1. Startsiden
  2. Digitale medier
  3. Kritisk medieforståelse

Kritisk medieforståelse

Stopp. Tenk. Sjekk. Slik avslører du desinformasjon og falske nyheter

Falske nyheter likner ofte på ekte. Det er lett å spre saker på sosiale medier, så det er viktig å stoppe, tenke og sjekke før du deler.

Ikke del artikler eller saker ukritisk

Vi kan alle bli lurt av svindelforsøk eller falske nyheter. Faktisk har nesten sju av ti opplevd å komme over informasjon på nett de var i tvil om var sann. Og når det gjelder Ukraina-krigen har én av tre kommet over nyheter eller informasjon de senere fant ut ikke stemte.  Informasjonskampanjen Stopp. Tenk. Sjekk. skal bidra til at flere klarer å avdekke og unngå spredning av slik desinformasjon. Kampanjen har som mål å styrke befolkningens kritiske medieforståelse og løfte frem de redaktørstyrte medienes viktige rolle. Siden 2019 har kampanjen kommet i ulike versjoner for å gi informasjon om desinformasjon og falske nyheter generelt, og i forbindelse med aktuelle hendelser slik som valg, koronapandemien og krigen i Ukraina.   

Medietilsynet har utarbeidet disse rådene og kampanjene i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) (i forbindelse med stortings- og sametingsvalget i 2021), Faktisk, Landslaget for lokalaviser (LLA) og Meta

Test din egen kunnskap:
Klarer du å avsløre de falske nyhetene?

Over 100 000 har tatt vår quiz. Klarer du å avsløre de falske sakene – og se hvilke grep som er gjort for å lure deg?

Campaign information in English.

Seks spørsmål du bør stille deg når du lurer på om en sak er falsk eller ekte

STOPP.

Vekker saken sterke følelser?
Saker som vekker sterke følelser, deles ofte av mange. En del nettsider publiserer derfor slike saker for å få mange klikk. Du bør være ekstra forsiktig med å dele saker som vekker sterke følelser.

Virker saken for utrolig?
Falske saker har ofte fengende overskrifter, STORE BOKSTAVER og utropstegn! Vær bevisst på at en overskrift og et bilde ikke gir deg hele historien. Sjokkerende overskrifter som virker for utrolige til å være sanne, er ofte det.

TENK.

Tror du på bildet?
Et bilde kan også lyve. Falske, nyhetslignende saker bruker ofte bilder som er tatt ut av sin sammenheng. Moderne teknologi gjør det også enkelt å produsere falske video- og lydopptak, såkalte deepfakes.

Prøver saken å påvirke deg?
En sak har som regel flere sider. Du bør derfor være kritisk hvis bare én part slipper til. Sterke politiske budskap eller ekstreme påstander som spres, bør du undersøke nærmere.

SJEKK.

Finner du saken andre steder?
Oppsiktsvekkende nyheter sprer seg raskt. Hvis ingen andre medier rapporterer om det samme, kan det bety at saken er falsk.

Hvem står bak saken?
Sjekk adresselinjen til nettstedet. Falske nyheter har ofte en nettadresse eller et utseende som ligner på en kjent nyhetskilde. Sjekk avsender og hva andre sier om kilden.

Se alle Stopp.Tenk.Sjekk.-filmene:

Plakater, filmer og annonsemateriell
Stopp. Tenk. Sjekk. 

Ofte er det en bevisst hensikt bak falsk informasjon. Hensikten kan være å tjene penger, svindle deg, påvirke dine politiske meninger, polarisere debatter eller skape forvirring i en befolkning.

Vi oppfordrer til å dele råd og informasjon om hvordan avsløre falske nyheter og desinformasjon. Alt materiell kan benyttes gratis på nettsider, i aviser eller andre plattformer:

MT_StoppTenkSjekk_Nynorsk_980x150.gif

Last ned Stopp.Tenk.Sjekk.-materiell (2022):

Film: Stopp.Tenk.Sjekk. 2022 "Krigen i Ukraina er også en informasjonskrig" kort versjon 11 sekunder 

Film: Stopp.Tenk.Sjekk. 2022 "Krigen i Ukraina er også en informasjonskrig" lang versjon 41 sekunder 

Last ned mappe med alle plakater og GIF-er – Stopp tenk sjekk Ukraina-versjon (mars 2022)

Last ned Stopp, tenk, sjekk-filmer og plakater på disse språkene (2021):

Last ned mappe med alle plakater og GIF-er - Stopp tenk sjekk (august 2021) 

Filmer

Plakater

Nynorsk Hvit bakgrunn
Blå bakgrunn
Engelsk White background
Blue background
Nord-samisk White background
Blue background
Somali White background
Blue background
Tigrinja White background
Blue background
Polsk White background
Blue background
Arabisk White background
Blue background

 

 

 

Samarbeidspartnerne i Stopp. Tenk. Sjekk:

80 Medietilsynet_Logo_eng_blå kopi.png80 Landslaget CMYK uten figur kopi.jpg80 FaktiskLogoSvart kopi .png80 Meta_lockup_positive primary_RGB kopi.png