Medietilsynet fant bare to mindre regelbrudd hos TV 2 og Matkanalen under en kontroll med produktplassering som nylig er gjennomført. – Resultatet viser at tv-kanalene jevnt over er flinke til å merke program med produktplassering i tråd med regelverket, sier Hanne Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.
De fem avisene Ávvir, Ságat, SÁMI ođasmagasiidna, Snåsningen og Lokalavisen Nordsalten får til sammen 36,6 millioner kroner i støtte fra Medietilsynet i 2020.
Medietilsynet har nå konkludert med at kompensasjonen til TV 2 for å levere allmennkringkastingsoppdraget på tv reduseres med i overkant av 5,8 millioner kroner for 2019. Årsaken er at TV 2 ikke oppfylte kravet om at majoriteten av de redaksjonelle medarbeiderne skal være i hovedredaksjonen i Bergen gjennom hele fjoråret.
Medietilsynet har fått klarsignal fra EU om nye midler til arbeidet med å gjøre barn og ungdom trygge på nett. – Arbeidet er en videreføring av rollen som Norges «Safer Internet Center», som Medietilsynet har hatt i en årrekke, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Antall medietilbydere er stabilt, men de de tre største eierne i avismarkedet økte sine markedsandeler fra 2018 til 2019. Det viser en ny rapport fra Medietilsynet.
Medietilsynet skal neste år utarbeide en ny rapport om NRKs bidrag til mediemangfoldet og hvordan NRKs virksomhet påvirker konkurransesituasjonen i det norske mediemarkedet. Tilsynet skal også gjennomgå de ulike mediestøtteordningene. – Utredningene skal inngå i grunnlaget for Stortingets første behandling av fireårige styringssignaler for NRK og mediestøtten, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Den nye mediestøttelova er no endeleg vedtatt i Stortinget, og trer i kraft frå nyttår. Lova skal gjere dei økonomiske rammene for medieverksemdene meir føreseielege og forvaltninga av mediestøtta meir uavhengig. – Lovfesta uavhengigheit for Medietilsynet og Medieklagenemnda er eit godt grep for å sikre armlengds avstand mellom politiske myndigheiter og media, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medietilsynet har mottatt 129 søknader fra 60 radioer om støtte til digitalisering i 2021 etter at det nå er åpnet opp for å gi økt støtte for digitale sendinger i lokalradio gjennom støtteordningen til lokale lyd- og bildemedier. – Det store antallet søknader viser at det var et riktig og viktig grep å øke beløpsgrensen for hvor mye støtte lokalradioene kan få til digitalisering, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Selskapet Grønn Kringkasting har fått anleggskonsesjon til å opprette og drive sendaranlegg for lokalradio på DAB i Lokalradioblokkas region 21 Sogn. Anleggskonsesjonen og frekvensløyve blir gitt av Medietilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), og varar fram til 31. desember 2031.
Medietilsynet skal flytte nettsidene over til ei skybasert teneste. I samband med dette kan nettsida opplevast som noko ustabil eller ha noko nedetid mellom 09.00 og 11.00 måndag 14. desember.
For tredje år på rad bruker utenlandske pengespillselskaper mindre penger på reklame rettet mot norske tv-seere. Det viser tall fra Medietilsynet. – Det er positivt at pengebruken på reklame som etter norsk lov er ulovlig, fortsetter å falle, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Fra 1. januar får Medietilsynet mulighet til å stanse reklame fra utenlandske pengespillselskaper som er rettet mot norske tv-seere. – Vi er klare til å ta fatt på oppgaven med å stoppe reklame som etter norske regler er ulovlig, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
– Vi er tilfreds med at det var etterspørsel etter å drive senderanlegg for radio, og forventer at tildelingen vil føre til mye radioinnhold og bidra til mediemangfold for lytterne, sier Hanne Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.
Medietilsynet skal fordele 20,9 millionar kroner i innovasjonsstøtte i 2021, og opnar no for søknader. – Innovasjonsstøtta skal gjere det lettare å digitalisere og drive innovasjon, særleg for små, lokale nyheits- og aktualitetsmedium, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medietilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) mottok ingen bud før frekvensauksjonen av lokal DAB i region 21 Sogn ble avsluttet. Nå tildeles denne lokale DAB-frekvensen i Sogn etter «først til mølla-prinsippet».
