1. Startsiden
  2. Digitale medier

Medietilsynet har i samarbeid med Superponni og Level Up produsert en filmserie – «CTRLZ» – om utfordringene i dataspill når det gjelder trakassering og dårlig adferd.

Målet med  «CTRLZ» er å skape bevissthet blant ungdom og voksne rundt hva som skaper kjønnsforskjeller i dataspill, og å bidra til at dette blir en tryggere og mer inkluderende arena for begge kjønn.

CTRLZ Episode 1 - De sorte hullene. 

Statistikken gir tydelige svar: trakassering i spill er et enormt problem. I denne episoden av dokumentarserien CTRLZ setter vi søkelys på trakassering i spill, ser på hvor viktig spill og spillmiljøene er for de som spiller, og diskuterer hva som er årsaken til at mange oppfører seg kjipt i spill.

Episode 2, 3, og 4 finner du lenger ned på siden. 

Har du opplevd trakassering eller hets i spill?

Her er noen råd:

  • Blokker spillere som trakasserer
  • Rapporter spillere som trakasserer
  • Snakke med noen - f.eks. foreldre, sosiallærer på skolen, helsesykepleier på skolen, venner, søsken.

Det finnes også offentlige tjenester du kan ta kontakt med for å snakke med noen, vi har samlet tre av de her.

Tre nyttige ressurser

Kors på halsen

Gratis, trygt og anonymt for deg opp til 18 år. Her kan du prate med eller skrive til voksne som er frivillige i Røde Kors. De hører på det du har å si og hjelper deg om du vil. Du kan også snakke med andre på din egen alder på forumet.

Ung.no

Ung.no er statens informasjonskanal for ungdom. Vi tilbyr informasjon og veiledning til ungdom gjennom en nettside med offentlig informasjon og en spørretjeneste der ungdom kan spørre om det de lurer på. Målgruppen er ungdom 13–20 år. Over 80 temaer med masse spørsmål og svar som du kan søke i - og du kan stille spørsmål selv.

Chattetjenester for unge

ung.no har samlet gode tjenester for deg som ønsker å chatte med noen nå. Du kan velge mellom ulike temaer fra mental helse, til rus, sex, eller mobbing.

CTRLZ Episode 2 - Lag meg en sandwich

Kvinner opplever mye mer giftig oppførsel i spill enn det menn gjør. Trakasseringen er grovere og ofte kjønnsbasert. Hvorfor er det sånn?

CTRLZ Episode 3 - Jakten på drittsekkene

Hvilket ansvar har spillbransjen for å rydde opp i giftig oppførsel i spill? Har bransjen noe av skylden for at det har blitt sånn? Og hva gjør de for å rydde opp?

CTRLZ Episode 4 - Hva nå?

Spillenes verden er en fantastisk arena for sosiale, morsomme og spennende opplevelser. Hva kan vi egentlig gjøre med giftig oppførsel i spill? Hvordan kan situasjonen bli endret til det bedre? Og hvem kan gjøre noe for å bidra?

EU logo med tekst som forteller at dette er delfinansiert av EU