1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Ungdommer gir skjermkutt-tips

Tre av ti 9–18-åringer skulle ønske de kunne logge av oftere, viser tall fra Medietilsynet. Elev Alf Wiktor Williamsen gir sine skjermkutt-tips.
Tre av ti 9–18-åringer skulle ønske de kunne logge av oftere, viser tall fra Medietilsynet. Elev Alf Wiktor Williamsen gir sine skjermkutt-tips.

Dropp mobilen på soverommet, finn en ny hobby, slett apper og skru av varsler. Dette er ungdommers egne tips for å redusere skjermtiden. Tre av ti 9–18-åringer skulle ønske de kunne logge av oftere, og omtrent like mange sliter med søvn på grunn av mobilen, viser Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2022.

Ungdommer på Fyrstikkalleen videregående skole i Oslo har på spørsmål fra Medietilsynet jobbet fram tiltak for å kutte i skjermtiden. Bakgrunnen var at mange barn og unge selv har sagt klart ifra: De vil logge av.

– Medietilsynet ønsker å bidra til at de unge blir mer bevisst på egen mobilbruk. Når mange selv ønsker å være mindre på skjerm, tenkte vi at det kunne være fint å utfordre ungdommene til å selv foreslå hva som kan gjøres, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Ungdommenes egne tips for å kutte skjermtiden

Ungdommene på Fyrstikkalleen videregående skole mente det var mye bra med mobilen, som musikk, filmer og kontakt med venner. Men de likte ikke å føle seg avhengige, og å oppleve at tiden bare forsvinner når de er på telefonen. Elevene kom derfor fram til følgende ti tips for å redusere skjermtiden:

1. Legg igjen mobilen hjemme når du skal ut en tur
2. Slett tidstyvene (appene som stjeler mye tid)
3. Ikke mobil på soverommet
4. Finn en ny hobby
5. Maks to timer skjerm om dagen 
6. Ingen varsler (nesten)
7. Legg telefonen et fast sted hjemme
8. 24 timer uten telefon 
9. Bare skjerp deg! 
10. Test Hold-appen

Elevene testet ut egne tips

Elevene testet så ut sine egne tips. Tiltakene som medførte helt konkrete begrensninger ved å stille inn fokus-begrensninger på telefonen, slette eller gjemme apper som stjeler mye tid og skru av varsler, fungerte veldig bra for mange.  Flere var også fornøyd med å droppe mobil på soverommet. Mange prøvde dessuten å finne en ny hobby.

 – Mange av elevene ga uttrykk for at det var en god opplevelse å drive med ulike aktiviteter uten å være på skjerm samtidig, sier Velsand.

Se ungdommene fortelle om eksperimentet og tipsene sine her

  Abonner på nyheter (RSS)