1. Startsiden
  2. Nyheter

april 2024

Nærbilde av hånd med fjernkontroll. Stor tv-skjerm uskarpt i bakgrunnen.

Færre brudd på reklamereglene hos norske tv-kanaler

16. apr. 2024 Norske tv-kanaler er blitt flinkere til å følge reklameregler. Det viser Medietilsynets store vårkontroll med TV 2, NRK, TVNorge og VGTV.

To kvinnelige journalister sitter ved hver sin pult og jobber i et redaksjonslokale.

16 nye aviser søker om produksjonstilskudd

15. apr. 2024 174 aviser har i år søkt om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. Blant de nye søkerne er det både lokalaviser og aviser med hele landet som nedslagsfelt.

Tre personer sitter i en mørk kinosal. De sitter ved siden av hverandre,og har popcornbeger i hendene.

Filmdistributør får åtvaring frå Medietilsynet for feil aldersgrense

12. apr. 2024 Medietilsynet meiner at kinofilmen «Døde menn går på ski» hadde for låg aldersgrense og gir distributøren ei åtvaring. Grensa er no endra frå 12 til 15 år.

Portrettbilde av Mari Velsand

Medietilsynet: Nødvendig med en strategi mot desinformasjon

08. apr. 2024 Kunstig skapt innhold, økt politisk konflikt og rask spredning av desinformasjon i sosiale medier aktualiserer behovet for en strategi mot desinformasjon, mener direktør Mari Velsand i Medietilsynet. I helgen varslet regjeringen at det skal utvikles en slik strategi.

Tekstplakat med teksten "DEN NORSKE MEDIEPODDEN"

Hør de nye episodene av mediepodden

04. apr. 2024 Skadelig innhold som barn møter på nett, og muligheter og utfordringer i dataspill er temaene for to helt nye episoder av Medietilsynets podkast, Den norske mediepodden. Hør de her!

mars 2024

Et videokamera filmer en scene

Endringer i kringkastingsloven

22. mar. 2024 Kultur- og likestillingsdepartementet foreslår omfattende endringer i kringkastingsloven, som skal behandles av Stortinget. Lovproposisjonen gjennomfører endringer om audiovisuelle medietjenester (AMT-direktivet).

Ryggen og bakhodet til mann som ser på tv.

Forbod mot reklame i radio og tv i påska

21. mar. 2024 Radio- og tv-kanalane har ikkje lov til å sende vanleg reklame langfredag og 1. påskedag. Mange av kringkastarane vel å gi bort reklameplassen til ideelle organisasjonar denne dagen.

Mari Velsand og Robert Steen står sammen på scenen

Bruker dataspill i kampen mot utenforskap

13. mar. 2024 For hovedpersonen i filmen «Ibelin», Mats Steen, var gaming veien til et sosialt liv. Han er ikke alene, viser en ny undersøkelse av elevers bruk av dataspill. Nå skal fagmiljøer få økt kompetanse om hvordan dataspill kan brukes for å inkludere barn og unge.

En tenåringsgutt avbildet bakfra. Han sitter på gulvet foran en tv og spiller Fortnite.

Medietilsynet deler kunnskap om dataspill

11. mar. 2024 Medietilsynet samler voksne som jobber med barn og ungdom til seminar om hvordan dataspill kan bli en mer inkluderende arena.

februar 2024

Kvinne sitter ved en pult med ryggen mot kamera. Foran seg og på sidene har hun mange skjermer som viser forskjellige nettaviser og en som viser en tv-sending.

Medietilsynet ga seks advarsler for regelbrudd i fjor

27. feb. 2024 Medietilsynet ga seks advarsler for brudd på regelverket i 2023. Fem av advarslene gjaldt brudd på reglene for reklame, sponsing og produktplassering.

Fotomontasje. Hånd som skal til å trykke på en app på mobiltelefon. Rundt hånd og telefon er det logoer for Facebook, Snapchat, Instagram, BBC, TouTube og TikTok.

Forordningen for digitale tjenester (DSA) håndheves i EU fra lørdag

16. feb. 2024 Et nytt europeisk regelverk iverksettes nå for å sørge for mer demokratisk kontroll over sosiale medier og andre internett-tjenester. Fra 17. februar håndheves DSA i EU, mens det foreløpig ikke er avklart når regelverket blir en del av norsk lov.

Kvinne i profil ved arbeidspult. Har samsik nettavis oppe på skjermen, og et eksemplar av Sagat ligger på pulten.

Samiske aviser kan søke om over 42 millioner kroner

15. feb. 2024 Medietilsynet åpner nå for årets søknader om støtte til samiske aviser og samiskspråklige avissider. I år skal det fordeles 42,7 millioner kroner.

Hånd holder fjernkontroll som peker mot tv på veggen. Tv-bildet er uskarpt i bakgrunnen.

VGTV får advarsel av Medietilsynet

14. feb. 2024 Medietilsynet gir VGTV advarsel for manglende merking av produktplassering. Dette er den tredje advarselen kanalen får for lignende regelbrudd.

En gutt ligger i senga og ser på mobilen sin

Skadelig innhold på sosiale medier

06. feb. 2024 Hva slags innhold blir barn og unge eksponert for i sosiale medier? Det var tema for Medietilsynets arrangement på Safer Internet Day 6. februar. Se hele arrangementet her.

Tre jenter sitter på en benk og ser på mobiltelefoner.

Ungdom om sosiale medier: Mener vold og uthenging er mest skadelig

06. feb. 2024 Ungdom opplever vold og uthenging som det mest skadelige de møter i sosiale medier. Foreldre er mest bekymret for seksualiserte henvendelser fra fremmede voksne og digital utestengelse, viser en ny rapport fra Medietilsynet.