Norske aviser, radio- og tv-virksomheter hadde et inntektstap på sju prosent fra april til august i år mot samme periode i fjor. Det viser tall Medietilsynet har hentet inn. I samme periode falt annonseinntektene med 19 prosent. – Tallene dokumenterer at pandemien har forsterket annonsefallet i redaktørstyrte medier, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medietilsynet utvidar sjølvbeteningstenesta Min side, og har no opna for registrering av kringkasting. Kringkastarar som er etablert i Noreg og skal sende via satellitt, internett eller kabel har plikt til å registrere seg.
Klassekampen får fortsatt mest støtte, mens Fiskeribladet øker mest og får nesten sju millioner kroner mer enn i fjor. Det er klart etter at Medietilsynet har fordelt 358 millioner kroner i produksjonstilskudd til avisene.
Nesten ni av ti foreldre snakker med barna sine om dataspill, men likevel er det mange som ikke vet hva barna driver med. – Mange foreldre kjenner ikke til barnas pengebruk i spill eller at barna spiller spill med høye aldersgrenser, ifølge Medietilsynets undersøkelser. Her bør foreldrene følge bedre med, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Tre publikasjonar som har søkt produksjonstilskott, kjem inn i mediestøtteordninga i år. – Seks søkarar får avslag fordi dei ikkje oppfyller kriteria for å få støtte, seier direktør i Medietilsynet Mari Velsand. Dagbladet Pluss og Nett.no, som fekk avslag i fjor, får heller ikkje støtte i år.
Kulturdepartementet sin menneskerettspris for 2020 går til VG-journalistane som avdekte korleis tre unge menn blei fråtekne høvet til å styre over sine eigne liv i saka om "Tre brør på Tolga". Prisen blir delt ut kvart anna år til journalistar som i særleg grad har sett søkjelyset på aktuelle menneskerettsspørsmål i Noreg, og blir administrert av Medietilsynet.
Medietilsynet og Tenk, skoleavdelingen til Faktisk.no, har gått sammen om å utvikle et nytt undervisningsopplegg om bilde- og stemmemanipulering. – Teknologien gjør det stadig vanskeligere å avsløre falske nyheter. Å styrke ungdoms kritiske medieforståelse og gi dem konkrete tips til hvordan de kan avsløre denne formen for manipulasjon, er derfor svært viktig, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Lokalkringkastere kan få økt årlig støtte etter at EFTA Surveillance Authority (Esa) har godkjent endringer i ordningen. – Vi er glade for at støttetaket blir endret, og tror det kan bidra til en raskere overgang til digital kringkasting for lokalradioene, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
De fleste nordmenn er fornøyd med radiotilbudet, og tilfredsheten har økt med åtte prosentpoeng siden 2019. Det viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet.
Fleirtalet i Medieklagenemnda har gitt ISAMI.Press AS medhald i klaga på avslag om støtte til den samiske avisa Sámi Odasmagasiidna. Medietilsynet meinte at gåveabonnement ikkje skulle telje med i opplaget til publikasjonen, og avslo derfor søknaden. – Vi tar til etterretning at fleirtalet i Medieklagenemnda har ei anna oppfatning, og gjer no ei ny opplagsberekning, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Mens nesten åtte av ti foreldre sier at de spurte barna om lov før de la ut bilder eller video av dem i sosiale medier, mener bare halvparten av barna som det er blitt delt bilder av at de er spurt. Det kommer frem i Medietilsynets undersøkelser Barn og medier 2020 og Foreldre og medier 2020.
Medietilsynet lyser nå ut midler til medierelaterte forskningsprosjekter, med søknadsfrist 16. november. Det er i alt avsatt vel fire millioner kroner til forskning. – Vi prioriterer særlig prosjekter som er relevante for temaene mediemangfold, kritisk medieforståelse og dataspill i denne tildelingen, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medietilsynet publiserer nå en samlet versjon av undersøkelsene Barn og medier 2020 og Foreldre og medier 2020. Undersøkelsene er Norges største i sitt slag, og til sammen har 3 400 barn og unge mellom 9–18 år og 2 000 foreldre deltatt i årets to undersøker om barns mediebruk. – Undersøkelsene gir viktig innsikt i mange aspekter ved barn og ungdoms digitale mediehverdag, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
De færreste som har barn, kan vel med hånda på hjertet si at vi aldri har kjent på frustrasjon over ungenes skjermbruk. Men å møte utviklingen i teknologi og medievaner med forbud og høye aldersgrenser er en dårlig strategi.
