1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Dataspill

Dataspill

Snakk om spill – råd til foreldre og familier om dataspill

En far sitter sammen med sønnene sine og er på mobilen. Foto Kine Jensen/ Medietilsynet

Dataspill er en viktig hobby og fritidssyssel for mange barn og unge. Nesten alle barn i Norge spiller. Foreldre kan bli bekymret og frustrerte over tidsbruk. Barna blir også frustrerte over at deres interesse kanskje ikke tas på alvor. Her finner du råd til familien og en konkret avtale dere kan bruke i familien: Husfredavtalen.

Engasjer deg og vis interesse

Som alle andre hobbyer er dataspill en kultur med egne aktiviteter, språk, kjendiser og historie. Ofte handler det om å være en del av et større miljø hvor du kan lære, skape og utveksle informasjon. Utfordringen hjemme er ofte at det er et relativt nytt fenomen, og en hobby det er vanskeligere for foreldre å være en aktiv del av.

Råd til foreldre om barn og dataspill 

Kunnskap: Skaff deg kunnskap om dataspill. Spør, let og les.

Dialog: Start tidlig med å snakke med barna dine om dataspill. Vis engasjement, lytt og lær! 

Regler: Sett rammer og bli enige om hvilke spill og hvor mye tid barna kan bruke, og regler for eventuell pengebruk på spill.

Spill selv: Spill med barna, vær aktiv og nysgjerrig.

Snakk om spill – bli enige 

Sett deg inn i barnas virtuelle verden fremfor å la deg irritere over barnets lidenskap for spill. Forsøk heller å forstå hvorfor de liker å spille, fremfor å rette pekefinger. 

Sett grenser sammen, og gi belønning når de overholdes etter avtale. 

Unngå krisemaksimering og ord som ”spillavhengig” i samtale med barnet, da dette nesten garantert vil ødelegge en god dialog. Å påføre barn skam for en hobby de elsker løser ikke problemet.  

Snakk med andre foreldre og del erfaringer og råd, men husk samtidig på at det som fungerer for naboen ikke nødvendigvis fungerer hos dere. 

Snakk med og ikke til hverandre. Dette går begge veier. Foreldre må få stille spørsmål, og barna må ta seg tid til å forklare. Ta opp spilling i fredstid og ikke alltid ved middagsbordet. 

Lag en kontrakt – gjør det konkret

Ønsker dere å gjøre en skriftlig avtale for at den skal bli mer bindende? 

Inngå Husfredavtalen - last den ned her:

Husfredavtalen - en familiekontrakt om dataspillregler

DATASPILL.pngDette er "Snakk om spill"

Lotteritilsynet og Medietilsynet jobber sammen gjennom en handlingsplan mot spilleproblemer fra regjeringen. Snakk om spill er et fellesprosjekt for foreldre og familier som handler om utfordringer knyttet til dataspill og pengespill.