1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyheitsarkiv
  4. Aktuelt 2017

Nytt fra Medietilsynet

Medietilsynet mener nulltaksering svekker mediemangfoldet

Medietilsynet mener praksisen der mobilselskaper inkluderer spesielle innholdstjenester gratis i mobilpakkene bør avvikles. -Vi er redd for at en slik praksis kan bidra til å svekke det norske mediemangfoldet, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand.

Mobilselskaper som Telenor og Telia har i det siste inkludert musikktjenester som Spotify og Tidal gratis i mobilpakker til forbrukerne. En slik praksis er kjent som nulltaksering. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) vurderer nå om Telenor Yng «Music Freedom» er i tråd med de nye nettnøytralitetsreglene fra EU.

Medietilsynet mener nulltaksering kan svekke mediemangfoldet. Årsaken er at tjenester som ikke blir inkludert i gratistrafikken fort blir mindre attraktive, og dermed ikke kan konkurrere på lik linje med «gratistjenestene».

- Såkalt nulltaksering» reduserer forbrukernes valgmuligheter, og kan være negativt både for forbrukere, innovasjon og mediemangfold, sier Mari Velsand.


Hun frykter at nulltaksering fører til at folks medievaner blir dyttet i en bestemt retning, spesielt når det gjelder ungdom og forbrukere som er mindre ressurssterke økonomisk.

- For disse gruppene vil lave kostnader fort veie tyngre enn muligheten for større mangfold, sier Velsand.


- Problemstillingene rundt nulltaksering må tas på alvor. Nå håper jeg at Nkom setter ned foten og sørger for at mobiloperatørene går tilbake til å behandle all trafikk likt, til beste både for forbrukernes valgmuligheter og det norske mediemangfoldet, sier Mari Velsand. 

Les også "Vil stanse abonnementer med fri musikkstrømming" i Dagens Næringsliv, 11. desember.