132 medium får utbetalt totalt 92 millionar kroner i kompensasjon for inntektsbortfall som følge av korona-krisa. – Vi håper støtta bidrar til å oppretthalde det norske mediemangfaldet, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Regjeringen foreslår å øke Medietilsynets driftsbudsjett med 2,3 millioner kroner neste år, der omtrent halvparten skal gå til å utvikle en nasjonal strategi for barn og medier. Medietilsynet får også midler til en ny tilsynsoppgave knyttet til ulovlig pengespillreklame.
Fleire har søkt om anleggskonsesjon og frekvensløyve for Riksblokk II. Dermed skal løyvinga for å drive sendaranlegg for digital radio gjennom Riksblokk II bli gjennomført ved pengeauksjon. No er auksjonsreglane lagde ut på offentleg høyring med frist 11. november kl. 13.00.
Nesten ni av ti 9-18-åringer som er på sosiale medier, konsumerer nyheter på denne plattformen. Det viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020. – Det er bra at de unge er nyhetsinteresserte, men det er viktig å være klar over at sosiale medier også kan ha utfordrende sider som nyhetskanal, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Når norske barn ser på Youtube, strøymer film og speler dataspel, badar dei i engelskspråkleg innhald. Det er på tide å ta mediebruken til barn og unge på alvor og tilby norsk innhald i dei kanalane dei sjølve liker best.
Barn skal ikke bli utsatt for selvmordsvideoer på sosiale medier. For å få plattformene til å ta et større ansvar, og ikke skyve mediebrukerne foran seg, må vi styrke den nasjonale innsatsen for barns digitale trygghet.
Over seks av ti norske 9-18-åringer sier det går mest i engelsk når de ser på Youtube, spiller spill og ser på tv, film eller serier, mens norsk brukes mest når de leser nyheter. Det viser nye tall fra Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020.
Medietilsynet har mottatt 169 søknader for til saman 201 medium om støtte etter at søknadsfristen for kompensasjonsordninga gjekk ut 17. september. – Saksbehandlinga av dei innkomne søknadene har høgaste prioritet, og vi betaler ut støtte så snart som mogeleg, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Omkring halvparten av 13–18-åringer har fått reklame i sosiale medier for produkter som skal sørge for vekttap eller gi større muskler. Det viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020. Både Medietilsynet og Forbrukertilsynet etterlyser et regelverk som gir forbrukerne bedre beskyttelse.
Medietilsynet opnar opp for søknader torsdag 10. september kl. 12.00, med søknadsfrist torsdag 17. september kl. 12.00 etter at regjeringa no har vedteke ei endring i forskrifta for koronakompensasjon for redaktørstyrte medium. – Saksbehandlinga har høgaste prioritet, og vi betaler ut stønad så snart som mogeleg, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Regjeringen foreslår en forskriftsendring for å bøte på en utilsiktet effekt av beregningsgrunnlaget for koronakompensasjonen til redaktørstyrte medier. – Vi ble klar over dette forholdet under søknadsbehandlingen, og er glad for at det nå foreslås en endring som gjør at mediene unngår avkortning fordi økonomien varierer gjennom året, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medietilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har mottatt flere søknader om anleggskonsesjon og frekvenstillatelse for Riksblokk II. Dermed blir tildelingen for å drive senderanlegg for digital radio gjennom Riksblokk II gjennomført ved pengeauksjon.
Medietilsynet har utviklet et nytt digitalt familiespill som skal bidra til å øke den kritiske medieforståelsen hos barn. – Ett av tre barn får sin første mobil allerede før de fyller åtte år. Derfor er det viktig å snakke med barna om den digitale hverdagen fra tidlig alder, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Både Medietilsynet og Kulturdepartementet har i søknadsprosessen fått signaler fra markedsaktører om at enkeltbestemmelser i regelverket for koronakompensasjon for medievirksomhetene slår uheldig ut. Kulturdepartementet ser nå på muligheten for å endre forskriften, og Medietilsynet må derfor vente med utbetalingen.
