1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Medietilsynet på Arendalsuka 2025

Logo med en stilisert, oransje seilform i midten, omkranset av en sirkel. Under seilet står teksten "MØT OSS PÅ ARENDALSUKA" i oransje blokkbokstaver.

Desinformasjon og valgpåvirkning, trygg digital oppvekst, dataspill/pengespill og KI er blant temaene for arrangementene Medietilsynet står bak eller deltar på under Arendalsuka i år

Her finner du oversikt over alle arrangement der Medietilsynet deltar.

TIRSDAG 12.8

Barn blir trente storgamblere – hva kan vi gjøre med det?

  • Tid: Tirsdag 12.8.25 kl. 1130-1230
  • Sted: Smia, Kulturkammeret
  • Arrangør: Actis, Hyperion, Forbrukertilsynet, Lotteritilsynet og Medietilsynet

Se arrangementet på Arendalsuka.no: Barn blir trente storgamblere - hva kan vi gjøre med det?

Om arrangementet

Arrangementet tar for seg risiko knyttet til pengebruk i dataspill, og konsekvensene av at grensene mellom dataspill og pengespill er i ferd med å viskes ut.

Stortinget vedtok før påske at såkalte lootbokser og virtuell valuta skal reguleres eller forbys. Hvilke muligheter finnes nå?

Sammen med Forbrukertilsynet og Lotteritilsynet bidrar Medietilsynet til å forklare hvordan barn og unge kan beskyttes bedre gjennom regelverk, tilsyn og bevisstgjøring. Deretter er et utvalg politikere invitert for å diskutere hva mer som kan gjøres for å beskytte barn og unge mot spillavhengighet.

Fra Medietilsynet deltar direktør Mari Velsand i panelsamtalen.

Førstegangsvelgeren: Styrer feeden valget?  

  • Tid: Tirsdag 12.8.25 kl. 1630-1730
  • Sted: Agderposten, Mediescenen
  • Arrangør: Medietilsynet og Valgdirektoratet

Se arrangementet på Arendalsuka.no: Førstegangsvelgeren: Styrer feeden valget?

Om arrangementet:

Medietilsynet presenterer innsikt fra en ny rapport om hvordan førstegangsvelgere orienterer seg i samfunnsaktuelle spørsmål, hvem de lytter til, og hvordan de forholder seg til forsøk på digital påvirkning. Deretter blir det en panelsamtale om hvordan vi best kan sikre at førstegangsvelgerne får bred og kvalitetssikret informasjon før de går til valgurnene.

Seniorrådgiver Reidun J. Samuelsen og direktør Mari Velsand i Medietilsynet presenterer resultater fra rapporten, utfordringer og mulige tiltak. I den påfølgende panelsamtalen deltar Karen Anna Kleppe, redaksjonsleder for Hub2 i TV 2, Martine Løkken Svendsen, leder i Elevorganisasjonen, Kjartan Sverdrup, myndighetskontakt i TikTok Norge, Benedicte Bjørnland, direktør i Valgdirektoratet, i tillegg til Mari Velsand. Ordstyrer er Stian Barsnes-Simonsen, kommunikasjonssjef i Medietilsynet.

Fake eller fakta?

  • Tid: Tirsdag 12.8.25 kl. 1800-1930
  • Sted: No 1 Sportsbar
  • Arrangør: TikTok Norge

Se arrangementet på Arendalsuka.no: Fake eller fakta?

Om arrangementet:

Deepfakes, KI-genererte nyheter og algoritmestyrt politisk reklame – hvordan vet du hva som er som er ekte? Valgkamper utspiller seg i større og større grad i digitale kanaler. Stadig flere velgere bruker sosiale medier for å hente politisk informasjon og politikere bruker sosiale medier for å nå nye velgergrupper og spre budskap. Samtidig ser vi økt bruk av KI og algoritmer som søker å manipulere informasjon og påvirke stemmegivning. Tema for dette arrangementet er hvordan vi sikrer et valg der informasjonen er til å stole på.

Fra Medietilsynet deltar direktør Mari Velsand i panelsamtalen.

ONSDAG 13.8

Alkoholreklame i sosiale medier: Hvor går grensen?

  • Tid: Onsdag 13.8.25 kl. 1030-1130
  • Sted: Langbryggen 15, 2. etg.
  • Arrangør: Actis, Juvente

Se arrangementet på Arendalsuka.no: Alkoholreklame i sosiale medier - hvor går grensen?

Om arrangementet:

Forbudet mot alkoholreklame blir til stadighet utfordret både i sosiale medier og politisk. 

Dette arrangementet gir innblikk i det norske reklameforbudet, hvordan det skiller seg ut i verden, og hvordan det bidrar til å beskytte befolkningen, ikke minst barn og unge. På arrangementet blir det lansert en ny rapport om reklameforbudet, det blir en samtale med fagpersonell fra ulike innfallsvinkler, med påfølgende politisk debatt.

