1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Dataspill

Dataspill

Slik fungerer Minecraft

Minecraft er et type byggespill, og er svært populært både privat og i skolesammenheng. Foto Minecraft

«Minecraft» fra Microsoft-eide Mojang er et av verdens mest populære spill, både blant barn og voksne. Her får du en guide til hvordan barna kan få en trygg og god spillopplevelse.

Hovedspillet er et kreativt byggespill uten klare mål med en lett gjenkjennelig piksellert firkantkloss-estetikk – litt som å bygge en Lego-verden du kan bo i. Her bygges alt fra store slott og USS Enterprise fra «Star Trek» til sirlig gjenskapte versjoner av byer som Oslo og New York.

Når vi snakker om Minecraft kan det være nyttig å tenke på det som en digital versjon av en lekeplass – altså et sted hvor det både foregår kreativitet, lek og sosialisering. Det finnes en rekke brukerskapte endringer til spillet, men her tar vi kun for oss de grunnleggende måtene å spille på.

Bilde2.jpg
I Minecraft gjenskapes ofte kjente landemerker, enten fra fantasiunivers eller reelle bygg. Foto Minecraft

I overlevelsesmodus må spilleren selv samle byggematerialer som tre, stein og jern for å bygge hus og andre ting. Om natten våkner zombier, skjeletter og edderkopper til live, og da er det om å gjøre å ha kommet seg trygt i hus.

Spillet har også en kreativ modus uten farer, og med ubegrenset tilgang på byggeklosser.

Hva trengs for å spille «Minecraft»?

De nyeste versjonene av spillet finnes i to hovedutgaver – Java og Bedrock.

For å kunne spille sammen må alle bruke samme versjon av spillet og være innlogget på en Microsoft-konto (denne er gratis å opprette).

Java-varianten er den opprinnelige varianten av Minecraft, og er stadig populær fordi den er enklere å modifisere og det finnes mye brukerskapt innhold til den. Imidlertid fungerer den kun til PC og Mac.

Minecraft
Du trenger en Microsoft-konto for å spille online. Foto Minecraft

For de aller fleste er det Bedrock som er mest aktuell – den dekker både Xbox One + Series S, PlayStation 4 og 5, Nintendo Switch, PC, Mac, iOS og Android. Denne varianten lar alle spille sammen, uavhengig av hvilken maskin de bruker.                                                           

Spillet koster fra 70–80 kroner for mobil og nettbrett til 2-300 kroner på konsoll, PC og Mac. Det er også inkludert i Microsofts spillabonnement Xbox Game Pass.

En gammel og mer primitiv nettleserversjon av spillet er tilgjengelig gratis fra classic.minecraft.net.

Hvem passer «Minecraft» for?

PEGI har gitt Minecraft 7-årsgrense for urealistisk fantasivold og mulighet til å spille over nett.

Minecraft
I Minecraft kan du velge å skru av både online-spilling og du kan også sette monsterne på modus "fredfull". Foto Minecraft 

Imidlertid er det mulig å skru av nettspilling. Monstrene i overlevelsesmodusen kan også skrus av ved å velge vanskelighetsgraden 'fredfull'. På denne måten kan spillet også passe for yngre barn.

Merk at dette gjelder for det grunnleggende spillet. Ulike utvidelser og modifiseringer, og da spesielt de som er brukerskapte, kan i teorien inneholde forstyrrende eller upassende elementer.

Minecraft
Stemningen kan være mørkere og mer spennende i noen spillmodus. Foto Minecraft

Vold og modent innhold

Spilleren kan slå med sverd eller skyte med pil og bue på fiender og dyr. Vesener blinker rødt når de tar skade, før de faller over ende og forsvinner i en sky av røyk når de dør.

Minecraft
Uavhengig av modus gjør spillets firkantede stil at volden er lite realistisk. Foto Minecraft

På grunn av den særdeles firkantede stilen er det liten grad av realisme over volden i spillet.

Det er likevel verdt å nevne at det kan være litt nifst for yngre spillere å befinne seg utendørs når natten faller på og de hører skjeletter og edderkopper rasle rundt i mørket.

Kommunikasjon med andre i Minecraft

«Minecraft» er åpent for nettspill og tillater kommunikasjon med fremmede i alle aldre, både i form av tekst og tale. Veldig mye av det som foregår her er legitim kommunikasjon relatert til spillet, men som ellers på nett kan barn bli sårbare for nettovergrep. Dermed kan det være lurt å ta noen grep.