Medietilsynet har mottatt 167 søknader om støtte etter at søknadsfristen for kompensasjonsordningen gikk ut 13. august. – Vi tar sikte på en rask saksbehandling, og målet er å utbetale støtten i månedsskiftet august-september, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Det er kjønnsforskjeller når det gjelder hvilke digitale verktøy barn får tilgang på fra sine foreldre, viser Medietilsynets Foreldreundersøkelse 2020. Mens flest gutter har spillkonsoller og VR-briller, er smartklokke og nettbrett noe vanligere blant jenter.
I dag åpner Medietilsynet søknadsportalen for kompensasjonsordningen for medier med inntektsbortfall som følge av koronakrisen. – Alt er klart for å ta imot søknader og vi legger opp til en rask saksbehandling, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Våren 2020 kommer vi alltid til å huske. Korona-situasjonen har bydd på utfordringer for de aller fleste av oss, også for mediebransjen. Men krisen har også minnet oss på betydningen av redaktørstyrte medier som folk flest har tillit til.
Tre av ti foreldre synes det er vanskelig å holde oversikt over hva barnet deres gjør på nett, viser nye tall fra Medietilsynet. – Vi mener det er vel anvendt tid å bruke litt av ferien på å snakke med barna om bruk av sosiale medier, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Forskningsrådet har gitt fem millioner kroner til et prosjekt som skal forske på medieinnovasjon gjennom koronakrisen. Stiftelsen Handelshøyskolen BI står bak prosjektet, og Medietilsynet er med som partner sammen med Institutt for journalistikk og Kantar.
EU-kommisjonen har sett i gang ei høyring om nye reglar for digitale tenester. Høyringa er ein del av kommisjonens arbeid med eit modernisert europeisk regelverk for digitale plattformer, og gjeld blant anna innhaldstenester, sosiale medium og søkemotorar.
Kulturdepartementet gjør to justeringer i den midlertidige kompensasjonsordningen for redaktørstyrte medier etter at forskriften har vært på høring. Ordningen er nå godkjent av ESA. – Medietilsynet åpner for søknader 4. august, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Dei samla inntektene til norske aviser gjekk noko ned i 2019, og samtidig var kostnadene høgare enn året før. Det gav svakare lønsemd. – Trass i at dei digitale inntektene auka, vog det ikkje opp for fallet i dei papirrelaterte inntektene, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Radioaktører kan søke Medietilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) om senderanleggskonsesjon og spektrumstillatelse i Riksblokk ll innen 1. september 2020 kl. 12.00. Riksblokk ll dekker hele fastlands-Norge, og tillatelsen varer ut 2031.
TV 2 leverte eit solid allmennkringkastingstilbod i 2019, men braut to av krava, konkluderer Medietilsynet. Kanalen hadde ikkje majoriteten av redaksjonelle medarbeidarar ved hovudredaksjonen i Bergen gjennom heile 2019 og sende ikkje nok innhald om religion og livssyn. – Eitt av brota fører til at TV 2 får avkorta kompensasjonen, seier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Medietilsynet er klar for å håndtere søknader fra starten av august etter at den midlertidige kompensasjonsordningen ble lagt fram i dag. Ordningen gir rett til kompensasjon for redaktørstyrte medier med et omsetningsfall på minst 15 prosent i perioden 15. mars til 30. juni. – Vi er glade for at rammene for en kompensasjonsordning nå faller på plass, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Lokalradioer kan søke om driftsstøtte til digitalisering dersom et nytt forslag fra Kulturdepartementet blir vedtatt. Det foreslås også å heve tilskuddstaket, slik at den enkelte virksomhet kan motta mer i støtte. – Vi er glad for at departementet følger opp Medietilsynets anbefalinger, som vi tror kan lette overgangen til digitale sendinger for lokalradioene, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Medievirksomheten Kulturbørsen vant pengeauksjonen om å få drive senderanlegg for lokalradio på DAB i Oslo, Bærum og den tidligere kommunen Asker. Frekvenstillatelsen og anleggskonsesjonen til lokal DAB i region 2 er tildelt av Medietilsynet og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom), og varer frem til 31. desember 2031.
