1. Startsiden
 2. Nyheter
 3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Medietilsynet med veileder om småbarn og skjermbruk på samisk

Medietilsynets veileder til foreldre om småbarn og skjermbruk finnes nå også på samisk. – Halvparten av ett- til femåringene har tilgang til nettbrett. Tidlig digital tilgang stiller store krav til foreldrene, og vi ønsker å tilby veiledning på alle norske språk, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

For å hjelpe småbarnsforeldrene til å ta gode valg for sine barn når det gjelder skjermbrukhar Medietilsynet laget en veileder som nå finnes både på norsk og samisk. I veiledningen gis det råd blant annet om grensesetting og hvordan foreldre kan snakke med barna sine om nettbruk fra de er små. Veilederen kan lastes ned eller bestilles fysisk hos Medietilsynet, og er tilgjengelig både på norsk, nynorsk, nord-samisk og engelsk. 

Over halvparten bruker ikke foreldrekontroll 

Nesten ni av ti ett- til femåringer er på film, serier eller tv-program, og halvparten spiller spill på nett, viser Medietilsynets undersøkelse Småbarn og medier 2020. Flest barn bruker NRK Super, mens YouTube og YouTube Kids er de nest mest brukte strømmetjenestene. 

– Mye av dette innholdet er helt ufarlig, men når barn bruker skjerm, kan de også komme over innhold som gjør dem redde eller usikre. Vi anbefaler derfor at foreldrene er sammen med barna hvis de bruker skjerm når de er helt små, sier Velsand. 

Over halvparten av småbarnsforeldre bruker ikke foreldrekontroll, ifølge Medietilsynets undersøkelse. Bruk av foreldrekontroll (innstillinger eller filtre som beskytter barn), øker med alder, og er vanligst når barna er fire-fem år. 16 prosent av foreldrene vet ikke hvordan de aktiverer foreldrekontroll. 

– Når barna er små, kan ulike former for foreldrekontroll bidra til å hindre at de utsettes for innhold som kan være skadelig. Foreldre bør derfor lære seg hvordan de kan aktivere denne type innstillinger på nettbrettet, pc-en eller mobilen, sier Velsand. 

Medietilsynets råd til småbarnsforeldre 

 • Se sammen med barnet og snakk om det som oppleves underveis. 
 • Vis barnet hvordan det raskt kan skru av dersom det ser noe ekkelt eller skummelt.
 • Dersom barnet har sett noe skremmende ved et uhell, gi trøst, snakk med og ro ned barnet.
 • Bruk gjerne foreldrekontroll - så enkelt gjør du det.
 • Pass på at barnet har flere aktiviteter enn skjerm. 
 • Lag gjerne egne regler for skjermtid og prøv å unngå skjerm før leggetid. 
 • Test ut innholdet selv først. 

Veilederen er utviklet av Medietilsynet i samarbeid med Foreldreutvalget for barnehager (FUB), Redd Barna og Barnevakten. 

Les hele veilederen Småbarn og skjermbruk her.

Småbarn og medier 

 • 54 prosent av 1–5-åringer har tilgang til tv, 48 prosent tilgang til nettbrett, 14 prosent til spillkonsoll 
 • De fleste barn som har tilgang til nettbrett, begynte å bruke det før de fylte tre år.  
 • 72 prosent av barna ser på YouTube/YouTube Kids, og 52 prosent spiller digitale spill. 
 • Over halvparten av foreldrene bruker ikke foreldrekontroll, og 16 prosent sier at de ikke er sikre på hvordan de bruker foreldrekontroll. 
 • 14 prosent av foreldrene er ofte uenige med barna om hvor mye tid de bruker på tv og film, ti prosent er ofte uenige om tiden som brukes på nettbrett, PC og mobil – og åtte prosent er ofte uenige om tidsbruken for dataspill. 

Kilde: Småbarn og medier 2020 

 

  Abonner på nyheter (RSS)