1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Vil 9-åringen se 12-års film på kino? Da må det være med en voksen

Mange kinoer opplever at barn og foreldre krangler på aldersgrensene, og Medietilsynet kommer nå med en veileder om reglene. Barn må ha med seg en voksen hvis de skal se kinofilmer som har en høyere aldersgrense enn deres egen alder.

Aldersgrensene på kino i Norge åpner for at barn kan se film som de i utgangspunktet er for unge til å se så lenge de går sammen med en voksen. Det vil si at hvis en 13-åring vil se en film med aldersgrense 15 år, må det være med en voksen som ser filmen sammen med 13-åringen. 

Kinoene opplever irriterte barn og voksne

Flere kinoer har meldt fra til Medietilsynet om at de opplever det som vanskelig å møte irriterte voksne og unge som vil overprøve de aldersgrensene Medietilsynet har satt.

– Det vi kaller ledsagerregelen åpner opp for at foreldre kan tillate barnet å se en film med høyere aldersgrense enn barnets alder, men da må det være en voksen med i kinosalen, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. – Vi håper at veilederen vi har laget skal gjøre reglene tydelige og lettere å overholde, sier Velsand. Hun understreker at kinoene ikke kan gjøre unntak for de reglene som gjelder, og oppfordrer kinogjengerne til å respektere de aldersgrensene som er satt.

Slik er aldersgrensene på kino

Aldersgrensene på kino i Norge er satt med tre års intervaller; tillatt for alle, 6, 9, 12, 15 og 18 år. For filmer med 6-års grense kan foreldre velge å ha med så små barn de ønsker. For 18-årsfilmer er grensen absolutt, og da gjelder ikke ledsagerregelen. Det betyr at ingen under 18 år slipper inn på filmer med 18 års-grense. Medietilsynet har ansvar for å sette aldersgrenser på filmer som vises på kino, og du kan finne oversikt over alle kinofilmer i Norge her i Filmdatabasen.

Her kan du lese mer om de ulike aldersgrensene og se veilederen for foreldre og kinoer.

  Abonner på nyheter (RSS)