1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Barn og medier

Barn og medier

Stjernekolonien – et digitalt familiespill om livet på nett

Har du barn mellom 6 og 9 år så har du garantert spørsmål om bruk av digitale medier. Medietilsynet hjelper deg og familien din til å bli litt klokere. I Stjernekolonien blir du kjent med sjuåringene Noah og Luna, foreldrene deres, venner, søsken og ulike digitale dilemmaer de står i. Barn og voksne skal sammen finne gode svar på situasjonene Noah og Luna står i, selv om det ikke alltid finnes en fasit.

Spill Stjernekolonien her

I Stjernekolonien møter du sjuåringene Luna og Noah. Noahs mamma Sara, søster Mira, og Lunas storebror Timo og pappa Edan er også med.

Du kan velge hvilken karakterer du vil være. Familiene lever i en digital verden til forveksling lik vår egen, med blant annet det sosiale mediet «Spacebook» og dataspillet «Månesverdet». 

Målet er å lære sammen som familie

Målet med Stjernekolonien er å møte på problemstillinger som er helt reelle for mange barn og familier. Slik kan dere sammen snakke om hvordan dere best kan løse det hvis 8-åringen har lyst til å bruke penger på V-bucks, eller tilfeldigvis brukte storesøsters mobil uten å spørre...

Temaer som tas opp i spillet er blant annet skjermtid, pengebruk i spill, personvern, sosiale medier og foreldrenes digitale medievaner, og både foreldre og større søsken må ta valg og finne løsninger på digitale dilemmaer i hverdagen.

For eksempel blir Lunas storebror Timo i tvil om han skal møte en jente han bare har snakket med på nett, for hvordan kan han vite at hun er den hun gir seg ut for å være? Pappa Edan logger seg på pc-en med sønnens passord, mens Noahs mor Sara bryter sine egne regler om skjermfri fredagskveld.

Hva velger du?

I Stjernekolonien møter dere stadig på valg. Hvordan ville du svart eller reagert når barnet er lei seg fordi noen delte et bilde av de uten lov?

Ved å snakke om disse valgene sammen skaper dere dialog og felles forståelse for situasjoner som kan komme til å skje i barnas digitale liv.

Om «Stjernekolonien»

Familiespillet «Stjernekolonien» kan spilles på mobil, nettbrett eller PC, og i spillet blir vi kjent med sjuåringene Noah og Luna, foreldrene deres, venner, søsken og ulike digitale dilemmaer de står i. Barn og voksne skal sammen finne gode svar på situasjonene Noah og Luna står i, selv om det ikke alltid finnes en fasit.

Medietilsynet og elev-, lærling- og mobbeombudet i Viken står bak det nye spillet, og det norske utvikler- og læringsselskapet Specifique har stått for den tekniske utviklingen.

Prosjektet er finansiert med midler fra Handlingsplanen mot spilleproblemer og EU-prosjektet Safer Internet.

Star Colony: information and game in English.

EU logo_CEF.png