1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Dataspill

Dataspill

– Det å bli en god gamer handler ikke om å sitte oppe hele natta

Illustrasjonsbilde av barn som drar tau ute. Foto Unsplash

Sommerleir, fysisk trening og voksne forbilder – er King of the Hill neste generasjons esport-senter?

For to år siden sto Andreas Storaas-Barsnes overfor et veivalg i livet:

Fortsette i sporet han var i, hvor han blant annet hadde utviklet innovative systemer for boligutleie, eller gjøre noe helt nytt?

Han falt ned på det siste. 17 år tidligere hadde han spilt «Counter-Strike» på et halvproft nivå, før forretningslivet tok ham, og nå tørket han støvet av spillinteressen igjen. Sommeren 2019 etablerte han esport-organisasjonen King of the Hill (KotH), og i januar startet han et eget esport-senter i Kongsberg sammen med partnerne sine.

– Vi prøver å være forbilder i en verden som er litt kaotisk. I starten var dette motivert av egeninteresse, men vi så raskt at man kan gjøre mye gøy for seg selv samtidig som man hjelper mange.

Foruten å gi ungdom et sted å samles for å spille data er kongstanken bak senteret at det også skal hjelpe dem i livet - både ved å bygge opp ferdigheter og forebygge psykisk og kroppslig slitasje.

– Man lærer mye positivt av gaming og det rundt, men man må ikke miste sosialiseringen og den fysiske aktiviteten.

– Man lærer mye positivt av gaming og det rundt, men man må ikke miste sosialiseringen og den fysiske aktiviteten.

Andreas King of the hill summercamp trening.jpg

Egen sommerleir

Et stort fokus hos KotH er å aktivisere brukerne fysisk. Esport-senteret samarbeider med et lokalt treningssenter, og (som nevnt) en egen sommerleir for spillglade barn og ungdommer.

King of the Hill Summercamp er en slags friskus-variant av The Gathering med deltakere fra tolvårsalderen og oppover.

– Slik vi ser det er dette den nye typen datatreff.

I stedet for døgning foran PC-en legges det opp til tidlige morgenfrokoster, padling, fjellturer – og mye spilling.

– Det å bli en god gamer handler ikke om å sitte oppe hele natta. Du må være opplagt, og da kommer treningen inn i bildet. Her får du en seng du kan sove i, og så står du opp tidlig for å ha en treningsøkt med alle sammen.

Samtidig tar de også for seg den sosiale biten, med egne regler for ukvemsord og dårlig oppførsel, enten man driver med strømming, er på senteret eller deltar på sommerleir.

– Raser man eller ydmyker andre, da må man ta pushups, og det fungerer veldig bra. Alle tar hverandre på det - de tar til og med oss på det. Og da må vi ta flere pushups enn det kidsa må gjøre.

- Flau på jobbintervju

Da Storaas-Barsnes selv var aktiv hadde ikke esport blitt stort nok til at sponsoravtaler var vanlige, men allerede den gang var miljøet temmelig seriøst.

– Det var ikke sånn at vi lekte. Vi satte opp kamper og drev med markedsføring, mye av jobben man gjør som esport-organisator den dag i dag. 

Gjennom den kreative datakulturen som ofte følger spillene lærte Storaas-Barsnes seg å bruke Photoshop og lage nettsider – kunnskap han ennå benytter i jobb i dag. Gjennom KotH ønsker han å få opp kurs for at denne læringen skal kunne foregå også utenfor gutte- og jenterommene, sammen med andre.

– For eksempel er det mange som har lært seg koding på egenhånd, men resultatet blir at man holder seg for seg selv og mister sosialiseringsbiten. Og om man blir flau på jobbintervju, er det jo ikke like lett å få jobb.

- Sykt breiale

Mye av filosofien bak King of the Hill handler om å bringe den samme voksenrollen man ser fra for eksempel breddeidretten inn i det digitale rommet i og rundt spillene. Oppdager de dårlig oppførsel i sine sosiale kanaler, tas det tak i.

– Den første gangen vi tok tak i disse tingene var da det ble skikkelig mye mobbing av noen i vår egen Discord-kanal. Vi spurte om mobberne hadde kjøpt billetter til datatreffet vårt og sa at «dere kan droppe å komme om dere skal fortsette sånn».

Han forteller om KotH-makker Grøslie, som jevnlig strømmer spillingen sin til medlemmene.

– Det er ofte han stopper opp og snakker rett i kamera, direkte til dem som prøver å ødelegge strømmingen og troller. Og, gir de seg ikke ringer han dem opp etterpå. Ikke på en kjeftete måte, men han spør «hvorfor synes du det var gøy å ødelegge for meg i sted?»

Etter å ha prøvd seg med at «det var et veddemål» eller lignende, sier Storaas-Barsnes at det ofte kommer et «sorry» eller en «omforladels».

– Da legger de seg flate. De fleste kids er sykt breiale bak et tastatur, men vi prøver å lære dem å oppføre seg der også.

18. november 2020 gjestet Andreas Storaas-Barsnes og Fredrik Grøslie Medietilsynets dataspillkonferanse for å fortelle om erfaringene fra King of the Hill.