Medietilsynet har redusert gebyrene til lokalradioene Norsk Lokalkringkasting (Hallo Ski), Radio Hurum og Asker og Bærum Lokalradio (New Norwegian Music) etter føringer fra Medieklagenemnda. – Vi er fornøyd med at nemnda ga oss rett i at radioene har brutt konsesjonsvilkårene, og tar til etterretning at nemnda ønsket lavere gebyrer, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Økt forutsigbarhet for NRK og medier som søker mediestøtte, og lovfestet uavhengighet for Medietilsynet og Medieklagenemnda står sentralt i regjeringens forslag til mediestøttelov som ble behandlet i statsråd fredag 19. juni. – Vi mener lovfestingen av Medietilsynets uavhengighet er et godt grep for å sikre armlengdes avstand mellom politiske myndigheter og mediene, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
NRK hadde eit solid tilbod i 2019, som i det store og heile oppfylte samfunnsoppdraget, meiner Medietilsynet. For første gong på tre år leverte allmennkringkastaren på kravet om innhald til unge på samisk, men NRK klarte heller ikkje i fjor kravet til nynorsk på nett.
Tre av ti 13-18-åringer har sett innhold eller diskusjoner om planlegging av slåsskamper og salg av alkohol på nett det siste året. Det viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020. – Selv om det er mye positivt ved det å være på nett, ser vi dessverre at ungdom også opplever ulovlige aktiviteter på digitale arenaer, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Fristen for å søke støtte for aviser som har den samiske befolkninga som hovudmålgruppe, er måndag 10. august. I år skal Medietilsynet fordele over 34 millionar kroner til samiske aviser.
Medietilsynet har ansatt Anne Espelien (47) som medieanalytiker og Marte Høiby (39) som medieviter. – Vi får stadig nye oppgaver innen analyse og mediemangfold, og er glade for å ha sikret oss to svært kvalifiserte medarbeidere, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Med høner på avveie, mugger og kjepper vil Medietilsynet fange foreldres oppmerksomhet og få dem til å ta nakenbildepraten med barna sine. – Barn og ungdom ønsker å snakke med voksne om digitale dilemmaer. Derfor har vi laget en informasjonskampanje og noen råd for å hjelpe foreldre med temaer det kan være vanskelig å prate om, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Stadig flere barn og ungdommer ser porno på nett, viser nye tall fra Medietilsynet. Det er kanskje ikke så rart, når så mange som fire av ti 13-18-åringer får reklame for porno rett inn på mobilen.
Lokalavisene får størstedelen av auken i årets produksjonstilskott, viser prognosen frå Medietilsynet. Totalt skal det fordelast 358 millionar kroner, 40 millionar meir enn i fjor. – Tildelinga reflekterer dei politiske signala om at lokalavisene skal prioriterst. Samtidig er prognosen i år svært usikker, blant anna fordi mange nye aviser har søkt om støtte, seier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Jente på 12 år fikk tilsendt bilde av en erigert penis med teksten "trade?". Jente på 15 år ble tilbudt 15.000 kroner av en ukjent for nakenbilder. Mange barn og unge har opplevd lignende, viser nye tall fra Medietilsynet. Men få foreldre tror at dette gjelder deres barn.
Flere unge ser på porno nå enn for to år siden, viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020. Nesten halvparten av norske 13-18-åringer har sett porno på nett, og andelen er betydelig større blant gutter enn jenter. Både Medietilsynet og Redd Barna etterlyser nå mer og bedre informasjon og opplæring til ungdom.
En større andel har begynt å abonnere på en avis, tv-kanal eller strømmetjeneste i forbindelse med korona-krisen enn andelen som har sagt opp et abonnement. Det viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet.
Kongen i statsråd har sanksjonert lovendringen som gjør at Medietilsynet kan stanse markedsføring på tv og i bestillingstjenester for pengespill som ikke har tillatelse i Norge. – Tiltaket skal bidra til å redusere antall problemspillere. Medietilsynet går nå i gang med å se nærmere på hvordan vi skal følge opp den nye bestemmelsen, sier direktør Mari Velsand.
Fire av ti norske 13 – 18-åringer har fått tilsendt nakenbilder, ifølge Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020. Mange som har mottatt slike bilder, har fått dem fra en ukjent på nett. – Det er bekymringsfullt at såpass mange unge utsettes for digital blotting fra ukjente, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
For første gang har Medietilsynet tall på hvor mange 13-18-åringer som mottar nakenbilder og hvem de får slike bilder fra. Medietilsynet har også tall på hvor mange som har blitt bedt om å sende eller dele et nakenbilde av seg selv, og hvem som ber om å få det.