Fra Medietilsynet deltar direktør Mari Velsand med et innlegg om barn og unges bruk av sosiale medier, med særlig vekt på skadelig innhold og eksponering for innhold relatert til rusmidler. 

Digitale medier – en trussel eller en mulighet for barn og unge?

  • Tid: Onsdag 13.8.25 kl. 1200-1300
  • Sted: Nordens Telt
  • Arrangør: Nordens velferdssenter, Nordisk ministerråd

Se arrangementet på Arendalsuka.no: Digitale medier – en trussel eller mulighet for barn og unge?

Om arrangementet:

Digitale og sosiale medier er en viktig del av hverdagen for nordiske barn og unge, og medfører både muligheter og risiko. Tema for dette arrangementet er hvordan det digitale rommet kan gjøres tryggere for barn og unge.

Nordens velferdssenter og Nordisk ministerråd arbeider for å finne en felles vei for Norden. Dette arrangementet samler forskere, eksperter og beslutningstakere for å diskutere hvordan Norden kan samarbeide om å skape et sunt digitalt miljø for barna våre.

Fra Medietilsynet deltar direktør Mari Velsand med et innlegg om norske barns digitale hverdag, og i den påfølgende panelsamtalen.

TORSDAG 14.8

Slik skal teknologigigantene temmes

  • Tid: Torsdag 14.8.25 kl. 1000-1045
  • Sted: Rådhusbrygga
  • Arrangør: Datatilsynet, Forbrukertilsynet, Medietilsynet. Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom)

Se arrangementet på Arendalsuka.no: Slik skal teknologigigantene temmes

Om arrangementet:

I begynnelsen av juli la regjeringen fram et nytt lovforslag som skal gjennomføre EU-forordningen om digitale tjenester (Digital Services Act, DSA) i norsk lov. Globale teknologigiganter har enorm makt til å påvirke hva slags innhold vi eksponeres for på nett, og det nye regelverket skal styrke brukernes rettigheter i sosiale medier og på andre nettjenester.

I Norge får Nasjonal kommunikasjonsmyndighet ansvaret som nasjonal koordinator for DSA, og også Datatilsynet, Forbrukertilsynet og Medietilsynet får tilsynsansvar. På dette arrangementet forteller de fire tilsynsdirektørene om hvordan det nye regelverket kan bidra til økt digital trygghet og økt ansvarliggjøring av de globale plattformene.

Fra Medietilsynet deltar direktør Mari Velsand, sammen med direktør Bente Øverli i Forbrukertilsynet, direktør Line Coll fra Datatilsynet og direktør John-Eivind Velure fra Nkom. Ordstyrer er Stian Barsnes-Simonsen, kommunikasjonssjef i Medietilsynet.

FREDAG 15.8

Arendalsuka ung: Hvem kan vi stole på? Kunstig intelligens og påvirkning

  • Tid: Fredag 15.8.25 kl. 1000-1045
  • Sted: UiA-teltet
  • Arrangør: Universitetet i Agder, Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom), Fædrelandsvennen

Se arrangementet på Arendalsuka.no: Hva kan vi stole på? Kunstig intelligens og påvirkning

Om arrangementet:

Kunstig intelligens (KI) er overalt – i TikTok-algoritmen, på Snap-filteret og i de nyhetene du scroller forbi. Men hvem bestemmer hva du får se? Hva skjer når KI brukes til å lage falske bilder, videoer og tekster som ser ekte ut? Og hvordan kan vi vite hva som er sant – og hva som bare ser sånn ut?

På dette arrangementet inviteres ungdom til en engasjerende og jordnær samtale om hvordan kunstig intelligens påvirker oss – og hvordan vi kan bli mer bevisste på det.

Direktør Mari Velsand fra Medietilsynet leder samtalen. 

Arrangementet er en del av Arendalsuka Ung.

Arendalsuka ung: Er jeg for ung for sosiale medier?

  • Tid: Fredag 15.8 kl. 1000-1045
  • Sted: Torvscenen
  • Arrangør: Ung på nett/Barnevakten

Se arrangementet på Arendalsuka.no: Er jeg for ung for sosiale medier?

Om arrangementet:

Flertallet på Stortinget vil ha 15-års-grense i sosiale medier. Hva mener de unge selv om dette, og hva blir konsekvensene? Det er tema for dette arrangementet, der både de unge selv, fagpersoner, ansvarlige myndigheter og ungdomspolitikere deltar.

Fra Medietilsynet deltar Maria Grande, teamleder for kritisk medieforståelse, med et innlegg om barn og unges tilgang til og bruk av sosiale medier, og i den påfølgende panelsamtalen.

Arrangementet er en del av Arendasuka Ung.

  Abonner på nyheter (RSS)