1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Dette gjorde Medietilsynet på Arendalsuka 2024

Arendalsuka sin logo

Medietilsynet arrangerer og deltar på en rekke seminarer, debatter og panelsamtaler under Arendalsuka i år. Få med deg våre arrangementer her.

For Medietilsynet er Arendalsuka et viktig sted å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom å jobbe for mediemangfold og kritisk medieforståelse i befolkningen. 

Mellom 12. og 16. august arrangerer vi fysiske og digitale seminarer og debatter, som alle som er interesserte i disse temaene kan få med seg – enten ved å besøke arrangementet fysisk eller ved å se dem digitalt. 

I år er noen av spørsmålene vi løfter frem knyttet til skadelig design rettet mot barn og unge, bruk av pengespill i gaming, aldersgrenser på sosiale medier og techgigantenes ansvar for å stoppe nettovergrep. Vi leverer også nye tall og analyser om hvordan barn og unges medievirkelighet ser ut i 2024. 

Skadelig design og innhold – hvordan beskytter vi barn på nett? 

Arrangør: Medietilsynet 

Hvordan bidrar skadelig og manipulativ design til å spre skadelig innhold til barn og unge? Hvordan påvirkes deres meninger? Og hvordan kan barns rett til informasjon, tankefrihet og deltakelse balanseres opp mot kravet til beskyttelse på nett? Dette er tema på Medietilsynets eget arrangement på Arendalsuka. 

På arrangementet legger Medietilsynet fram nye tall om barn og unges bruk av sosiale medier og eksponering for skadelig innhold, fra rapportene Barn og medier 2024 og Foreldre og medier 2024.  

Mikkel Flyverbom, professor og leder av den danske ekspertgruppen om BigTech, presenterer sine anbefalinger om ansvarlig bruk av teknologi, etter en innledning av statssekretær i Barne- og familiedepartementet, Eli Blakstad. Videre blir det panelsamtale med blant andre Mikkel Flyverbom, Mari Velsand, direktør i Medietilsynet, Mehri Agai, forsker ved Universitetet i Bergen, Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet og Kjartan Sverdrup, Head of Government Relations and Public Policy for TikTok i Norge.  

Tid: Tirsdag 13.8 2024 09:00 - 10:00 
Sted: Kulturkammeret, Kirkegaten 2B, 4836 Arendal 

Se arrangementet i opptak her her:

Gaming eller gambling? Slik spelar barn vekk tusenvis av kroner 

Arrangør: Medietilsynet, Forbrukerrådet og Lotteritilsynet 

Hvert år bruker barn store summer i dataspill, som har elementer som likner mye på pengespill. Er betaling for «lootbokser» og «skins» kjøp av en ekte vare? Eller er det gambling med innsats, tilfeldig trekning og gevinst? Gamingsfæren kan fremstå som et lovtomt rom – der problemstillingene faller mellom to stoler. Hvem har da ansvaret for å beskytte barna?  

Medietilsynet, sammen med Lotteritilsynet og Forbrukerrådet, løfter tematikken på dette arrangementet. Vi ser nærmere på hvordan barn og unge gamer, hvilke regler som gjelder, nasjonalt og internasjonalt og hva som gjøres på for å sørge for et trygt og inkluderende gaming-miljø.  

Tid: Onsdag 14.8 2024 14:00 - 14:50
Sted: Kulturkammeret, Kirkegaten 2B, 4836 Arendal 

Se arrangementet her

Elektronisk ID-kontroll: Kan vi innføre aldersgrense på TikTok? 

Arrangør: BankID BankAxept AS 

Dagens ordninger for aldersverifisering for sosiale medier beskytter ikke barn og unge i tilstrekkelig grad.  Medietilsynets undersøkelser og erfaringer fra politiets nettpatrulje viser hvordan mange blir eksponert for voldshandlinger, press om å bli tynnere eller å få større muskler, oppfordring til selvskading, ulovlig bildedeling og sosiale situasjoner barn ikke har forutsetninger for å takle.  

Selv om aldersgrensen for de fleste sosiale medier i dag er satt til 13 år, er det enkelt å omgå disse ved å oppgi en annen fødselsdato. Plattformenes algoritmer og den personifiserte mediebruken gjør det dessuten bortimot umulig for foreldre å ha oversikt over hva barna deres møter på nett.  

Hvilke muligheter finnes for å innføre mer effektiv aldersverifisering for bruk av sosiale medier? Hvordan kan det gjøres – uten at det går på bekostning av ytringsfriheten? Hvilke prosjekter er i gang for å løse problemet – i Norge og Europa? Dette vil Medietilsynet forsøke å svare på når vi deltar i paneldebatt om aldersgrenser på sosiale medier. 

Tid: Torsdag 15.8. 2024 10:00 - 10:50
Sted: MS Brisen, Arendal 

Se arrangementet her

Hva gjør techgigantene med nettovergrep? 

Arrangør: NKVTS, Barnevakten, Stine Sofie Stiftelse, BankID BankAxept AS 

Mobiltelefoner, internett og sosiale medier er en del av hverdagen for de fleste norske barn og ungdommer. De opplever mye positivt på digitale plattformer - men de møter også risikoer på nett. Stadig flere barn og unge eksponeres for seksualisert innhold på sosiale medier.  

Hvor mange barn og unge opplever å bli eksponert for seksualisert innhold og seksualiserte henvendelser på sosiale medier? Hvilket ansvar må Tech-selskapene ta for utviklingen? Og hva bør gjøres for å forhindre nettovergrep? Dette vil vi snakke om på arrangementet «Hva gjør techgigantene med nettovergrep?». 

Tid: Tirsdag 13.8 2024 15:30 - 16:20
Sted: Kulturkammeret, Kirkegaten 2B, 4836 Arendal

Se arrangementet her

EUs logo med teksten "delfinansiert av den europeiske union"

  Abonner på nyheter (RSS)