Medietilsynet har mottatt søknad om anleggskonsesjon for digital lokalradio i Sogn (lokalradioblokka region 21). Interessenter som ønsker å sende inn konkurrerende søknad må gjøre det innen 25. mai 2020.
Medietilsynet er glad for regjeringens forslag om en midlertidig kompensasjonsordning for redaktørstyrte medier, der de får kompensert deler av omsetningsfallet som følge av korona-utbruddet.
Medietilsynet går nå i gang med å undersøke om TV 2 innfrir kravene i avtalen om kommersiell allmennkringkasting. – Avtalen mellom TV 2 og staten skal bidra til å styrke mediemangfoldet i Norge, og vi ser frem til å se nærmere på hvordan TV 2 har oppfylt kravene, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medietilsynet nådde rekordmange med råd og informasjon om falske nyheiter i fjor, går det fram av årsrapporten frå tilsynet. – I ei undersøking vi gjorde no i mars, sa halvparten av dei som var spurde, at dei har sett falske nyheiter om koronaviruset. Det er eit eksempel på kor viktig det er med tiltak som kan auke den kritiske medieforståinga i befolkninga, seier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Elleve nye aviser har i år søkt om produksjonstilskott til nyheits- og aktualitetsmedium. Blant dei nye søkarane er Computerworld, Medier24 og fleire lokale nettaviser. Både Dagbladet Pluss og Nett.no har søkt på nytt. – Kven som får støtte, og kor mykje, blir først klart til hausten, seier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Lokalradioene rammes hardest av inntektsbortfall relatert til korona-situasjonen, viser tall fra Medietilsynet. Totalt anslås et inntektsbortfall for lokalradioene på knappe 33 prosent i perioden mars-mai mot samme tid i fjor. Avisene har lavest fall, med nesten 17 prosent. – De medievirksomhetene som har annonser som viktigste inntektskilde, taper naturlig nok mest, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Medietilsynet har behandla over 40 søknader om ulike drive-in-arrangement sidan myndigheitene sette i verk koronatiltak i mars. Dei fleste søknadene gjeld kino. – Sjølv om folk sit kvar for seg i kvar sin bil, ser det ut til at drive-in-kinoen skaper ei fellesskapskjensle i ei tid der vi ikkje har høve til å vere så sosiale som vanleg, seier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Nær ni av ti norske 9 –18-åringer spiller dataspill, viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020. Fortsatt er det flere gutter enn jenter som spiller, men andelen jenter som spiller har økt de siste to årene. – Det kan tyde på at kjønnsforskjellene i dataspill er i ferd med å jevne seg ut, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Pengebruk i dataspill er vanlig blant mange barn og unge som spiller, viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020. Nesten seks av ti 9-18-åringer som spiller bruker penger i spill, og andelen er høyest blant guttene. – Tallene viser at det er viktig å snakke med barna om pengebruk i spill fra tidlig alder, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Medietilsynet har bestemt korleis dei ulike sjåargruppene til TV 2 skal vektast når reklameinntektene i 2019 skal fordelast mellom allmennkringkastingsverksemda og andre program. Avgjerda kan påverke storleiken på kompensasjonen frå staten til TV 2.
Nesten fem av ti nordmenn har støtt på falske nyheter om koronaviruset i løpet av den første uken med nasjonale tiltak knyttet til sykdommen. Det viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet. Fire av ti har kommet over de falske nyhetene i sosiale medier.
Kulturdepartementet vil åpne for at medier kan søke om driftsstøtte fra flere ordninger. En forskriftsendring skal gjøre det mulig å søke støtte både fra Medietilsynet og Oslo kommunes nye ordning for lokalaviser.
Medietilsynet meiner framleis at nettavisa Nett.no ikkje oppfyller krava for å få produksjonstilskott. Det er klart etter at tilsynet har behandla klaga, som no går vidare til Medieklagenemnda. – Etter å ha vurdert saka grundig meiner vi framleis at Nett.no ikkje oppfyller alle krava for å få støtte, seier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Mediene treffes hardt av krisen vi står i nå. Medietilsynet har derfor gjort det vi kan innenfor våre rammer for å bistå, som å framskynde støtteutbetalinger og betale ut mer av støtten tidligere enn vanlig. Medievirksomhetene omfattes også av generelle støtteordninger, men det gjenstår å se om det er nok.
