1. Startsiden
  2. Nyheter

juni 2024

Nærbilde av fjernkontroll. Uskarp tv i bakgrunn.

Medietilsynet: Lotto-trekningen på NRK er ikke reklame

18. jun. 2024 NRKs sendinger med Norsk Tippings pengespill er ikke markedsføring, og er dermed lovlige. Det er Medietilsynets konklusjon etter å ha vurdert om Lotto-, Vikinglotto- og Extratrekningene er i strid med kringkastingsloven.

Mann fotografert bakfra mens han sitter ved arbeidsplassen og redigerer på en skjerm foran seg.

Millionar til prosjekt om KI i lokalaviser og nærradio

11. jun. 2024 Norske lokalmedium vil lære meir om kunstig intelligens. Fleire får innovasjonsstøtte frå Medietilsynet til prosjekt som skal vurdere god bruk av KI.

Medietilsynet skal utrede redaktørstyrte mediers økonomi

06. jun. 2024 Medietilsynet skal kartlegge økonomisk status og fremtidig utvikling for de redaktørstyrte mediene.

Kvinnelig radioprogramleder sitter ved pult med miksebord, mikrofon og pc

Lokale podkaster får mediestøtte for første gang

06. jun. 2024 Strømmetjenester får for første gang en del av potten når Medietilsynet fordeler støtte til lokale lyd- og bildemedier.

Illustrasjon: En hånd er i ferd med å legge en stemmeseddel i en valgurne

Redaktørstyrte medier bør fortsatt kunne få tidlig tilgang til valgresultater

04. jun. 2024 22. mai i år skrev Medier24 om at pressen ikke lenger skal ha tidlig tilgang til valgresultater. Arne Jensen i Norsk Redaktørforening har stilt seg kritisk til innføringen av et forbud, og mener at myndighetene prøver å løse et problem som ikke er reelt. 

mai 2024

Mann leser nyheter på nettbrett mens han nyter en kopp kaffe.

Frykter at usann informasjon påvirker tilliten i samfunnet

07. mai 2024 Åtte av ti nordmenn er bekymret for at spredning av usann informasjon påvirker tilliten til myndighetene og mediene, viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet.

Illustrasjonsbilde: Et bilde av en jente som er generert ved hjelp av kunstig intelligens.

Hvordan forholder nordmenn seg til desinformasjon?

06. mai 2024 Den teknologiske utviklingen gjør at virkemidlene for å spre feil- og desinformasjon blir mer avanserte. Medietilsynets rapport, «Kritisk Medieforståelse 2024» viser blant annet hvor godt Norge er rustet for å motstå desinformasjon og feilinformasjon.

Et verdenskart som viser lands rangering på indeksen etter farge. Kilde: rsf.org

Norge topper verdens pressefrihetsindeks for åttende år på rad

06. mai 2024 Nok en gang topper Norge verdens pressefrihetsindeks, som publiseres av organisasjonen Reporters Without Boarders (RWB). Men Norges score er noe lavere enn i fjor.

april 2024

Seks personer står på en scene. Juryleder til venste og prisutdeler til høyre i bilde med fire prisvinnere mellom seg. På storskjerm bak vises bilder fra vinnerprosjektet og prisvinnernes navn.

Alle kan nominere journalister til menneskerettspris

30. apr. 2024 Kultur- og likestillingsdepartementets menneskerettighetspris for journalister skal igjen deles ut til en eller flere journalister som i særlig grad har satt søkelys på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge. Alle kan foreslå kandidater til prisen.

Nærbilde av fjernkontroll og en tommel. Uskarpt i bakgrunnen skimter vi en tv-skjerm.

NRK får gebyr etter brudd på sponseregler

29. apr. 2024 NRK får et gebyr på 150 000 kroner fra Medietilsynet etter to brudd på sponsereglene. Regelbruddene skjedde i forbindelse med en dokumentar og en konsert som ble sendt på tv i desember.

Nærbilde av hånd med fjernkontroll. Stor tv-skjerm uskarpt i bakgrunnen.

Færre brudd på reklamereglene hos norske tv-kanaler

16. apr. 2024 Norske tv-kanaler er blitt flinkere til å følge reklameregler. Det viser Medietilsynets store vårkontroll med TV 2, NRK, TVNorge og VGTV.

To kvinnelige journalister sitter ved hver sin pult og jobber i et redaksjonslokale.

16 nye aviser søker om produksjonstilskudd

15. apr. 2024 174 aviser har i år søkt om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier. Blant de nye søkerne er det både lokalaviser og aviser med hele landet som nedslagsfelt.

Tre personer sitter i en mørk kinosal. De sitter ved siden av hverandre,og har popcornbeger i hendene.

Filmdistributør får åtvaring frå Medietilsynet for feil aldersgrense

12. apr. 2024 Medietilsynet meiner at kinofilmen «Døde menn går på ski» hadde for låg aldersgrense og gir distributøren ei åtvaring. Grensa er no endra frå 12 til 15 år.

Portrettbilde av Mari Velsand

Medietilsynet: Nødvendig med en strategi mot desinformasjon

08. apr. 2024 Kunstig skapt innhold, økt politisk konflikt og rask spredning av desinformasjon i sosiale medier aktualiserer behovet for en strategi mot desinformasjon, mener direktør Mari Velsand i Medietilsynet. I helgen varslet regjeringen at det skal utvikles en slik strategi.

Tekstplakat med teksten "DEN NORSKE MEDIEPODDEN"

Hør de nye episodene av mediepodden

04. apr. 2024 Skadelig innhold som barn møter på nett, og muligheter og utfordringer i dataspill er temaene for to helt nye episoder av Medietilsynets podkast, Den norske mediepodden. Hør de her!