1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Netthat

Netthat

Råd og tips: Dette gjør du om du utsettes for netthat

Foto dekorativt

Å møte hatefulle og svært negative kommentarer og reaksjoner på nett kan ha store konsekvenser – særlig for barn og unge i en sårbar alder. Derfor bør unge selv og voksne rundt dem snakke om hva det er og hvordan man kan reagere og stoppe det.

Mange vil ikke fortelle at de, eller noen de kjenner, er utsatt for hatefulle ytringer. Noen kan føle skyld. De kan for eksempel selv ha postet bilder av seg som har blitt spredt på nettet.

Andre føler skam eller at de er mindre verdt enn andre. Noen velger også å tie av redsel for konsekvensene ved å si ifra. Andre velger å ikke si det til noen fordi de frykter at den de sier det til, skal bli opprørt eller sint.

Det kan også være at man ikke sier noe fordi man er usikker på hva man har vært utsatt for og hvem man bør si det til. De som sier i fra til andre, gjør det ofte for å få hjelp og støtte fra noen.

Her er noen råd til deg som har opplevd hatefulle ytringer eller kjenner noen som har vært utsatt.

Slik håndterer du hatytringer 

Hvis du opplever hatytringer eller sjikane er det viktig at du sier i fra så tidlig som mulig slik at du blir tatt vare på og får hjelp til å stoppe de hatefulle ytringene. Her er fire råd: 

Lagre meldingen eller bildet 

Lagre meldingen eller bildet (Screen shot) slik at du kan vise til andre hva du har blitt utsatt for. 

Rapporter hendelsen til plattformen 

Mange nettsider har rapporteringsfunksjoner. Du kan rapportere uavhengig om ytringen bryter med nettstedets retningslinjer eller er ulovlig. Om nettsiden ikke lar deg rapportere, kan du kontakte den som eier domenet, på Who is-databasen

Anmeld til politiet

Ulovlige handlinger eller bilder og video skal anmeldes til politiet. Hvis du blir trakassert eller plaget med hatefulle ytringer, seksuelle bilder og tilnærmelser du ikke ønsker - og vedkommede ikke slutter, kan du anmelde til politiet på nett eller telefon 02800. Du kan også anmelde det som har skjedd på politiets tipsside på nett (Tips politiet – Politiet.no). Du kan også chatte med politiet på Sikker chat.

Snakk med noen du stoler på 

Det er viktig at du ikke holder dette for deg selv. Det er viktig at du snakker med noen du er trygg på. Dette kan for eksempel være en forelder, en trener, en venn, en lærer eller andre som jobber på skolen. Du kan også ta kontakt med Kors på halsen: et samtaletilbud til deg som er ung. Her kan du være anonym og snakke eller chatte med trygge voksne. Hvis du er skoleelev, har skolen plikt til å hjelpe deg når du ber om hjelp. Det er ikke din skyld.  

I tillegg til disse rådene, har Barne- og familiedirektoratet (Bufdir) samlet noen råd til deg som kjenner, og vil hjelpe, noen  som har vært utsatt for hatytringer. Du finner og kan lese mer om disse rådene her

Kilder: Bufdir og Stopp Hatprat

Slik kjennes stygge kommentarer på nett
Se reportasje i Supernytt på NRK Super 28. februar 2022

Supernytt laget en reportasje om netthat og hvordan barn opplever det 28. februar 2022