Medietilsynet tildeler 20,4 millioner kroner til 89 lokalkringkastingsaktører fra tilskuddsordningen for lokale lyd- og bildemedier. – I år øker vi den første utbetalingen av støtten til 75 prosent av støttebeløpet for å bøte på den utfordrende situasjonen lokale medier opplever, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medietilsynet fordeler 20 millioner kroner i innovasjonsstøtte til 40 prosjekter i ulike mediebedrifter. – Over halvparten av støtten går til prosjekter som skal gjøre mediene bedre i stand til å håndtere endringer i postloven, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Størstedelen av økningen på 40 millioner kroner i årets produksjonstilskudd går til små lokale aviser. Hvordan økningen skal fordeles er nå avklart, og denne potten betales ut neste uke når Medietilsynet fremskynder enda et forskudd på årets støttetildeling.
Medietilsynet lemper på konsesjonsvilkårene og tillater lokalradioer som fortsatt sender på FM i de store byene å videresende NRKs nyhetssendinger og produksjoner fra nasjonale pressekonferanser.
Nordmenn har høyest tillit til nyhetene fra NRK1 og TV 2 under Korona-utbruddet, viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet. Tilliten til TV 2-nyhetene øker kraftig fra samme tid i fjor, mens tilliten til lokalavisene faller mest. – Tallene kan indikere at nasjonale tv-kanaler oppleves viktigere under en krise som den vi opplever nå, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Medieklagenemnda er enig med Medietilsynet i at lokalradioene Norsk Lokalkringkasting (Hallo Ski), Radio Hurum og Asker og Bærum Lokalradio (New Norwegian Music) har brutt konsesjonsvilkårene og må betale gebyr. Nemnda ber imidlertid Medietilsynet redusere størrelsen på gebyrene.
Tildelingen av DAB-frekvensene vil skje ved pengeauksjon sommeren 2020. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og Medietilsynet sender i dag ut forslag til auksjonsregler for tildelingen av frekvensene i Lokal DAB Region 2 på høring med frist 8. mai 2020.
Medietilsynet lanserer Mediedatabasen, som gir en samlet oversikt over norske medier. – Det er viktig å holde seg oppdatert om hva som skjer i lokalsamfunnet, særlig i en unntakssituasjon som den vi er i nå, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
I den unntakstilstanden Norge står i nå, er tydelig, pålitelig og hyppig informasjon avgjørende for oss alle. Samtidig må de kritiske spørsmålene stilles. I dette bildet spiller de redaktørstyrte mediene en svært viktig rolle. Men mediene treffes også av krisen. Medietilsynet kommer derfor blant annet til å betale ut forskudd på mediestøtte tidligere enn planlagt.
Medietilsynet framskynder støtteutbetalinger og betaler ut mer støtte på et tidligere tidspunkt enn vanlig som følge av Korona-krisen. – Vi har stor forståelse for at mange medier nå står i en krevende situasjon, og vi gjør det vi kan for å bistå, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Medietilsynet held ved lag avslaget på søknaden frå Dagbladet Pluss om produksjonstilskott etter å ha behandla klaga frå selskapet. – Etter å ha vurdert saka grundig meiner vi framleis at Dagbladet Pluss ikkje oppfyller krava til formål og innhald for støtteordninga, seier direktør Mari Velsand i Medietilsynet. Klaga går no vidare til Medieklagenemnda.
Medietilsynet fordeler vel fire millioner kroner til forskning på dataspill, kritisk medieforståelse og kunstig intelligens. – Midlene går til mange spennende forskningsprosjekter som kan gi oss verdifull innsikt i aktuelle medierelaterte temaer, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Regjeringen går bort fra å opprette et nytt, uavhengig mediestøtteråd. Forslaget om fireårige styringssignaler for mediestøtten står imidlertid fast, og Medietilsynets og Medieklagenemndas uavhengighet i beslutninger om tildeling av mediestøtte foreslås lovfestet.
Medietilsynet kan pålegge distributører å hindre eller vanskeliggjøre markedsføring av pengespill uten tillatelse i Norge, dersom regjeringens forslag til lovendring blir vedtatt i Stortinget. Formålet er å unngå at folk med spilleproblemer blir eksponert for slik reklame.
