Sist oppdatert:
De store plattformselskapene fjerner færre desinformasjonsinnlegg i EU og EØS, viser den halvårlige rapporteringen for 2024 under EUs bransjenorm mot desinformasjon.
I Norge er det en nedgang i faktamerking av innhold på sosiale medier, samtidig som Meta fremdeles ikke rapporterer tall for det norske markedet.
Bransjenormen mot desinformasjon (Code of Conduct on Disinformation) er en frivillig ordning, der de store plattformselskapene - innholdstjenester definert som veldig store internettplattformer, eller veldig store søkemotorer - skal rapportere på tiltak mot desinformasjon to ganger i året. Dette er plattformselskapenes egenrapportering, Medietilsynet har ikke mulighet til å vurdere om tallene er korrekte. Rapportene gir likevel et innblikk i innholdsmodereringen til plattformer og tilbydere som YouTube (Google), Facebook og Instagram (Meta), LinkedIn (Microsoft) og TikTok (ByteDance).
Dette er hovedpunktene fra rapporteringen av tiltak knyttet til sosiale medier for siste halvdel av 2024 (1. juli til 31. desember):
Faktamerket innhold
TikTok rapporterer å ha faktamerket 1516 poster på sosiale medier i Norge siste halvår. Dette er en nedgang fra 3128 faktamerkede poster i første halvdel av 2024. 25 prosent av de norske brukerne, lar være å dele videere innhold som er faktamerket, ifølge rapporteringen.
TikTok rapporterer for hele EØS (EU og de tre EØS-landene). Facebook og Instagram rapporterer tall for EU-landene, men ikke for Norge. LinkedIn og YouTube har trukket seg fra forpliktelsen knyttet til faktamerking, og rapporterer ikke i det hele tatt.
Falske kontoer fjernet
TikTok fjernet 92.800 falske norske kontoer siste halvår i fjor, dette var en klar nedgang fra første halvår der over 300.000 falske norske kontoer ble fjernet.
LinkedIn fjernet rundt 105.000 falske norske kontoer siste halvår i fjor, mot over 180.000 kontoer første halvår i fjor.
YouTube fjernet nær 1400 falske norske kanaler siste halvår i fjor, en økning fra første halvår der rundt 1100 falske norske kanaler ble fjernet.
Tallene for siste halvår i 2023 var imidlertid langt høyere, hvor over 3700 falske norske kontoer ble fjernet.
Desinformasjonsinnlegg fjernet
Totalt i EU- og EØS-landene viser rapporteringen en tydelig nedgang i fjerning av desinformasjonsinnlegg. I Norge ser vi en beskjeden økning i antall fjernede desinformasjonsinnlegg fra første til andre halvdel av 2024, men sammenlignet med 2023 er tallene lave. TikTok rapporterer å ha fjernet 1798 desinformasjonsinnlegg i Norge siste halvår i fjor. Til sammenligning fjernet TikTok rundt 3800 slike innlegg i andre halvdel av 2023.
TikTok er den desidert største aktøren når det gjelder fjerning av desinformasjonsinnlegg i Norge. LinkedIn og YouTube rapporterer også tall for det norske markedet.
Søk og klikk i Medietilsynets visualisering av tallene
Medietilsynet følger med på egenrapporteringene under bransjenormen, og oppdaterer jevnlig relevante tall fra plattformenes rapporter, hovedsakelig knyttet til falske brukere, innlegg fjernet på grunn av brudd på desinformasjonsreglement, innhold merket som ikke-verifisert etter faktasjekking, og annonser.
På Medietilsynets side om bransjenormen i tall kan man se en visualisering av de rapporterte tallene fra Google, Meta, Microsoft og TikTok – fra første halvår 2023 til siste rapportering som kom i mars i år.
Visningen er virtuell, og en veiledning for hvordan den kan brukes finnes på den siste siden, kalt «Veiledning». Aktiver fullskjermmodus i visningen ved å trykke på symbolet nederst til høyre i vinduet under.
Facebook rapporterer ikke norske tall
Spredning og forsterkning av desinformasjon kan i ytterste konsekvens utfordre tilliten til demokratiet, demokratiske institusjoner og demokratiske valg. Sosiale medier og søkemotorer har betydelig påvirkningskraft over hva slags innhold brukerne blir eksponert for, som i stor grad bestemmes av designvalg som algoritmestyrte anbefalingssystemer.
Målet med bransjenormen er å redusere risikoen ved spredning og forsterkning av desinformasjon. De store plattformselskapene har etter forordningen for digitale tjenester (DSA) plikt til å motvirke risikoer for å undergrave det offentlige ordskiftet og valg, med etterlevelse av bransjenormen som et tiltak for å dempe risikoen.
En betydelig svakhet ved rapporteringene gjennom bransjenormen, er at Meta ikke oppgir egne tall for Norge. Facebook, som eies av Meta, er den mest brukte sosiale mediekanalen blant nordmenn, særlig blant den voksne og eldre del av befolkningen.
I alt 62 prosent av nordmenn, svarer at de bruker sosiale mediet Facebook en vanlig dag. Rundt 4 av 10 som leser nyheter på sosiale medier, gjør det på Facebook, viser tall fra SSB. For unge er Snapchat og TikTok de mest brukte sosiale medieplattformene.
Hold deg oppdatert på hva som skjer i Medie-Norge med Medietilsynets nyhetsbrev: 📰Abonner på nyhetsbrevet her