1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Dataspill

Dataspill

Pengebruk i dataspill

Foto dekorativt

Det er mye du kan kjøpe i spill selv om spillet er gratis å laste ned. Dette kan være veldig fristende, særlig for barn. Over halvparten av barn og unge 9 – 18 år som spiller, har brukt penger i spill, eller fått foreldre til å kjøpe noe for seg. Å snakke om og være bevisst på pengebruk i spill er viktig fra barna er små.

Kjøp i spill er betydelig vanligere blant gutter enn jenter. Blant dem som spiller har 56 prosent av guttene og 15 prosent av jentene kjøpt spillgjenstander de visste hva var. 46 prosent av guttene har kjøpt en overraskelse i spillet, mot fem prosent av jentene. Det er også en høyere andel gutter enn jenter som har fått foreldre til å kjøpe ting i spill for seg (40 prosent mot 21 prosent). Kilde: Barn og medier 2020 (delrapport 3).

Gratisspill kan koste mye

Det er mye du kan kjøpe i spill selv om spillet er gratis å laste ned. Dette kan være veldig fristende, særlig for barn. I mange spill kommer det poppende opp tilbud om å kjøpe spillvaluta, gjenstander, ekstra innhold eller annet som gjør spillet morsommere.

I noen spill er det nærmest umulig å komme seg opp på et høyt nivå uten bruk av penger. Det som ser ut som små beløp kan fort bli til store summer, hvis man ikke passer på og følger med.

Nye brett og mer innhold: En del gratisspill gir deg mulighet til å betale for å få tilgang til nye brett eller områder i spillet. I noen spill går du tom for «energi», og du kan enten vente en viss tid til du får «ny dose», eller bruke penger for å få spille videre med en gang.

Kortpakker: I noen sportsspill kan du kjøpe kortpakker som gir deg eksempelvis nye spillere. Det er tilfeldig hvilke spillere du får i disse pakkene, og det er liten sannsynlighet for å få de sjeldne spillerne.

Skins: I noen spill kan du endre utseende på karakteren du spiller med, eller endre hvordan våpenet ditt ser ut ved å bruke skins. Skins kan man vinne gjennom å spille, eller kjøpe direkte i spillets nettbutikk. For mange kan et kult skin på karakteren sammenlignes med å ha på seg nye klær – det gir status.

Spillpenger: I mange spill finnes det en spillvaluta, som du kan tjene opp ved å spille spillet, eller ved å kjøpe for ekte penger. Disse spillpengene kan brukes på alt vi har nevnt over, og enda mer.

Må legge inn bankkort for å registrere seg

De ulike spillplattformene har egne betalingsløsninger, hvor du må legge inn et bankkort. Her bør du som foreldre endre innstillingene slik at ikke barnet kan kjøpe fritt, men at du beholder kontrollen. Det er samtidig viktig å snakke med barnet om bruk av penger i spill, at det er ekte penger som brukes og at dere blir enige om en eventuell grense for hvor mye som er greit å bruke.

Det er lurt at både barn og foreldre er klar over de ulike «forretningsmodellene» og tar sine forholdsregler.

Lootbokser - en versjon av "prøv lykken"

Lootbokser er en fellesbetegnelse på det vi kan kalle virtuelle forundringspakker på norsk. De kan komme i ulike former, med ulike navn, og hva de kan inneholde varierer også fra spill til spill.

Barn kan bli fristet til å bruke store beløp

Har dine barn spilt spill der du kan kjøpe bokser eller skattekister som kan gi deg fordeler i spillet? Nesten alle onlinespill har slike bokser. 

Å samle på "skins" i Fortnite eller kjøpe spillerpakker i FIFA kan fort bli en dyr hobby. Det finnes eksempler på at barn og unge har brukt mange tusen kroner på dataspill, som i utgangspunktet er gratis å spille.

Å kjøpe lootbokser er det samme prinsippet som å kjøpe lodd i et lotteri. Det er ingen sperrer på hvor mange lootbokser du kan kjøpe eller åpne på rad. Disse mekanismene kan være problematiske og fristende nok for voksne, og særlig for barn. Kjøpepresset, presset om å bli bedre og få tak i det beste, kan føre til at mange kjøper mer enn de har råd til, eller får lov til.

På Youtube finnes det kanaler som viser frem at de åpner lootbokser i bestemte spill, og det er lett å la seg rive med av spenningen og entusiasmen. Man får av og til se at noen åpner og får tak i noe sjeldent, som de kan tjene penger på ved å selge det videre – for ekte penger. I mange spill er det sperret for denne type transaksjoner, men det er mulig i noen spill, selv om spillutviklerne selv ikke tillater videresalg. Hvis man kan vinne noe som kan overføres til å bli ekte penger, er systemet å regne for å være et lotteri. Foreløpig er lootbokser i dataspill innenfor det vi kaller gråsonen av pengespill, og dagens pengespill-lovverk rammer ikke dataspill.