To av tre norske 13 – 18-åringer har i løpet av det siste året sett en nyhet de mistenkte at var falsk, viser Medietilsynets nye undersøkelse Barn og Medier 2020. Men bare et fåtall av ungdommene sjekket saken nærmere.
Norge har et sterkt avsendermangfold, viser en ny rapport fra Medietilsynet. – Det betyr at nordmenn over hele landet har tilgang til en rekke ulike kilder til nyheter, aktualiteter og samfunnsdebatt. Men vi ser at den digitale overgangen er særlig krevende for de små aktørene, og det kan på sikt utfordre mediemangfoldet, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Regjeringen har sendt et forslag om å utvide merverdiavgiftsfritaket for aviser på høring. – Det er bra at det nå foreslås at dybdejournalistikk også skal omfattes av fritaket, sier Mari Velsand i Medietilsynet.
For første gang utarbeider Medietilsynet en samlet oversikt over mediemangfoldet i Norge. Tirsdag 25. februar presenteres en delrapport om status for avsendermangfold på Mesh i Oslo.
Dataspel som inneheld opplæring i pengespel får heretter automatisk tilrådd aldersgrense på 18 år. – Medietilsynet har jobba for ei høgare aldersgrense på denne typen spel, og ønskjer dette tiltaket velkomen, seier direktør Mari Velsand.
Medlemmene i den nye Ytringsfrihetskommisjon ble presentert av kultur- og likestillingsministeren i dag. Kommisjonen skal ledes av Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Stiftelsen Tinius og Blommenholm Industrier.
51 prosent av niåringene i Norge bruker sosiale medier, viser Medietilsynets nye undersøkelse Barn og Medier 2020. Blant 9-18-åringene totalt er ni av ti på sosiale medier. Snapchat er mest populært, etterfulgt av TikTok og Instagram.
Mer enn fire av ti 13-18-åringer har i løpet av det siste året sett skremmende eller voldelig innhold eller diskusjoner på nett, viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020. Like mange har sett hatmeldinger.
Medietilsynet presenterer nye data om barn og unges mediehverdag på Safer Internet Day 11. februar kl. 08.30 på Mesh i Oslo. Bruk av sosiale medier og eksponering for skadelig innhold på nett er blant temaene som belyses når de første resultatene fra undersøkelsen Barn og medier 2020 legges fram.
TV 2 har lagt bak seg sitt første år som kommersiell allmennkringkaster med tilskudd fra staten. – I løpet av våren skal Medietilsynet vurdere om TV 2 innfrir innholdsvilkårene i avtalen og kontrollere at tilskuddet er brukt slik det skal, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Klagene fra Dagbladet Pluss og Nett.no på avslag på søknad om mediestøtte behandles nå av Medietilsynet. – Klagene er omfattende og saksbehandlingen er derfor tidkrevende, sier avdelingsdirektør Hanne Nistad Sekkelsten i Medietilsynet.
Medietilsynet mener krav om å merke retusjert reklame kan bidra til å redusere negativt kropps- og utseendepress i sosiale medier. – Sammen med tiltak for å styrke barn og unges kritiske medieforståelse kan en lovregulering være viktig, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Tre lokalradiostasjoner og én lokal tv-stasjon fikk gebyr fra Medietilsynet for lovbrudd i 2019. – Vi gir råd og veiledning fremfor sanksjoner når det er hensiktsmessig, men i noen tilfeller er det nødvendig med sterkere reaksjoner, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.
Mange kinoer opplever at barn og foreldre krangler på aldersgrensene, og Medietilsynet kommer nå med en veileder om reglene. Barn må ha med seg en voksen hvis de skal se kinofilmer som har en høyere aldersgrense enn deres egen alder.
I sin høringsuttalelse til ny mediestøttelov foreslår Medietilsynet endringer for å øke forutsigbarheten for støttemottakerne. – Medietilsynet mener loven bør tydeliggjøre at fordeling av midler mellom støtteordningene må følge de fireårige styringssignalene fra Stortinget og være i tråd med støtteordningenes formål, sier direktør Mari Velsand.
Denne uken kom Norges første offisielle toppliste for podkast – og Mari Velsand med gjester utforsker hva som er framtiden til denne medieformen som har tatt oss alle med storm.