1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyheitsarkiv
  4. Aktuelt 2022

Nytt fra Medietilsynet

Slutt på video- og dvd-registrering hos Medietilsynet

Distributørene trenger ikke lenger å registrere eller å betale gebyr for registrering og merking av DVD, Blu-ray og Video On Demand (videogram). Foto Medietilsynet
Distributørene trenger ikke lenger å registrere eller å betale gebyr for registrering og merking av DVD, Blu-ray og Video On Demand (videogram). Foto Medietilsynet

Distributører av dvd-er, Blu-ray og Video On Demand må ikke lenger registrere og merke videoene hos Medietilsynet og betale gebyr for å gjøre det. – Fra 1. januar i år må distributørene kun betale videogramavgift, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

Stortinget vedtok 22. desember i 2021 å fjerne plikten i film- og videogramlova som påla aktørene som omsetter videogram i næring, å registrere og merke videogram og betale gebyr for dette. Aktørene må fortsatt betale avgift for hver solgte dvd, Blu-ray og Video On Demand (videogram), som utgjør i dag 3,50 kroner.

Det betyr at distributørene ikke lenger trenger å registrere eller å betale gebyr for registrering og merking av dvd, Blu-ray og Video On Demand (videogram) i Medietilsynets videogramregister.

– Dette er en endring vi har ønsket for å forenkle og effektivisere, og vi tror bransjen vil verdsette dette. Det vil ikke lenger være plikt til å merke videogrammer med registreringsmerket til Medietilsynet, eller å sende inn videogrammets omslag til Medietilsynet for godkjenning, sier Sekkelsten.

Fortsatt plikt om å merke med aldersgrense

Fordi distributørene fortsatt må betale avgift for hver solgte dvd, Blu-ray og Video On Demand (videogram), må de også framover rapportere totalt antall solgte videogram til Medietilsynet hvert kvartal.

Selv om registrerings- og merkeplikten opphører, har distributørene fortsatt en plikt til å tydelig merke forsiden av videogrammets omslag med aldersgrense.

– Denne plikten følger av bildeprogramloven, og er ikke endret, sier Sekkelsten.

Her kan du lese mer om endringene på regjeringens nettsider og på Medietilsynets sider.