Nyhetssaker
To brudd på reklameregler i ny kontroll

Norske tv-kanaler og strømmetjenester følger i hovedsak reglene om reklame, sponsing og produktplassering, konkluderer Medietilsynet etter en ny kontroll.
Hver vår og høst undersøker Medietilsynet om aktørene overholder reklameregelverket, og ser særlig på de populære tv-programmene. Denne våren er TV 2, TVNorge og VGTV kontrollert, i tillegg til boligkanalen Heim TV og Bergensavisens programsatsing Oppsig. Totalt er 16 programmer kontrollert, og to mindre brudd avdekket.
– Den positive trenden fra fjorårets kontroll fortsetter, og vi ser at tilbyderne også i år er flinke til å følge reglene for reklame, sponsing og produktplassering, sier avdelingsdirektør Hanne Sekkelsten i Medietilsynet.
Populære tv-programmer er kontrollert
I vårens kontroll er blant annet programene Spillet, Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm, Kompani Lauritzen, Jon blir bonde, Først til verdens ende, Boligrådet og Oppsig kontrollert.
– Dette er et tilsyn vi har prioritert over lengre tid, og det ser ut til å gi resultater. Målet er å sikre at seerne ikke får mer reklame enn det som er tillatt, og at programmer med sponsing og produktplassering er tydelig merket, sier Sekkelsten.
Regelbruddene i vårkontrollen gjaldt for kort merking av produktplassering hos TV 2, og ett tilfelle av noe fremtredende produktplassering i Oppsig hos Bergensavisen. Begge tilfeller ble løst gjennom dialog og veiledning.
Lav bevissthet om produktplassering hos seerne
En undersøkelse Medietilsynet gjennomført tidligere i år, viste at bare fire av ti har lagt merke til at enkelte programmer på tv er merket med produktplassering.
– Det hjelper lite at reglene om merking av programmer med produktplassering følges hvis seerne ikke får det med seg. Derfor kommer vi til å gå i dialog med bransjen for å se på hvordan retningslinjene for merkingen kan gjøres tydeligere, sier Sekkelsten.
Flere regelendringer fra 1. mai
I år er det kommet flere regelendringer for norske kringkastere og strømmetjenester. Totalmengden reklame som kan sendes på tv på dagtid er den samme som før, men det åpnes for økt fleksibilitet til å plassere reklamen gjennom døgnet slik tv-kanalene selv ønsker.
Når det gjelder sponsing av programmer, legges det opp til at sponseplakater kan ha noe lengre varighet. Det gis også mulighet for at en tv-kanal eller en strømmetjeneste i sin helhet kan sponses, ikke bare programmene. Også slik sponsing må identifiseres tydelig.
Regelendringene innebærer videre at NRK og store kommersielle kringkastere og strømmetjenester får krav om å universelt utforme en enda større andel av sitt programinnhold. I tillegg kommer det krav også til mindre aktører, som tidligere ikke har hatt slike plikter.