Dataspill
Pengebruk i dataspill

86% av barn og unge mellom 9-18 år spiller dataspill, over halvparten har kjøpt noe i spill med ekte penger (Barn og medier 2022 og 2024)
Gaming spiller en viktig rolle i livene til mange barn. Gjennom spilling er de sosiale, lærer å samarbeide og løse problemer, opplever mestring – og ikke minst – har det gøy. Samtidig er spilluniverset ofte ukjent for mange voksne. Selv om du kanskje ikke vet så mye om gaming, er det viktig å ha en viss forståelse for hvilke utfordringer barn kan møte i spillverdenen. En av disse utfordringene er et manipulerende kjøpepress. Her går vi gjennom de viktigste tingene du bør vite.
Manipulerende spilldesign skaper kjøpspress
Selv om mange spill er gratis å laste ned, er det ofte mye du kan bruke penger på inne i selve spillet. Dette kan være svært fristende – særlig for barn. I mange spill dukker det opp tilbud om å kjøpe spillvaluta, gjen- stander, ekstra innhold eller andre elementer som gjør spillet morsom- mere. Ofte er disse tilbudene tidsbegrensede og ledsaget av nedtelling, noe som skaper et press om å handle raskt.
I noen tilfeller virker det billigere å kjøpe store mengder spillvaluta. Da ender man ofte opp med litt til overs, som ikke er nok til å kjøpe noe nytt. Det kan gjøre at barn vil kjøpe mer, selv om de egentlig ikke hadde plan- lagt det. Dette er et eksempel på at spillet er laget for å få dem til å bruke mer penger – det kalles manipulerende spilldesign.
I enkelte spill er det nærmest umulig å nå høye nivåer uten å bruke penger. Små beløp kan dermed fort vokse seg store. Resultatet er et sterkt kjøpe- press blant barn, noe som igjen kan føre til forskjeller og utenforskap.
Når barn utsettes for kjøpspress i spill
Det finnes mange situasjoner i spill der barn kan føle seg presset til å bruke penger. Her er noen vanlige situasjoner der barn ut- settes for kjøpepress:
Nye brett og ekstra innhold:
I mange gratisspill kan du betale for å låse opp nye brett eller områder. I noen spill må du vente på å få ny «energi» for å fortsette å spille, eller betale for å spille videre med én gang. Dette kan gjøre det vanskelig å vente – særlig for utålmodige spillere.
Kortpakker:
I sportsspill kan du kjøpe kortpakker som inne- holder nye spillere. Du vet ikke på forhånd hvilke spillere du får – og sjansen for å få de sjeldne og ettertraktede er ofte liten. Dette gjør det fristende å kjøpe mange pakker.
Skins:
I enkelte spill kan du kjøpe «skins» for å endre utseendet på spillfiguren eller våpenet ditt. For mange barn og unge gir et kult skin status – omtrent som å ha nye klær. Skins kan kjøpes, eller i noen tilfeller vinnes gjennom spillet.
Spillvaluta:
De fleste spill har sin egen valuta. Denne kan du tjene ved å spille – eller kjøpe med ekte penger. Spillpengene brukes til å kjøpe nye brett, kortpakker, skins og annet ekstra innhold.
Tre favorittspill blant barn og unge – slik fungerer kjøp i spillet:
Fortnite
- Gratis å spille
- Spillvaluta: V-Bucks
- Kan kjøpes: Battle Pass, abonnement- sordning, bevegelser og skins (Battle Pass forklares i faktaboks)
Roblox
- Gratis å spille
- Spillvaluta: Robux
- Kan kjøpes: abonne- mentsordning, skins, enkeltspill, fordeler
i spill
FIFA
- Koster penger å kjøpe selve spillet
- Spillvaluta: FC Coins
- Kan kjøpes: kort- pakker som gir til- feldige spillere, liten sjanse for å få de mest sjeldne
Slik vekkes kjøpelysten
Oppgraderinger dukker opp underveis:
Når du har spilt en stund, får du ofte tilbud om å oppgradere noe for ekte penger eller spillvaluta. Du kan spille videre uten, men det går mye tregere.
Låste områder:
Noen spill har brett eller verdener som er låst til du har samlet visse gjenstander, og noen av disse kan bare kjøpes.
Tidsbegrensede tilbud:
Ved høytider som jul, halloween eller valentinsdag lanseres spesielle limited edition skins. Ofte vises en klokke som teller ned for å få deg til å handle raskt før tilbudet forsvinner.
Skingambling skjer på ulovlige nettsider
I enkelte spill kan du vedde med skins eller andre gjenstander du har kjøpt eller vunnet i spillet, for å vinne premier. Dette kalles skingambling, og det skjer på nettsider utenfor spillet som er ulovlige.
Det er stor risiko for at barn som prøver å selge skins eller hele brukerkontoer kan bli svindlet. Myndigheter og spillselskaper jobber aktivt med å få stengt disse ulovlige nettsidene.
Foreldrekontroll er et nyttig verktøy
Med foreldrekontroll kan du sette opp innstillinger som begrenser kjøp, slik at ingen transaksjoner kan gjennomføres uten varsel og godkjenning. Du kan også bruke foreldrekontrollen til å begrense innhold og tidsbruk på spillet.
Alle plattformer har egne foreldrekontroller, og vi har samlet brukerveiledninger på snakkomspill.no. Vi anbefaler alle foreldre å bruke disse funksjonene.