Starte radio på FM
Som hovedregel vil nye konsesjoner på FM kunne bli tildelt i områder som står uten et lokalradiotilbud eller der det står ledig sendenettkapasitet som er avsatt til en bestemt radiotype.
8. november 2018: Medietilsynet avventer behandling og tildeling av FM-konsesjoner i Oslo og omegn.
Under Oversikt over konsesjonærer og ledige sendernett for radio finnes en oversikt over ledige sendernett på lokalradio på FM i Norge. Medietilsynet vil se på denne oversikten som en kunngjøring av ledige konsesjoner, og vil direktetildele konsesjoner til søkere etter "først til mølla"-prinsippet.
Metode for tildeling
Medietilsynet og Nkom foretar en samordnet tildeling av frekvenstillatelser og anleggskonsesjoner. Søknader som kommer inn samme dag regnes som samtidig innkommet. I slike tilfeller vil tildelingen bli avgjort ved loddtrekning, jf. kringkastingsforskriften §7-4 andre ledd. Dersom søknad om frekvenstillatelse og søknad om anleggskonsesjon til samme sendernett kommer inn til tilsynene på ulike dager, legges datoen for mottak av den første søknaden til grunn.
Ledig sendetid
Radioer som fikk forlenget konsesjon fra 1. januar 2017 frem til 31. desember 2021 har krav på å få videreført den sendetiden som var innrapportert til Medietilsynet pr. 1. januar 2017. Dersom all sendetid var innrapportert på dette tidspunktet, er det ikke ledig sendetid og Medietilsynet vil ikke kunne sette inn flere radioer på nettet. Dette prinsippet gjelder selv om det kun er én radio på nettet. Prinsippet fremgår av konsesjonsvilkårene, og har som formål å sikre stabile driftsforutsetninger for lokalradio i forlengelsesperioden på FM og derigjennom bidra til å sikre et lokalt mediemangfold.
Radioer som har søkt og fått konsesjon for allmennradio eller nisjeradio etter 1. januar 2017, må være forberedt på å dele sendetiden med en eller flere andre radioer jf. kringkastingsforskriften §§ 7-2 og 7-9. Sendetiden anses ikke fordelt dersom det kun er én radio på nettet, selv om all sendetid er innrapportert til Medietilsynet. Ved å legge til rette for nye lokalradioer, ønsker Medietilsynet å bidra til vekst i det lokale mediemangfoldet der regelverket åpner for det. Dersom to eller flere radioer har fordelt all sendetid mellom seg, og rapportert dette til Medietilsynet, vil det derimot ikke være ledig sendetid på nettet.
Særlig om delte nett
På delte nett mellom allmennradio og nisjeradio, der en nisjeradio innehar anleggskonsesjon som er tildelt med gyldighet frem til 2022, er det ikke anledning til å tildele konsesjon til allmennradio. Bakgrunnen for dette er at allmennradioens rett til 12 timers sammenhengende sendetid har som forutsetning at radioen forplikter seg til å drifte senderanlegget. I tilfeller der tildeling av anleggskonsesjon til allmennradio ikke er mulig, bortfaller denne forutsetningen. Det vil i stedet være mulig å søke om konsesjon til nisjeradio i disse områdene, så sant det er ledig sendetid tilgjengelig.
Før du søker, må du:
- Finne ut om du vil drive 24/7-radio, allmennradio eller nisjeradio (se beskrivelser under). Det er ikke lenger anledning til å søke om 24/7-radio eller allmennradio i et slukkeområde etter datoen for FM-slukking.
- Forsikre deg om at det ikke er et lokalradiotilbud i det området du vil starte radio, eller at det er ledig sendetid på sendernettet du søker på.
Du trenger både konsesjon fra Medietilsynet og frekvenstillatelse fra Nkom, derfor må du fylle ut to ulike søknadsskjemaer. Søknadsskjema til Nkom finner du her. Lokalradiokonsesjoner på FM varer ut 2021.
24/7-radioer disponerer all sendertid på ett sendernett. 24/7-radioer har etter 1. januar 2017 ingen krav til programinnhold.
Allmennradioer deler senderanlegg med én eller flere nisjeradioer, men vil alltid være den eneste allmennradioen. Når det er flere radioer på ett senderanlegg, skal radioene fordele sendetiden seg i mellom. En allmennradio har rett til minst 12 timer sammenhengende sendetid på hverdager. Allmennradioer har etter 1. januar 2017 ingen krav til programinnhold.
Nisjeradioer deler senderanlegg med flere lokalradioer, enten med en allmennradio eller med én eller flere nisjeradioer. Nisjeradioer har ingen forhåndsdefinerte rettigheter om sendetid. Sendetiden fordeles ved forhandlinger med de øvrige lokalradioene på senderanlegget. Nisjeradioer har ingen krav til lokalt programinnhold.
Nisjeradioer som befinner seg i et slukkeområde kan kun hente 135 000 kroner i reklame- og sponseinntekter, alternativt 40 prosent av radioens samlede inntekter i det aktuelle driftsåret. De samme nisjeradioene har forbud mot å samsende eller videresende innhold fra andre aktører.