1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyheitsarkiv
  4. Aktuelt 2021

Nytt fra Medietilsynet

Ingen medier brøt valgloven under årets valg

Det var ikke lov å offentliggjøre valgresultat og valgdagsmålinger før tidligst kl. 21.00 på valgdagen mandag. Foto Valgdirektoratet
Det var ikke lov å offentliggjøre valgresultat og valgdagsmålinger før tidligst kl. 21.00 på valgdagen mandag. Foto Valgdirektoratet

Medietilsynet avdekket ingen brudd på valgloven under valgdagene søndag 12. og mandag 13. september. Mediene hadde ikke lov til å offentliggjøre valgresultat og valgdagsmålinger før tidligst kl. 21.00 på valgdagen mandag.

– Forbudet er innført for å hindre at velgerne blir påvirket mens stemmingen pågårog er ment til å sikre at valget går rolig og ordentlig for seg, sier Hanne Sekkelstendirektør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet. 

Det var ikke lov å offentliggjøre valgresultat og valgdagsmålinger før tidligst kl. 21.00 på valgdagen mandag. Forbudet i valgloven § 9-9 mot offentliggjøring av valgresultat og valgdagsmålinger gjaldt i alle sammenhenger og i alle medier. 

Sist gang noen medier brøt regelverket, var under kommune- og fylkestingsvalget i 2015. Da fikk NRK en bot på 300 000 kroner, mens Svelviksposten fikk en bot på 50 000 kroner, for å ha offentliggjort henholdsvis prognoser og resultater for tidlig.