1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Dataspill

Dataspill

Slik fungerer Steam

Foto dekorativt

Overveldet av funksjoner og muligheter? Her får du oversikt over den kanskje viktigste spillplattformen for barn og unge.

Steam er den største spillplattformen for PC og Mac, og eies av spillselskapet Valve Software som også står bak populære spillserier som «Half-Life», «Counter-Strike», «Team Fortress» og «Dota».

Helt grunnleggende er dette en nettbutikk for spill, lik for eksempel appbutikkene på mobiler og nettbrett. Her får brukerne tilgang på et enormt bibliotek av spill, både gratis og betalte, som de kan laste ned til maskinen sin.

Samtidig omfatter Steam også nettsamfunn for ulike spill, tilgang på brukerskapt innhold, en markedsplass for spillgjenstander, strømme funksjoner a la Twitch og egne funksjoner for tekst- og stemmechat.

Hva trengs for å bruke Steam?

Mesteparten av Steam er tilgjengelig både gjennom nettleser, mobil-app og i en egen app for PC og Mac. For å kunne spille spill på Steam må imidlertid appen være installert på datamaskinen man spiller på.

Steam-appen kan lastes ned gratis fra Valves nettsider. Appen kjører på de fleste nyere Windows-datamaskiner, samt på Mac og Linux-maskiner. Systemkravene for spillene som kan kjøpes på Steam vil derimot variere fra spill til spill – disse er vanligvis oppgitt på spillets butikkside.

En praktisk funksjon i Steam er Steam Link, som lar spill strømmes til tv, mobil eller et nettbrett fra PC-en. Dermed er det mulig å få spillene ut av barnerommet og inn på fjernsynet i stua. Det kan gjøre det lettere å både få oversikt over spillingen og å spille sammen med barnet.

Hvem passer Steam for?

På grunn av kommunikasjonsfunksjonene i Steam har Valve satt aldersgrensen til 13 år for selve plattformen. I praksis har ikke Steam noen funksjoner for å bekrefte alder ved registrering, annet enn det brukerne oppgir selv.

Spillinnholdet man finner på Steam spenner fra bondegårdssimulatorer og Disney-titler som passer for alle til svært voldelige eller seksuelle spill beregnet på et voksent publikum – dette er et enormt bibliotek som rommer brorparten av alt som gis ut for PC og Mac.

Som forelder kan det være lurt å opprette Steam-kontoen sammen med barnet og låse bort uønsket innhold gjennom foreldrekontrollene. Disse finnes i Familie-fanen under Innstillinger.

Steam
Under Familievisning kan du gjøre en rekke endringer i innstillinger i Steam. Foto Steam

Ved å velge behandle familievisning vil du kunne skru på Familievisning-modusen, hvor du bestemmer hvilke deler av Steam barnet har tilgang til. Her er det mulig å skru av både butikken, samfunnsskapt innhold, sosiale funksjoner og detaljer i Steam-profilen som opprettes for barnets bruker. Du kan også bestemme at det kun er utvalgte spill som skal vises i spillbiblioteket.

Du får også mulighet til å opprette både pin-kode for å skru familievisning av og på, samt oppgi adresse for gjenoppretting om pin-koden går tapt. Denne bør være din egen e-postadresse og ikke barnets slik at det ikke kan skru av foreldrekontrollene på egen hånd.

Bilde11.jpg

Vold og modent innhold

Steam har innhold som favner alle aldre, noe som betyr at det vil være innhold her som ikke er beregnet på barn. Populære titler som «FIFA», finnes side om side med «Grand Theft Auto V» og pornografiske spill.

I tilfeller hvor man klikker seg inn på 18-årsinnhold vil plattformen be brukere oppgi fødselsdato for å bekrefte at de er gamle nok, men her er det mulig å sette en vilkårlig dato. Dette er imidlertid noe som kan reguleres bort gjennom foreldrekontrollene ved å skru av butikken.

En mer finkornet kontroll – for eksempel å begrense hvilke typer modent innhold som skal være synlig i nettbutikken – er mulig, men svært mangelfull.

Ved å logge inn på Steam-kontoen via nettsiden (steampowered.com) går det an å skru av f.eks. veldig voldelig eller seksuelt innhold i nettbutikken via preferansene. Imidlertid forblir spillene søkbare. Dette er altså en nyttig sorteringsfunksjon heller enn en reell blokkering.

En løsning her er å skru på familiedeling av innhold med andre kontoer. Dette gjør at du kan opprette din egen Steam-konto for spillkjøp, før du så deler utvalgte spill fra biblioteket ditt med barnets konto.

Bilde14.jpg

Kommunikasjon med andre spillere i Steam

Samtidig som Steam fungerer som nettbutikk og spillbibliotek er det også en sosial medieplattform.

Brukerne kan legge hverandre til som venner, og har flere måter å kommunisere. Steam tilbyr både stemmechat og tekstchat, samtidig som det også finnes nettforumer både for spill og andre emner.

Disse kommunikasjonskanalene er alle mulig å skru av med foreldrekontrollene. Om de skal være påskrudd kan det være lurt å ha en viss kontroll over hvem barna snakker med og diskutere trygge måter de kan kommunisere på nettet.

Kjøp og salg

Steam har lenge hatt en dominerende posisjon som den største nettbutikken for spill på PC og Mac, i den grad at mange andre nettbutikker som selger spill digitalt i praksis bare selger en aktiveringskode som må løses inn på Steam.

Steam har både gratisspill, billige spill til et par tikroninger og store fullprisspill til mange hundrelapper i butikken sin. Det er også mulig å kjøpe ekstra innhold til spillene, samt programvare og andre ting her.

I likhet med andre spillbutikker på nett har Steam jevnlig store salg hvor det er mulig å plukke opp store og relativt nye spill til en mye billigere penge enn ellers. Spill som er kjøpt på Steam er også låst til plattformen – man må ha appen installert og være innlogget for at spillene skal kunne kjøre.

Steam
Steam er en enorm markedsplass for kjøp av spill. Foto Steam

Det er verdt å merke seg at Steam, foruten butikken, også har et eget samfunnsmarked for kjøp og salg av spillgjenstander mellom spillere, med alle prisene listet i dollar. Ser man på et populært spill som «Counter-Strike: Global Offensive» finner man alt fra digitale klistremerker som koster et par cent til sjeldne våpen som selges for flere tusen dollar.

Her er det også mulig å selge samlekort som spillere belønnes med når de oppnår spesielle ting i spillene sine og lignende samlegjenstander. Pengene fra salg blir plassert i brukerens Steam-lommebok, som kan benyttes til kjøp av spill og spillgjenstander.

Steam-lommeboken kan også fylles på forhånd med penger både fra betalingskort og forhåndsbetalte verdikort, og er slik en måte å kontrollere barnets pengebruk på Steam om butikken skal være skrudd på.

Tilgjengelighet

Steam er en blandet pose drops når det kommer til tilrettelegging for funksjonsvariasjoner blant brukerne.

Av positive trekk finnes det gode muligheter for å omprogrammere spillkontroller etter behov slik at tilpassede kontrolloppsett kan fungere på tvers av spill. Dette kan være spesielt nyttig for spill som mangler egne muligheter for tilrettelegging.

Selve appen er imidlertid beskrevet som mangelfull av forkjempere for bedre tilgjengelighet i dataspill. Spesielt gjelder dette for brukere med svekket syn. Det er vanskelig å navigere appen bare ved hjelp av tastatur. Samtidig kan tilfeller av dårlig kontrast mellom bakgrunn og tekst – og manglende støtte for skjermlesere – komplisere opplevelsen.