1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Medietilsynet og FFI mener ny teknologi gjør kildekritikk enda viktigere

Abid Raja, politiker i Venstre og Eskil Sivertsen, spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto.
I kampanjevideoen står Abid Raja frem som trønderen «Einar» fra Byåsen, men den som egentlig blir filmet og snakker er Eskil Sivertsen, spesialrådgiver ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

I en ny kampanjevideo fra Medietilsynet har Abid Raja frivillig latt seg «deepfake» for å demonstrere hvor lett det er å bli lurt av bilder, lyd og video. – Målet er å få fram hvor viktig det er med god kildekritikk, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

På kort tid har kunstig intelligens tilgjengeliggjort verktøy som gjør det lettere å lage bilder, video og lyd som manipulerer andres identitet.

– Dermed er det også lettere å bli lurt. Det er viktig å være klar over at det finnes manipulert innhold, og vi bør alle forholde oss kritisk til informasjonen vi møter på nett, sier Velsand.

FFI oppfordrer til ekstra oppmerksomhet før valget

Medietilsynet har i samarbeid med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) laget en kampanjevideo som skal minne folk på betydningen av kildekritikk. Filmen viser at Abid Raja står «frem» som trønderen Einar fra Byåsen. «Einar» forteller at Abid Raja var en rolle han tok på seg da han flyttet til hovedstaden for å bli kjendis.

– Det er utrolig å se hvor lite som skal til for at ansiktet, stemmen og identiteten din blir frastjålet. Dette er noe vi alle bør kjenne til, sier Abid Raja om videoen.

Stemmen som høres i videoen, tilhører Eskil Grendahl Sivertsen i Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). Sivertsen sier at det i perioden fram mot et valg, er spesielt viktig å være kritisk til innhold som distribueres på nett.

– Innhold skapt ved hjelp av kunstig intelligens er allerede blitt brukt i valgkamp i USA. Også i Norge kan denne teknologien bli brukt til å villede eller feilinformere befolkningen, bekrefte fordommer eller forsterke holdninger, sier Sivertsen.

Deepfake%20av%20Abid%20Raja%2C%20politiker%20i%20Venstre.%20Foto.
Er Abid Raja egentlig trønderen «Einar»? Nei, men det ser slik ut ved første øyekast. – Videoen er laget med programvare som hvem som helst kan laste ned fra nett. Det var litt av poenget. Det går an å lage bedre og mer overbevisende deepfakevideoer enn dette, understreker Sivertsen, som er den som egentlig har stemmen i filmen.

Nytt læringsopplegg om kunstig intelligens

Velsand understreker at videoen bevisst er laget overtydelig.

 – Målet er ikke å lure noen, men å vise at man kan bli lurt. Litt av poenget har vært å vise at dette er en manipulert film, og at man ved hjelp av deepfake-tjenester på nettet kan lage lignende filmer uten spesielle forkunnskaper, sier Velsand.

Videoen blir distribuert via sosiale medier i forkant av høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg, og inngår også i et læringsopplegg om kunstig intelligens og påvirkning utviklet av Nasjonal digital læringsarena (NDLA).

Medietilsynet deltar i regjeringens arbeid med å forebygge uønsket påvirkning av kommunestyre- og fylkestingsvalget. Kampanjevideoen er en del av arbeidet med å spre kunnskap til unge velgere om hvordan ny teknolog kan brukes for å manipulere.

Regjeringens tiltaksplan for å sikre valget

Medietilsynets råd om kildekritikk

STOPP.
Vekker saken sterke følelser?
Virker saken for utrolig?

TENK.
Tror du på bildet, videoen, lyden?
Kan det være tatt ut av sin sammenheng eller manipulert?
Prøver saken å påvirke deg?

SJEKK.
Finner du saken andre steder?
Vet du hvem som står bak?

Stopp. Tenk. Sjekk. Slik avslører du desinformasjon og falske nyheter

Undervisningsopplegg om deepfakes

  Abonner på nyheter (RSS)