Her er noen råd på veien

  • Sjekk om spillet du laster ned har «Betal i spillet» tilbud i spillet. Dette fremkommer i dokumentasjonen ved «Kjøp i app»
  • Snakk med barnet om dette og bli enige om regler for hvordan familien skal forholde seg til tilbud om kjøp når en spiller.
  • Vurder om du skal sperre/begrense denne muligheten til slike kjøp gjennom innstillinger på telefonen/spillkonsollen.

Sett opp foreldrekontroll og ha kontroll over bruk av kortet

Når barn spør om å få kjøpe lootbokser eller annet innhold i spill, er det viktig at foreldrene følger nøye med på at kortet som brukes til kjøpet ikke blir lagret i profilen til barnet uten at du vet det. Noen plattformer lagrer denne informasjonen automatisk, og man må inn på selve profilen for å slette kortet igjen. Her er det fort gjort å glemme seg, og vi oppfordrer foreldre til å være ekstra våkne når det gjelder dette. 

Sett eventuelt opp en foreldrekontroll slik at du som forelder får beskjed når noen prøver å gjennomføre et kjøp, slik at du kan ta stilling til dette når det dukker opp. Ta en god prat med barna om hvor mye penger som er greit å bruke i et spill, og om pengene skal gå av ukelønn.

Sett opp foreldrekontroll for pengebruk i spill

Foreldrekontroller gjør det mulig å begrense pengebruk, innhold og i visse tilfeller tidsbruk. I listen under finner du veiledninger til hvordan du kan sette opp på de vanligste spill-plattformene.

 

Når barn og unge spiller og det popper opp mulighet for å kjøpe virtuelle penger eller ekstra innhold i spillet er det både fristende og potensielt dyrt. Vi viser deg hvordan du setter opp foreldrekontroll for spill og kjøp i spill:

For månedlig forbruksgrense på Playstation 4

  • Gå til [Innstillinger] > [Foreldrekontroller/Familieadministrasjon] > [Familieadministrasjon]
  • Velg brukeren du vil angi en forbruksgrense for, og velg deretter [Programmer/Enheter/Nettverksfunksjoner] under Foreldrekontroller.
  • Velg [Månedlig forbruksgrense] og trykk på X.

Playstation 5 

  • Logg på Kontoadministrasjon > Familieadministrasjon
  • Velg alderskategori og Angi månedlig forbruksgrense

For Xbox One – Spør en forelder-funksjonen

  • Trykk på Xbox-knappen for å åpne guiden.
  • Gå til [System] > [Innstillinger]
  • Under [Konto] velger du [Familieinnstillinger] > [Administrer familiemedlemmer] og merker deretter kontoen for familiemedlemmet du vil endre innstillinger for.
  • Velg [Personvern og nettsikkerhet] < [Xbox Live personvern] > [Vis detaljer og tilpass]
  • For innstillingen [Kjøpe og laste ned] angir du På eller Av for Spør en forelder.

For Steam på PC

  • Logg inn på Steam-kontoen barnet bruker.
  • Klikk på [Steam menu] øverst i meny-kolonnen.
  • Åpne [Settings]
  • Gå til [Family]-tab’en på venstre side av vinduet som åpner seg.
  • Klikk [Family View]
  • Velg innhold og funksjoner du ønsker skal være tilgjengelige gjennom PIN-beskyttet Family View.
  • Velg og bekreft din nye PIN.
  • For å unngå kjøp i spill skal boksen ved [Steam store] IKKE være huket av (under Online content & features).

Innstillinger for kjøp på mobil

For iOS-programvare (iPhone, iPad etc.)

  • Åpne «innstillinger». Fra «generelt»- menyen velger du restriksjoner.
  • Angi evt. PIN-kode dersom du har brukt restriksjoner før. Hvis ikke velger du «aktiver restriksjoner» og setter en PIN-kode.
  • Sett bryteren ved siden av «kjøp i program» til 0. På den måten vil det ikke være mulig å utføre kjøp i app overhodet.

For Android

  • Åpne Google Play.
  • Trykk «meny» og deretter «innstillinger».
  • Trykk på «krev autentisering før kjøp».
  • Velg «for alle kjøp vis Google Play på denne enheten»

Familiedeling - ta kontroll over barnas kjøp

Du kan også sette opp «Familiedeling» på barnas telefon – dette gir deg som forelder mulighet for å dele kjøp og godkjenne barnas kjøp. Når et familiemedlem foretar et kjøp, belastes kjøpet direkte fra kontoen til den som har opprettet familiedelingen.