalene som radioen mottar kan bli utsatt for radiostøy fra elektriske komponenter som befinner seg i nærheten av radiomottakeren. Dette vil føre til at radioen mottar svakere radiosignaler eller ikke klarer å motta radiosignaler i det hele tatt.
En kjent kilde til forstyrrelser er bruk av noen typer uoriginale LED-pærer. Opplever du at radiosignalene forsvinner samtidig som LED-pæren skrus på, er radiostøy fra LED-pæren trolig årsaken. Det enkleste tiltaket er å bytte ut LED-pæren. En annen kilde til forstyrrelser kan være skjulte spenningsomformere som blant annet brukes for å unngå strømtilkobling i 12V-uttaket i kupéen. Støy fra omformere kan være vanskelig å påvise og vil for noen kun inntreffe på steder hvor radiosignalene allerede er svake. Anbefalingen fra kringkasterne er derfor å bruke strømomformeren som følger med adapterløsningen.
Automatisk frekvensskifte
Automatisk frekvensskifte* er en funksjon som gjør at radioen holder seg på samme kanal selv om radiosignalet skiftes underveis. Dette gjelder ved skifte av DAB-region (NRKs nett er bygget opp av flere regioner) og er særlig nyttig for bilister som lytter til NRKs radiotilbud. Noen radioer/adaptere vil også kunne skifte fra DAB til FM – og omvendt – hvor det ene signalet faller bort. Siden ikke alle radioløsninger har denne funksjonaliteten, råder vi de som ønsker denne funksjonaliteten til å forhøre seg om dette med forhandleren.
*Funksjonen kan gå under et annet navn avhengig av hvilket bilmerke du har. Eksempler er Alternate Frequency/alternativ frekvens, Service Following, Bibehåll Stationen, DAB-DAB kanalforfølgelse, DAB-DAB kobling, DAB-DAB tilknytning, RDS Regional eller følgefunksjon.