1. Startsiden
  2. Nyheter

september 2023

Bilde av en valgurne.

Avdekket ett brudd på valgloven

14. sep. 2023 Medietilsynet avdekket kun ett tilfelle der valgresultatet ble publisert før fristen i forbindelse med årets kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Illustrasjonsfoto valglokale.

Vil unngå påvirkning på valgdagen

08. sep. 2023 Medietilsynet minner om forbudet mot å offentliggjøre valgresultat og valgdagsmålinger før stemmelokalene stenger klokken 21 på valgdagen mandag.

august 2023

En person holder en mobil foran seg og bruker den høyre hånden til å navigere rundt på skjermen.

Heldigvis blir det lettere å få slettet ulovlige nakenbilder

31. aug. 2023 Å manipulere og spre nakenbilder er dessverre enklere og går raskere enn noen gang. Men et nytt EU-regelverk skal bidra til å stoppe ulovlig bildedeling.

Forsking på mediemangfald er viktig for eit velfungerande demokrati.

Medietilsynet skal fordele fire millionar kroner til medieforsking

30. aug. 2023 Medietilsynet opnar no for søknader om midlar til medierelaterte forskingsprosjekt.

Hva tenker barn når de leser meldinger skrevet om og til norske politikere? At dette var veldig barnslig – og det frister lite å bli politiker selv.

Vi mister unge stemmer hvis de voksne ikke vokser opp

24. aug. 2023 Det er ikke nok å sitte stille og se på. Alle må bidra i dugnaden for et bedre debattklima på nett.

En person blir intervjuet av mange journalister som holder flere mikrofoner foran personen.

Valg: Politiske partier kan ikke sponse programmer

18. aug. 2023 Medietilsynet gjentar forbudet mot politisk sponsing av programmer på TV og radio.

I kampanjevideoen står Abid Raja frem som trønderen «Einar» fra Byåsen, men den som egentlig blir filmet og snakker er Eskil Sivertsen, spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Medietilsynet og FFI mener ny teknologi gjør kildekritikk enda viktigere

17. aug. 2023 I en ny kampanjevideo fra Medietilsynet har Abid Raja frivillig latt seg «deepfake» for å demonstrere hvor lett det er å bli lurt av bilder, lyd og video. – Målet er å få fram hvor viktig det er med god kildekritikk, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Hva tenker barn når de leser meldinger skrevet om og til norske politikere? At dette var veldig barnslig – og det frister lite å bli politiker selv.

Medietilsynet vil ha demokratidugnad for bedre ytringsklima

17. aug. 2023 I forkant av høstens valg går Medietilsynet ut med en ny kampanje som oppfordrer alle til å ta ansvar for en bedre debattkultur på nett.

Maja Enerhaug Egge, leder i Press – Redd Barna Ungdom og Mathias Jørgensen, styreleder i Hyperion.

Unges krav til politikerne for en tryggere digital oppvekst

16. aug. 2023 Bedre forbrukervern, styrket rettssikkerhet og økt medvirkning fra barn og unge selv. Dette er noen av kravene som Medietilsynets ungdomsnettverk presenterer for barne- og familieministeren under Arendalsuka.

juni 2023

Litt under halvparten av 1–5-åringene har tilgang til nettbrett, og tilgangen øker med alderen.

Nye tall fra Medietilsynet: Dobbelt så mange småbarn bruker NRK Super enn Youtube

30. jun. 2023 Vel seks av ti 1–5-åringer bruker NRK Super, mens tre av ti bruker Youtube, viser Medietilsynets undersøkelse Småbarn og medier 2022. – Det er positivt at en så høy andel av de minste barna får med seg innhold fra en redaktørstyrt kanal, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

TV 2 har for første gang i avtaleperioden oppfylt alle kravene i avtalen om kommersiell allmennkringkasting. Her representert ved TV 2-sjef Olav T. Sandnes.

TV 2 innfridde alle kravene som kommersiell allmennkringkaster i 2022

27. jun. 2023 TV 2 oppfylte alle kravene som kommersiell allmennkringkaster og får dermed full kompensasjon på 135 millioner kroner for 2022, viser tilsynsrapporten fra Medietilsynet. – For første gang i den femårige avtaleperioden oppfyller TV 2 samtlige krav, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Avisenes driftskostnader var i fjor på sitt høyeste nivå siden 2015, noe som førte til at driftsresultatet falt med nesten 70 prosent fra året før.

Ny rapport fra Medietilsynet: 2022 ble avisenes svakeste år siden finanskrisen

22. jun. 2023 Norsk avisbransje fikk i 2022 sitt svakeste driftsresultat siden finanskrisen i 2008 og 2009, viser en ny rapport fra Medietilsynet. – Økte driftskostnader er hovedårsaken til svekket lønnsomhet, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Når kunstig intelligens kan brukast til å produsere både tekst, bilde, lyd og video, er det viktig med merksemd rundt korleis dette kan brukast til desinformasjon, til eksempel ved val.

Medietilsynet med nytt læringsopplegg om kunstig intelligens før valet

19. jun. 2023 Eit nytt læringsopplegg om kunstig intelligens skal styrke den kritiske medieforståinga blant elevane. Opplegget blir utvikla av Medietilsynet i samarbeid med Nasjonal digital læringsarena (NDLA), og går inn i regjeringas tiltaksplan i forkant av valet i haust.

Cirka 400 millioner kroner skal fordeles gjennom tilskuddsordningen til nyhets- og aktualitetsmedier i år, og 159 aviser har søkt om støtte.

Prognose fra Medietilsynet: Små lokalaviser får økt støtte

16. jun. 2023 Små lokalaviser får økt støtte når årets produksjonstilskudd skal fordeles, viser en prognose fra Medietilsynet. Årsaken er at det er innført et ekstra tilskudd til de minste avisene. – Dette gjør at en del aviser kan få om lag 200 000 kroner mer i støtte i år enn i fjor, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Sjølv om produktplassering som hovudregel er forbode, er det likevel tillate i somme program, som sportsprogram og lette underhaldningsprogram. Foto:

VGTV får åtvaring frå Medietilsynet etter brot på reklamereglane

16. jun. 2023 VGTV får åtvaring frå Medietilsynet etter å ha brote regelen om merking av produktplassering i fleire program. – Regelen er laga for å gjere sjåarane merksame på at eit produkt er plassert i eit redaksjonelt program mot betaling, seier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.