«Falske nyheter» er et begrep som ofte brukes om nyhetslignende saker som fremstår som ekte, men som helt eller delvis er basert på løgn, eller som har utelatt informasjon for å skape en bestemt vridning.
Ofte er det en bevisst hensikt bak denne formen for falsk informasjon. Hensikten kan være å tjene penger, svindle deg, påvirke dine politiske meninger, polarisere debatter eller skape forvirring i en befolkning.
Informasjonskampanje for å avsløre falske nyheter under koronautbruddet
I en krise oppstår et enormt informasjonsbehov. Mens myndighetene jobber for å begrense krisen og gi befolkningen tilgang på troverdig informasjon, ser vi at falske nyhetsliknende saker sprer seg, særlig i sosiale medier. Vi gir deg råd om hvor du kan finne trygg informasjon, og hvordan du unngår å spre falske nyheter.
Stopp, tenk og sjekk. Ikke del artikler eller saker ukritisk
Vi kan alle bli lurt av svindelforsøk eller falske nyheter. Informasjonskampanjen Stopp. Tenk. Sjekk. skal bidra til at flere klarer å avsløre slike. Det er dessverre enkelt å lage troverdige saker som minner om de ekte, og det er mulig å misbruke kjente personer for å bygge troverdighet rundt svindelforsøk. Derfor er Medietilsynets klare budskap: Stopp opp, tenk deg om og sjekk flere kilder i din søken etter informasjon.
Medietilsynet har i samarbeid med Faktisk og Landslaget for lokalaviser (LLA), og med støtte fra Facebook, laget denne kampanjen for å styrke befolkningens kritiske medieforståelse og løfte frem de redaktørstyrte medienes viktige rolle.
Kampanjen tar utgangspunkt i falske saker og påstander Faktisk.no har faktasjekket:
Stopp. Tenk. Sjekk. ble lansert første gang i august 2019, i forbindelse med kommune- og fylkestingsvalget, og regjeringens tiltaksplan for å styrke motstandsdyktighet mot påvirkning og hybride trusler. Se videoene fra første del av kampanjen her.
Oppdatert informasjon om spredning og smitte av covid-19
I Norge er det Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet som har ansvar for å komme med oppdatert informasjon til befolkningen. Her er nettsteder du trygt kan oppsøke for sannferdig informasjon:
Helsenorge.no har samlet vanlige spørsmål og svar om koronaviruset. Her kan du lese om hvordan du skal forholde deg til karantene og isolasjon, hverdagen med hjemmekontor og hjemmeskole, hvordan du kan forhindre smitte, og hva du skal gjøre hvis du blir syk. Du kan også stille spørsmål.
Folkehelsesinstituttet har egen temaside om koronavirus covid-19, med daglige rapporter om spredning, smittede, antall innlagte på sykehus og døde hver dag klokken 12.
Navs samleside om koronavirus gir deg informasjon om rettigheter ved sykemelding, permittering og stengte skoler og barnehager.
Her er det søknader og annen informasjon til deg om du er arbeidstaker, arbeidsgiver eller selvstendig næringsdrivende.
Koronaviruset og spredningen av covid-19 har påvirkning på hele verden. Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte 11. mars at koronautbruddet er en pandemi - altså at den er verdensomspennende. For et oppdatert bilde på verdenssituasjonen kan du bruke WHOs temaside med råd og oppdatert informasjon. WHO har også et kart som beskriver spredning og smitte på verdensbasis.