1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Dataspill

Dataspill

Slik fungerer Fortnite

Fortnite er et svært populært animert spill. Bildet viser zooming gjennom gevær der man sikter på en motspiller. Foto Epic Games.
Lurer du på hva Fortnite egentlig er? Medietilsynet gir deg en rask innføring. Foto Epic Games

Klør du deg i hodet når ungene spiller «Fortnite»? Fortvil ikke – med disse grunnkunnskapene får du tak på hva som egentlig foregår.

«Fortnite» er et gratis tredjepersons skytespill fra Epic Games hvor både bygging og sosiale aspekter i stor grad bidrar til opplevelsen. I spillets vanligste moduser deles hundre spillere inn i lag av ulik størrelse og kastes ut på en stor øy hvor de kjemper om å være de siste som står igjen. 

Øya er stor, men den er omringet av en dødelig storm som snurper seg stadig mer sammen. Slik krymper spillområdet gradvis og tvinger spillerne stadig tettere sammen. En viktig defensiv strategi er derfor muligheten til å bygge forskansninger – alt fra levegger til hus og tårn.  

«Fortnite» har også en rekke andre moduser, inkludert fredelige moduser for bygging og ren sosialisering. 

I Fortnite kan du både bygge, kjøre, chatte og gjøre ulike aktiviteter i tillegg til hovedspillfunksjonen med skyting og overlevelse. Foto Epic Games
I Fortnite kan du både bygge, kjøre, chatte og gjøre ulike aktiviteter i tillegg til hovedspillfunksjonen med skyting og overlevelse. Foto Epic Games

Hva trenger du av kontoer og utstyr for å spille «Fortnite»?  

Spillet er gratis, men krever at man oppretter en brukerkonto hos Epic Games. Du kan spille på mobil, nettbrett, konsoll og PC – og på plattformene iOS, Android, Playstation, X-box og PC.

For brukere under 13 år kreves det at en foresatt godkjenner opprettelsen av konto ved å oppgi betalingskortinfo (det gjøres ikke trekk fra konto for registrering).  

En fordel med «Fortnite» er at det støtter spilling på tvers av plattformer. Dette betyr at spillere med både pc-er, mobiler, nettbrett og spillkonsoller kan alle spille sammen, så lenge de har lagt hverandre til som venner på Epic-kontoene sine.  

Fortnite kan spilles sammen med venner på tvers av plattformer og er i stor grad et sosialt spill. Foto Epic Games
Fortnite kan spilles sammen med venner på tvers av plattformer og er i stor grad et sosialt spill. Foto Epic Games

Hvem passer «Fortnite» for?  

Å skyte på hverandre virker ikke spesielt hyggelig i utgangspunktet, men i samspill med andre har «Fortnite» mye fint for seg.  

Spillet er en viktig sosial arena for mange barn og unge, og kan ofte fungere som virtuell møteplass etter skoletid.  

Når det kommer til selve konkurranseaspektet vil det å vinne kreve motoriske ferdigheter og et klart hode, men også samarbeid og lagtenkning.  

Der den anbefalte aldersgrensen er 12 år (grunnet mild vold), vil det være opp til deg som forelder å vurdere spillets egnethet for dine barn.  

De tre viktigste elementene å ta stilling til er vold, tidsbruk og kommunikasjon. Du bør også gjøre vurderinger når det kommer til kjøp i spillet, men spillet er i utgangspunktet gratis.  

Fortnite kan være ganske krevende når det kommer til motoriske ferdigheter og evnen til å ha et klart hode. Lagånd er også viktig når man spiller sammen med andre. Foto Epic Games
Fortnite kan være ganske krevende når det kommer til motoriske ferdigheter og evnen til å ha et klart hode. Lagånd er også viktig når man spiller sammen med andre. Foto Epic Games

Vold og negative følelser  

Volden i «Fortnite» er blodløs og tegnefilmaktig. Noen av skytevåpnene har en viss realisme over seg, men å «dø» i spillet er litt som å bli truffet i kanonball.  

I stedet for kropper som faller om og blir liggende løses spillfiguren opp i blå firkanter og forsvinner ut av spillmiljøet frem til neste runde.  

Med andre ord er det lite av innholdet her som er egnet til å skremme barn.  

Dette betyr ikke at «Fortnite» ikke kan forårsake andre negative følelser, for eksempel sinne og frustrasjon i situasjoner hvor en kamp tapes. Det kan skape reaksjoner hvor barnet roper litt foran skjermen, slik andre gjør under en fotballkamp.  

Barnet kan også være skuffet over egne ferdigheter og ha dårlig samvittighet overfor lagkamerater etter en runde som ikke har gått veien. Dette kan du møte på samme måte som ved et tap i konkurransedrevet idrett og lignende – god sportsånd er en dyd også i spillenes verden.  

Sterke følelser kan komme med både seier og tap i dataspill. Dette er vanlig hos både barn og voksne, ikke ulikt hvordan tap og seier i sport arter seg, både som deltaker og tilskuer. Foto fra Fortnite gameplay,Epic Games
Sterke følelser kan komme med både seier og tap i dataspill. Dette er vanlig hos både barn og voksne, ikke ulikt hvordan tap og seier i sport arter seg, både som deltaker og tilskuer. Foto Epic Games

Kommunikasjon  

«Fortnite» har muligheter for stemmechat og lar spillere legge hverandre til som venner. Det har også tekstchat, men bare i lobbymenyen mellom runder.  