Når en ny verden startes kan man bestemme om den er mulig for hvem som helst å oppdage, om den kun slipper inn personer man godkjenner eller om den skal være avstengt fra nettspill. Disse alternativene går det an å endre senere.

Minecraft
I spill der man kan kommunisere med andre er det alltid lurt å ta noen forhåndsregler og grep, særlig for de yngste. Minecraft er intet unntak. Foto Minecraft

For å få bedre kontroll over hvem barna kommuniserer med på nett går det an å leie en egen «Minecraft»-server av Microsoft eller – for de litt mer tekniske – sette opp sin egen.

Microsoft-alternativet heter «Minecraft Realms» og lar opp til ti spillere pluss spilleren som eier serveren spille samtidig. En Realms-server koster rundt 80 kroner i måneden, men har rabatter ved kjøp av lengre abonnementer.

Fordelen med en server for barnas del er at de og vennene kan dele en felles spillverden som alltid er påslått, hvor de kan logge inn og ut som de selv føler for. For foreldre er fordelen at man får god kontroll over hvem barna kommuniserer med over nett. Serveren kan settes opp for hvitlisting slik at kun spillernavn som er forhåndsgodkjent slipper inn.

Vær oppmerksom på at barn kan ha negative opplevelser i spill som «Minecraft» selv om de bare spiller med venner. Den samme typen sosial dynamikk som man kan se i en sandkasse eller skolegård i virkeligheten kan også gjøre seg gjeldende her – for eksempel ved at noen barn saboterer andres byggverk.

Tidsbruk

Spillet lar brukerne sette sine egne mål i en stor og åpen verden, og det finnes ingen slutt. Slik sett er det et evighetsspill.

Om man bestemmer seg for et stort byggeprosjekt kan timene kjapt fly forbi, men samtidig er det mulig å lagre og avslutte når som helst uten negative konsekvenser.

Foruten enkelte brukerskapte opplevelser finnes det ingen runder eller kamper a la «Fortnite» og lignende spill her, og det pleier heller ikke å være tidsspesifikke hendelser man må rekke til et gitt tidspunkt.

Om barnet spiller med andre kan det likevel hende at sosiale forpliktelser rundt hva man skal utrette sammen i spillet påvirker spilletiden, noe som kan være lurt å ha en god kommunikasjon rundt.

Kjøp inne i Minecraft

Det er mulig å kjøpe spesialdesignede verdener, spillfigurer og omgivelser i spillets markedsplass. Her finnes alt fra offisielle «Frost» og «Minions»-verdener til verktøy som gir spillet nye funksjoner.

Minecraft
Spesialdesign er mulig å kjøpe i Minecraft. Kjøp i spill kan alltids være fristende, og tilgang til konto og kort og kontroll over kjøp er alltid foreldres ansvar. Foto Minecraft

Markedsplassen opererer med sin egen spillvaluta – Minecoin – som kan kjøpes med ekte penger. Mens noe er gratis, vil mye annet innhold koste mellom noen hundre og 1500 Minecoins.

Merk at det ikke er noe direkte samsvar mellom summene på en Minecoin og en krone. For eksempel kan man få 320 Minecoins for 22 kroner, mens et tilbud gir deg 8800 Minecoins for 549 kroner. Dette kan gjøre det litt uoversiktlig å vurdere hva et kjøp i spillet faktisk koster.

Minecraft
Minecraft har sin egen markedsplass med tillegg, pakker og valuta. Foto Minecraft

Det er fullt mulig å spille «Minecraft» uten å kjøpe tilleggspakker. Samtidig er det også verdt å huske at de fleste brukerskapte tilleggspakker og modifikasjoner i Java-utgaven er gratis.

Tilgjengelighet

Det finnes en egen meny i spillet for å tilrettelegge spillet etter spillerens behov.

Det er støtte for skjermlesere som kan lese tekst som menyer og chattemeldinger i spillet høyt. Det finnes også muligheter for å gjøre teksten tydeligere visuelt.

Det går an å skru av kamerabevegelsen når man går, og om det er vanskelig med gjentatte knappetrykk er det mulig å skru på automatisk hopping.

Svart skillelinje

Mer om dataspill