1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Medietilsynet: Lotto-trekningen på NRK er ikke reklame

Nærbilde av fjernkontroll. Uskarp tv i bakgrunn.

NRKs sendinger med Norsk Tippings pengespill er ikke markedsføring, og er dermed lovlige. Det er Medietilsynets konklusjon etter å ha vurdert om Lotto-, Vikinglotto- og Extratrekningene er i strid med kringkastingsloven.

Det er det utenlandske online-pengespillselskapet Kindred Group som har bedt Medietilsynet vurdere om sendingene som viser trekningen av de tre pengespillene er markedsføring, og dermed i strid med kringkastingslovens bestemmelse om at NRKs virksomhet ikke kan finansieres gjennom reklame. 

– Vår vurdering er at disse programmene er redaksjonelt begrunnet. NRK har heller ikke mottatt betaling for å vise sendingene, men har, slik Medietilsynet ser det, betalt markedspris for visningsrettighetene, sier direktør i Medietilsynet, Mari Velsand. 

Medietilsynet vurderer sendingene som redaksjonell omtale 

Medietilsynet har gjennomgått flere av sendingene som viser trekning av pengespill, og vurderer at de fremstår som redaksjonell omtale, også for publikum. Trekningen av spillene er dempet og uten fremtredende markedsføringselementer, heter det i vurderingen fra Medietilsynet. For eksempel vises ikke logoen for Norsk Tipping, og seerne oppfordres i svært liten grad til å spille. Ved kåring av vinnere, er programleders gratulasjon nøytral og dempet. 

I avtalene som er inngått mellom NRK og Norsk Tipping er det presisert at NRK fullt ut er redaksjonelt ansvarlig for sendingene og skal godkjenne det visuelle uttrykket. 

– Norsk Tipping har enerett på å tilby pengespill i Norge og dette stiller store krav til at trekningen formidles på en tillitsskapende og troverdig måte. Det er ikke unaturlig at NRK, som allmennkringkaster med formål om å oppfylle demokratiske, sosiale og kulturelle behov i befolkningen, formidler informasjon om trekningene til publikum, sier Velsand.

  Abonner på nyheter (RSS)