Tenk gjerne på «Fortnite» som en sosial medieplattform, for i bunn og grunn er det den funksjonen spillet fyller.  

Når det kommer til restriksjoner bør du altså velge de samme rammene for hvem barnet kan ha kontakt med som du ville gjort ellers på nett.  

Gjennom foreldrekontroller (låst bak en sekssifret pinkode) kan du for eksempel velge å ikke tillate stemmechat med andre enn barnets venner. Du har også mulighet til å sperre for venneforespørsler du ikke godkjenner.  

Slike grep minsker sjansene for at barnet blir utsatt for upassende oppførsel, samtidig som det også reduserer sjansen for å bli utsatt for svindlere.  

Det finnes mange eksempler på at barn har blitt lurt til å gi fra seg personlig informasjon og kredittkortopplysninger fordi de tror de kan få tilgang på spillvalutaen V-Bucks.  

Det finnes en egen rapporteringsfunksjon i spillets menyer, men disse forsøkene kan også forekomme utenfor spillplattformen, for eksempel i sosiale medier. Til syvende og sist er det viktigste altså å trene opp barnets kritiske evner.  

Selv om barnet kun spiller med venner er det lurt å ha et øye også med dette. Som med fysiske møteplasser kan også spill være arenaer for dårlig oppførsel, mobbing og utestengelse. Får alle være med på laget?  

Om du som forelder setter deg litt inn i spillet vil det bli enklere å kunne få øye på disse tingene.  

Alle plattformer som gir mulighet for samhandling gir også mulighet for mobbing og utestengelse. Som forelder er det viktig å være obs på dette. Er mitt barn hyggelig og inkluderende mot andre når de spiller Fortnite? Foto Epic Games
Alle plattformer som gir mulighet for samhandling gir også mulighet for mobbing og utestengelse. Som forelder er det viktig å være obs på dette. Er mitt barn hyggelig og inkluderende mot andre når de spiller Fortnite? Foto Epic Games

Tidsbruk  

En typisk kamp kan vare i 20 minutter. Det kan også gå kortere eller lengre tid, men aldri over en halv time.  

Å bli rykket ut av spillet midt i en kamp kan være svært frustrerende. Det trenger ikke handle om å være hekta, men kan dreie seg om en ansvarsfølelse barnet kjenner for medspillerne på laget - å starte en kamp sammen med andre er en sosial forpliktelse.  

En god strategi er å gi beskjed rundt 20 minutter før f.eks. middag eller leksetid, slik at den pågående kampen får tid til å avsluttes. Det kan også være lurt å avslutte i god tid før leggetid, da spillet kan gjøre barnet oppspilt.   

Spillet har en rekke andre moduser hvor tidsbruken vil variere - alt fra konserter med stjerner som Ariana Grande og Travis Scott, til kunstutstillinger og de sosiale og kreative modusene uten tidsfrist.

Selv om Fortnite er gratis å laste ned er det mange muligheter for å kjøpe ting i spillet. Dette bør du som forelder være oppmerksom på, da fristelsene er mange for barn og unge som ønsker de kuleste "skinsa" eller få bedre utstyr. Foto Epic Games
Selv om Fortnite er gratis å laste ned er det mange muligheter for å kjøpe ting i spillet. Dette bør du som forelder være oppmerksom på, da fristelsene er mange for barn og unge som ønsker de kuleste "skinsa" eller få bedre utstyr. Foto Epic Games

Kjøp i spill  

Deltagelse i «Fortnite» er gratis, så alle kjøp i spillet handler om hvordan spillfiguren ser ut og ulike bevegelser brukt til å uttrykke seg - f.eks. en seiersdans eller et vink.  

Et Battle Pass koster 950 V-Bucks - spillets egen valuta - og varer i én sesong, som typisk er på 10-12 uker. Passet gir tilgang på en rekke belønninger - stort sett kosmetiske gjenstander og ulike bevegelser - som låses opp gjennom spilling.  

Prisen på V-Bucks vil variere, men i nettbutikkene til Epic, PlayStation og Xbox koster 1000 V-Bucks 79 kroner per april 2022. Individuelle kosmetiske gjenstander og bevegelser er også til salgs for priser som gjerne strekker seg fra 200 til 2000 V-Bucks.  

Det finnes også en abonnementsordning - Fortnite Crew - som koster litt over hundre kroner i måneden. Her er Battle Pass inkludert, samtidig som spilleren mottar både 1000 V-Bucks og nye kosmetiske gjenstander hver måned.  

Merk at det foregår en del markedsføring rettet mot barn og unge i spillet, og den kan ofte være vanskelig å fange opp for barnet selv. For eksempel har en rekke store selskaper laget «Fortnite»-opplevelser som oppfordrer til kjøp av virtuelle gjenstander eller bygger opp et forhold til merkevaren. Erik Fossum hos PressFire har skrevet en god gjennomgang av dette.  

Alle bilder: Epic Games