1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Avdekket ett brudd på valgloven

Bilde av en valgurne.

Medietilsynet avdekket kun ett tilfelle der valgresultatet ble publisert før fristen i forbindelse med årets kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Medietilsynets gjennomførte 10. og 11. september kontroll med dekningen av årets kommunestyre- og fylkestingsvalg. Bestemmelsene i valgloven § 9-9, som forbyr offentliggjøring av valgresultater eller valgdagsmålinger før klokken 21.00 på valgdagen, ble etterfulgt av så godt som samtlige medier.  

FB bekrefter for tidlig publisering 

Kun ett tilfelle der resultatet ble offentliggjort for tidlig ble avdekket. Fredriksstad Blad publiserte en artikkel som offentliggjorde resultatet av forhåndsstemmene i kommunen mandag 11. september klokken 20.59. Artikkelen lå ute i kort tid før den ble avpublisert frem til kl. 21.00. 

Medietilsynet har vært i kontakt med sjefredaktør René Svendsen i Fredriksstad Blad, som har bekreftet at publiseringen ved en feil fant sted før fristen. 

Skal forhindre påvirkning 

Forbudet mot for tidlig publisering skal hindre at velgerne blir påvirket mens stemmegivningen pågår. Regelen skal også sikre at valget går rolig og ordentlig for seg.  

Avdelingsdirektør i Medietilsynet Hanne Sekkelsten sier de nå ser på hvordan de vil følge opp bruddet på valgloven. 

- Vi kommer nå til å vurdere hvordan vi skal følge opp denne saken videre, og vi vil ta i betraktning at saken kun lå ute i kort tid. Dersom det blir aktuelt å ilegge gebyr får Fredriksstad Blad mulighet til å uttale seg først, sier avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i Medietilsynet. 

  Abonner på nyheter (RSS)