Mediestøtte
Innspill til vurdering av mediestøtteordningene
Bransjeaktører og andre interessenter inviteres til å komme med innspill til de temaene Medietilsynet skal vurdere i forbindelse med en gjennomgang av de ulike ordningene for direkte mediestøtte.
Det er Kultur- og likestillingsdepartementet som har gitt Medietilsynet i oppdrag å utarbeide en rapport om den direkte mediestøtten. Rapporten er en del av forarbeidet i forbindelse med de neste fireårige styringssignalene for mediepolitikken, som skal gjelde for perioden 2027-2030. Forslag til styringssignaler legges fram av regjeringen, og behandles av Stortinget.
Departementet har bedt Medietilsynet vurdere følgende punkter:
Produksjonstilskudd
- Vurdere mulige mekanismer for å gjøre utbetalingen av produksjonstilskudd mer forutsigbar for mottakerne.
- Vurdere om dagens opplagsgrenser og krav til egenproduserte saker for å kunne motta produksjonstilskudd bør endres/heves.
- Vurdere om dagens innretning av kategorien nasjonale nisjemedier er hensiktsmessig, eller om det bør gjøres endringer i denne.
- Belyse markedssituasjonen for nummerto-avisene og vurdere om denne gir grunnlag for endringer knyttet til denne kategorien.
Tilskudd til lokale lyd- og bildemedier
Vurdere om den eksisterende innretningen av tilskuddsformer er hensiktsmessig, herunder:
- om sammensetningen av driftstilskudd og prosjekttilskudd bør endres
- om tilskudd til digitalisering av lokalradio er tilpasset det faktiske behovet
Vurdere muligheten for å begrense antall søknader per stasjon.
Tiltak rettet mot unge mediebrukere
Vurdere mulige tiltak som kan stimulere unges nyhetsbruk, som f.eks. subsidiert tilgang til journalistikk, opprettelse av nye tilskuddsordninger eller utvidelse av eksisterende tilskuddsordninger med tiltak rettet mot unge mediebrukere. Eventuelle tiltak skal bidra til gode medievaner blant unge, blant annet for å styrke deres kritiske medieforståelse.
Tegnspråklige medier
- Vurdere om dagens direkte mediestøtteordninger er tilpasset tegnspråklige medier.
- Vurdere behov for endringer i den direkte mediestøtten for å ivareta tegnspråklige medier og eventuelt foreslå endringer i forskriftene for direkte mediestøtte.
Medietilsynet har allerede gått bredt ut til aviser med spørsmål om tiltak rettet mot unge mediebrukere. De som har besvart spørsmålene fra Medietilsynet om dette tidligere, trenger ikke gjenta disse innspillene.
Frist for å innspill til Medietilsynet er 28. mai 2025, og innspill kan sende til innspill@medietilsynet.no.