1. Startsiden
  2. Nyheter
  3. Nyheitsarkiv
  4. Aktuelt 2022

Nytt fra Medietilsynet

Ny gaminghåndbok: Medietilsynet gir tips til hvordan du som arrangør unngår datatreff-fellene

Medietilsynet har sammen med Hyperion og KANDU laget en gaminghåndbok og fem gamingvettregler til alle som ønsker å arrangere fysiske datatreff. Foto Ole Magnus Kinapel / Medietilsynet
Medietilsynet har sammen med Hyperion og KANDU laget en gaminghåndbok og fem gamingvettregler til alle som ønsker å arrangere fysiske datatreff. Foto Ole Magnus Kinapel / Medietilsynet

Denne våren arrangeres minst ti datatreff over hele landet. – Medietilsynet har sammen med ungdomsorganisasjonene Hyperion og KANDU utviklet en håndbok for datatreff-arrangører for å sikre gode og inkluderende møteplasser nå når barn og unge endelig kan møtes for å game sammen igjen, sier direktør Mari Velsand.

Dataspill utgjør en stor del av barn og unges hverdag. Ifølge Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020 spiller 96 prosent av alle gutter og 76 prosent av alle jenter mellom 9 og 18 år dataspill.

Gaminghåndboka gir råd, regler og rutiner som et samlet spillmiljø står bak

I samarbeid med ungdomsorganisasjonene Hyperion og KANDU har Medietilsynet laget en gaminghåndbok og fem gamingvettregler til alle som ønsker å arrangere fysiske datatreff. I håndboka finnes råd, regler og rutiner utviklet i et erfarent og samlet spillmiljø om det å arrangere treff. Boka passer spesielt godt for nye og uerfarne arrangører.

– Vi håper at håndboka og reglene kan være til hjelp for dem som ikke har arrangert datatreff før, eller som har gjort det og kanskje har gått i typiske feller. Det kan for eksempel handle om å ikke være godt nok forberedt teknisk eller ikke å ha tilpasset lokalet til de som har nedsatt mental eller fysisk funksjonsevne, sier Velsand.

Gaminghåndboka er finansiert med midler fra den statlige handlingsplanen mot spilleproblemer, og er tilgjengelig på Medietilsynets nettsider.

Les gaminghåndboka og gamingvettreglene her

Velsand påpeker at det er ungdomsorganisasjonene Hyperion og KANDU som har pekt på behovet for en slik håndbok.

– Vi er veldig fornøyd med samarbeidet med gamerne. Deres innspill har vært viktige for å sikre at rådene treffer målgruppa, sier Velsand.

Her blir det datatreff denne våren

NB: Listen er ikke uttømmende

Rådene til arrangører av dataspilltreff

  • Teknisk: Tenk på hvilke tekniske forutsetninger som må oppfylles for å få til ditt treff.
  • Målgruppe: Ha en klar tankegang om hvem arrangementet er til for.
  • Tilrettelegging: Lokalet må tilpasses gamere med ulik mental / fysisk funksjonsevne.
  • Sosiale regler: Lag sosiale kjøreregler. Gi sanksjoner som er tilpasset regelbruddet.
  • Foresatte: Gi god og tydelig informasjon til foresatte, vær tilgjengelig for spørsmål.
  • Personvern: Følg GDPR-loven og andre relevante personvern-regler.
  • Søvn: Sørg for gode sovemuligheter på arrangementer som varer over flere dager.

Les gaminghåndboka her og gamingvettreglene her

Gaminghåndboka følger opp Kultur- og likestillingsdepartementets dataspillstrategi Spillerom 2019, der det ble lagt vekk på viktigheten av at barn og unge har gode fysiske møteplasser der de kan spille og være kreative sammen.

Lurer du på hvordan det er å være på datatreff? Det kan du lese om i denne artikkelen

Les mer om dataspill og få gode råd til hvordan du kan følge opp barna dine på Medietilsynets nettsider