1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyhetssaker

Nyhetssaker

Varsel fra Medietilsynet førte til høyere aldersgrense på filmen Shazam! Fury of The Gods

Filmen Shazam! Fury of The Gods går fra aldersgrense 9 til 12 år. Foto Gamereactor
Filmen Shazam! Fury of The Gods går fra aldersgrense 9 til 12 år. Foto Gamereactor

Etter kinofilmdistributørene selv begynte å sette aldersgrenser fra nyttår, har Medietilsynet gjennomført tilsyn med 17 kinofilmer. – Vi har kun sendt ut ett varsel om å endre én aldersgrense. I filmen Shazam! Fury of The Gods førte varselet til at distributøren nylig endret aldersgrensen fra 9 til 12 år, sier Hanne Sekkelsten, direktør i juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet.

Fra 1. januar har distributørene selv satt aldersgrenser på kinofilmer, på samme måte som for eksempel TV 2 og NRK gjør for tv-program. Frem til nyttår ble dette gjort av Medietilsynet.

Etter at endringen ble innført, har Medietilsynet gjennomført totalt 17 tilsyn med kinofilmer. Kun ett av tilsynene førte til at Medietilsynet sendte et forhåndsvarsel om endring av aldersgrense. I filmen Shazam! Fury of The Gods mener Medietilsynet aldersgrensen på 9 år er for lav, og at aldersgrensen må settes til 12 år.

Filmdistributøren retter seg etter Medietilsynets vurdering

Medietilsynets mener den humoristiske stemningen og tonen i filmen er for lite framtredende sammenliknet med de skremmende momentene i filmen til å forsvare en aldersgrense på 9 år. Distributøren Warner Bros. Entertainment Nordic retter seg etter Medietilsynet vurdering.

– Filmdistributøren har endret aldersgrensen til 12 år, og saken er dermed avsluttet uten at Medietilsynet måtte fatte vedtak om endring av aldersgrense, sier Sekkelsten.

Populære filmer rettet mot barn og unge prioriteres ved tilsyn

Medietilsynet følger jevnlig med på kinofilmtilbudet, og vurderer fortløpende hvilke filmer som skal tas inn til vurdering for å føre tilsyn. Noen av kriteriene for hvilke filmer som plukkes er:

  • Potensiale for mange besøkende
  • Filmer som særlig retter seg mot barn og unge
  • Krevende tematikk
  • Filmer der det er mistanke om at aldersgrensen kan være feil, basert på blant annet sjanger, erfaring med lignende type film, sprikende vurderinger av filmer i andre land og klager fra publikum.

Dersom kinofilmdistributørene er usikre på hvilken aldersgrense de skal sette, hjelper vi dem med det. Hittil i år har Medietilsynet gitt råd og veiledning om aldersgrense på fem filmer.

– Vi gir i tillegg generell veiledning til kinofilmdistributørene, Norske Filmdistributørers Forening og Film & Kino om regelverket og aldersgrenser, sier Sekkelsten.

  Abonner på nyheter (RSS)