1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Barn og medier

Barn og medier

Dette gjør du hvis noen trakasserer deg seksuelt eller hetsende på nett

Hvis du eller barna dine opplever digital blotting, press eller sjikane på sosiale medier kan du rapportere dette, og du kan blokkere den som har kontaktet deg. Vi viser deg hvordan du gjør dette i de ulike sosiale mediene.

Slik rapporterer og blokkerer du:

TikTok

For å rapportere eller blokkere en bruker: Gå inn på profilen, trykk på de tre prikkene øverst i høyre hjørne, velg Report eller Block.

For å rapportere på en kommentar: Berør og hold inne på teksten, trykk på Report.

Snapchat

For å rapportere en Snap eller Story: trykk og hold inne på den til flagg-ikonet dukker opp nederst på skjermen. Trykk på flagget.

Slik kan du også rapportere snapper sendt direkte, gruppe-stories, stories fra offentlige brukere og snapper på snap-kartet.

For å rapportere en Snapchat-konto: trykke og holde på brukernavnet, trykke på Mer og deretter på Rapporter.

For å rapportere innhold: i Utforsk må du trykke og holde på brikken og deretter trykke på Rapporter brikke.

For å blokkere en venn: Gå til venneskjermen (sveip til høyre). Trykk på en chat med den vennen. Trykk på profilikonet deres på toppen. Trykk på toppen. Trykk Blokker.

Instagram

For å rapportere et innlegg: Trykk på de tre prikkene over innlegget. Trykk på Rapporter. Følg instruksjonene på skjermen.

For å rapportere eller blokkere en profil: Trykk på de tre prikkene øverst til høyre i profilen. Trykk på Rapporter eller Blokker. Følg instruksjonene på skjermen.

For å rapportere en annonse: Trykk på de tre prikkene over innlegget. Velg Skjul annonse hvis du ønsker å se færre slike annonser, eller trykk Rapporter annonse. Følg instruksjonene på skjermen.

Youtube

For å rapportere en kanal: Logg på Youtube. Gå til kanalsiden du ønsker å rapportere. Klikk på Info. Klikk på Rapporter. Velg det alternativet som er mest aktuelt for problemet.

Det er ulike måter å rapportere forskjellig upassende innhold på Youtube. Vi anbefaler å gå til denne hjelpesiden for å finne metoden som passer til det du skal rapportere.

Anmelde til politiet:

Ulovlige handlinger eller bilder og video skal anmeldes til politiet

Hvis du blir trakassert eller plaget med hategulle ytringer, seksuelle bilder og tilnærmelser du ikke ønsker - og vedkommede ikke slutter, kan du anmelde til politiet

Politiet har også nettpatruljer som kan hjelpe og veilede deg. En nettpatrulje er en politipost på internett. Politiet gir råd om hvordan du kan forebygge kriminalitet eller løse konkrete problemer. Du kan også kontakte nettpatruljen hvis du ønsker dialog med politiet.

  • Nettpatruljene tar i mot informasjon eller tips om kriminalitet på internett.
  • Du kan ikke levere anmeldelser eller søknader til Nettpatruljen.

Besøk Politiets nettpatrulje.

Trenger du noen å snakke med?

Hvis du har opplevd noe som er vondt og vanskelig - eller du er usikker på noe og du ikke har noen voksne å snakke med - da finnes det hjelp. 

Kors på halsen: Gratis, trygt og anonymt for deg opp til 18 år. Her kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Du kan også snakke med andre på din egen alder på forumet.

Ung.no: Ung.no er statens informasjonskanal for ungdom. Vi tilbyr informasjon og veiledning til ungdom gjennom en nettside med offentlig informasjon og en spørretjeneste der ungdom kan spørre om det de lurer på. Målgruppen er ungdom 13–20 år. Over 80 temaer med masse spørsmål og svar som du kan søke i - og du kan stille spørsmål selv.

Chattetjenester for unge: ung.no samlet gode tjenester for deg som ønsker å chatte med noen nå. Velg blant ulike temaer, fra mental helse, til rus, sex og mobbing.

oransje strek 2 smalere.png

Mer om dette:

Hat og sjikane på nett | Medietilsynet 


Barn og skjermbruk (7–12 år) | Medietilsynet 
Tenåringer og skjermbruk (13–18 år) | Medietilsynet