1. Startsiden
  2. Om Medietilsynet
  3. Blogg

Om Medietilsynet

Humor for voksne i barnslig drakt?

Når barna ser filmer på en liten skjerm og bruker hodetelefoner, så ser de på filmene alene selv om foreldrene er i samme rom. Dette er det viktig at foreldrene tenker over.

Skrevet av: David Møller-Johansen, førstekonsulent i Medietilsynet


Kathrine Humberset skriver om YouTube-kanalen Toys and Funny Kids Surprise Eggs i Aftenposten og hvordan innholdet tar for seg flere temaer som ikke er egnet for barn. Det finnes mange eksempler på serier som ser ut som de er rettet mot barn, men som inneholder tematikk egentlig beregnet på voksne. Dette er i utgangspunktet ikke et problem – problemet oppstår når det ikke kommer fram hvem målgruppen skal være samtidig som videoene er så tilgjengelige for barn på YouTube.


Et tidligere eksempel er nettserien Happy Tree Friends. Animasjonen og musikken kan minne om en sukkersøt barneserie, men scenene i serien er som regel veldig brutale og blodige. Dette har allikevel ikke blitt et stort problem fordi serien alltid har vært ansett som tegnefilm for voksne, og karakterene er ikke hentet fra filmer og serier barna kjenner til fra før. For eksempel vil nok ikke videoer av Happy Tree Friends dukke opp i feeden når de ellers søkte etter Spider-Man, Frost eller Dr. McStuffins.


Nye plattformer krever mer av foreldre

Når vi ser filmer eller tv-serier som viser blod, smerte, ulykker og drap på tv, kino eller DVD, er det sjelden vi blir veldig overrasket over innholdet vi møter på. I disse kanalene er vi vant til å se plakater med advarsler, vi blir bedt om å vise legitimasjon og i de aller fleste tilfellene blir vi vist et alderssymbol før vi begynner å se.


Ifølge Barn og medier-undersøkelsen 2016 oppgir halvparten av norske barn mellom 9 og 16 år at de ser på videotjenester som YouTube og Vimeo opptil flere ganger daglig. Dette er ikke lenger nye kanaler for barn og ungdom. I tillegg er dette kanaler de behersker veldig godt, som regel bedre enn foreldrene. De fleste små barn har ikke problemer med å søke etter kjente filmer på YouTube, og slik kan de lett forville seg inn på kanaler som tilbyr brutale parodier ment for voksne. Det er derfor viktig at foreldre med små barn følger med på hva barna ser på.


Legg til rette for at barna kan ta opplyste valg

Det viktigste er ikke at alt audiovisuelt innhold på alle tenkelige plattformer skal være merket med aldersgrenser, identitetsbekreftelser og kredittkortopplysninger, men at barna har mulighet for å skjønne at det de skal til å se på, kan skremme dem. Å lage filmer med voksent innhold fylt med referanser som appellerer til barn, kan være svært misvisende.


Med videodelingsplattformer har barn ikke lenger den luksusen at det de har tilgang til på dagtid er trygt å se på, slik som på norsk direkte-tv. Enten løsningen er flagging av YouTube-videoer, varseltrekanter, alderssymboler eller advarsler i begynnelsen i videoen, må barna få mulighet til å skjønne at dette ikke er beregnet på dem. Dette er uansett problematisk når de yngste surfer alene. Inntil videre og slik det er nå, bør barna ha luksusen av å ha foreldre som veileder dem og følger med på hva de støter på.