1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyheitsarkiv
  4. Aktuelt 2020

Nytt fra Medietilsynet

Ny mediedatabase fra Medietilsynet: Informasjon om norske medier på ett sted

Gjennom Mediedatabasen kan alle på en enkel måte kan se hvilke medier som holder til i sitt nærområde. Slik ser oversikten over alle aviser i landet ut.
Gjennom Mediedatabasen kan alle på en enkel måte kan se hvilke medier som holder til i sitt nærområde. Slik ser oversikten over alle aviser i landet ut.

Medietilsynet lanserer Mediedatabasen, som gir en samlet oversikt over norske medier. – Det er viktig å holde seg oppdatert om hva som skjer i lokalsamfunnet, særlig i en unntakssituasjon som den vi er i nå, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Mediedatabasen gir en oversikt over nær 300 aviser, omkring 400 lokalradiostasjoner, cirka 30 nasjonale radiokanaler og et 30-talls tv-kanaler, hvor de finnes og hvem som eier dem. Via kart er det mulig å søke på kommuner eller fylker og se hvor de ulike mediene utgis.

– Vår nye oversikt gjør at alle på en enkel måte kan se hvilke medier som holder til i sitt nærområde, sier Velsand.

Informasjon om hvem som er redaktør, avisenes opplag og hvilke aviser som får hvor mye i produksjonstilskudd (den største mediestøtteordningen) er også tilgjengelig i databasen.

Viser fram mediemangfoldet på ny måte

– Slik er mangfoldet av norske medier aldri vist frem tidligere. Mediedatabasen er en del av et større prosjekt i Medietilsynet, som handler om å gjøre informasjon om norske medier og det store mediemangfoldet vi har, mer tilgjengelig for flere. Medietilsynet forvalter store mengder data om norske medier. Nå samler og tilgjengeliggjør vi denne informasjonen, slik at det for eksempel blir lettere å se hvor i landet vi har aviser, radio og tv, og hvem som eier de ulike mediene, sier Velsand.

Se Mediedatabasen her

Hva er Mediedatabasen?

  • Mediedatabasen er en database som eies og driftes av Medietilsynet
  • Målet med Mediedatabasen er å samle relevante data om norske medieaktører på ett sted, og gjøre informasjonen enkelt tilgjengelig for publikum
  • Mediedatabasen er foreløpig lansert i en betaversjon, og blir kontinuerlig forbedret og videreutviklet
  • Medietilsynets mediedatabase gir en oversikt over de norske medieaktørene innenfor avis, radio og tv:
    -   Aviser. Hvem som eier avisene. Hvem som er redaktør. I hvilken kommune avisen utgis. Lesertall, opplagstall og tilskuddssum pr. avis
    -   Radio (FM og DAB). Hvilke lokalradiostasjoner som har tillatelse til å sende i hele eller deler av kommunen. I hvilke kommuner spesifikke stasjoner har lov til å sende. For Dab hvilke riksdekkende radiostasjoner som har tillatelse til å sende i Norge
    -  TV (bakkenett). Hvilke stasjoner som har tillatelse til å sende henholdsvis lokal-tv og riksdekkende tv