1. Startsiden
  2. Om Medietilsynet
spørsmål og svar web 2.jpg Her finner du ofte stilte spørsmål og svar om medier og mediehverdagen.
Er det noe du lurer på som du ikke finner her eller ellers på nettsiden?
Ta kontakt.

oransje strek 2 smalere.png

Tv

Hvorfor følger ikke alle tv-kanalene samme regler?

Tv-kanalene og distributørene følger jurisdiksjon (regelverk) for det landet de sender fra. Sender du fra Norge er det norske regler som gjelder. Aktører som ikke er etablert i Norge, for eksempel TV 3, Viasat, FEM, MAX, VOX, Eurosport, følger regelverket i landene hvor de er etablert. 

Jeg liker ikke innholdet i et program på tv

Klager på redaksjonelle beslutninger og innhold rettes til den aktuelle kringkasteren. 

Du kan også klage inn redaksjonelle medier til Pressens Faglige Utvalg (PFU). Kringkastingsrådet kan kontaktes dersom klagen gjelder NRK.

Medietilsynet kan ikke og skal ikke bestemme hva slags innhold som sendes. 

Hvorfor er ikke alt på tv tekstet?

NRKs riksdekkende kanaler skal tekste samtlige tv-programmer som er ferdigproduserte. I tillegg skal alle direktesendte tv-programmer mellom klokken 18.00 og 23.00 tekstes dersom det er teknisk og praktisk mulig.

TV 2s hovedkanal og TVNorge skal tekste alle ferdigproduserte tv-programmer som sendes mellom klokken 18.00 og 23.00. Hvis det er teknisk og praktisk mulig skal de også tekste direktesendte programmer i det samme tidsrommet. 

Hvorfor er det så høy lyd på reklamene?

Lydnivå på tv reguleres ikke av kringkastingsloven. Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har tilsyn med visse aspekter, som ulikheter i lydnivå mellom fjernsynskanalene.

Kan tv-programmer vise produkter?

Det hender at du ser produkter i tv-programmer, serier og filmer. For eksempel et bilmerke, matprodukt eller liknende. Dette er ikke ulovlig. Men, om en produsent har betalt for at produktet skal synes, da er det produktplassering og det skal merkes

Hvordan skal jeg vurdere aldersgrenser på Netflix, Viaplay, HBO, Diseney og liknende?

Utenlandske strømmetjenester legger andre kriterier til grunn for aldersgrenser enn det vi gjør i Norge. Retningslinjer og formål med aldersgrenser er ikke de samme i alle land. Ulike strømmetjenester kan også operere med ulike aldersgrenser. Du kan likevel bruke aldersgrensene som en guide, og bruke norske retningslinjer om du er usikker.

oransje strek 2 smalere.png

Sosiale medier

Hvem skal jeg ta kontakt med om reklame i sosiale medier?

Hvis det gjelder Youtube, skal du kontakte Medietilsynet. Tilsyn med merking av reklame på andre sosiale medier, f.eks. Facebook, Snapchat, Instagram er Forbrukertilsynets ansvar.

Jeg blir plaget og trakassert på sosiale medier. Hva gjør jeg?

Hvis du er barn eller det gjelder et barn, ta kontakt med en voksen (forelder, lærer eller liknende). Du kan også snakke med Kors på halsen.

Det er ikke lov å trakassere, true eller hetse på nett. Du kan blokkere personen og anmelde. Les mer her.

Jeg trenger hjelp til å slette et bilde på nett

For spørsmål knyttet til sletting av bilder/videoer på nett som har blitt delt uten samtykke kan du kontakte www.slettmeg.no. Tjenesten hjelper og veileder deg videre.

Hva er reglene for å dele bilder fra skoleavslutninger, idrettsarrangement og andre tilstelninger?

Hovedregelen er at du alltid skal be om samtykke fra alle som direkte eller indirekte kan gjenkjennes på et bilde før det publiseres. Dersom du ikke tar bildene i privat regi, men som ansatt ved skole, barnehage, fritidsaktivitet eller lignende, må du ha tillatelse også før bildet blir tatt. Les mer hos Datatilsynet. 

oransje strek 2 smalere.png

Kino og film

Jeg vil gå på kino uten en voksen – hva er reglene?

For å gå på kino alene når du er under 18 år må du ha fylt den alderen som aldersgrensen på filmen tilsier. Det vil si at du må ha fylt 12 år for å gå på en film med 12-årgrense. Det hjelper ikke om du har bursdag om én uke eller én måned.

Jeg vil ta med meg barn på kino – hva er reglene?

Hvis du er voksen kan du ha med deg barn som er inntil tre år yngre enn filmens aldersgrense. Det vil si: ned til 9 år på en film med 12-årsgrense og ned til 12 år på en film med 15-årsgrense. 18-årsrsgrensen er absolutt.

Hvorfor er det lov med sex eller grovt språk på en film som barn kan se?

Aldsergrensene for film og tv-programmer i Norge settes ikke på bakgrunn av hva som er passende eller egnet, men hva som er skadelig. Hva ditt barn tåler eller liker er individuelt og det må du være med på å bestemme. 

Les om regelverket og hvordan aldersgrensene settes her.

Jeg lurer på aldersgrensen på en film

I Medietilsynets Filmdatabase finner du aldersgrensene på alle filmer som er vurdert for offentlig visning siden 1913. Fra 2023 finner du aldersgrense på nye kinofilmer på filmweb.no 

Jeg vil søke støtte for å lage film eller tv-program

Det er Norsk filminstitutt (NFI) som driver støtteordninger for produksjon av filmer, serier og spill. 

Hva er reglene for rettighetene til musikk, tv og film?

Du kan kontakte TonoGramo eller Norwaco for informasjon om rettigheter og vederlag for musikk og film.

oransje strek 2 smalere.png

Radio

Jeg vil starte en radiokanal

I Norge kan du starte radio på DAB, internett, kabel, satelitt eller FM. Det er ulike type tillatelse og plikter som følger de ulike sendemåtene – men du må uansett registrere deg. Les mer om hvordan du starter og driver radio her.

Hvorfor ble FM på riksradio lagt ned?

Beslutningen om å digitalisere radioen kom med stortingsmeldingen om «Digitalisering av radiomediet», Meld. St. 8 (2010-2011). Her ble det konkludert med at de riksdekkende FM-nettene skulle slukkes. Målet var å åpne opp for flere kanaler, mer innhold og bedre dekning over hele landet. Lokalradioer kan fortsatt sende på FM, og rammebetingelsene for lokalradio på FM er skissert i Meld. St. 24 (2014-2015)
Se oversikt over radiokanaler på FM og DAB.